ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:141/359)

Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką 194

ciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury(...)jajkami. W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką orzechową. Piec w 170 stopniach C przez około 25 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Ekspresowe mini babeczki czekoladowe 148

słodko. Do ich wypieku używamy mąki owsianej*, dzięki czemu babeczki wzbogacone są w cenny błonnik. Ciasto jest bezproblemowe, a sposób pieczenia dowolny - ja użyłam maszyny do wypieku muffinek, ale można także skorzystać z piekarnika i silikonowych foremek. Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej 40 g mąki owsianej lub żytniej 2 jajka(...)łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp 180°C, 20 minut.  Smacznego! *najlepiej wykonać mąkę

Chocolate Muffin Blog
Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe 185

Wyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam

Made By Mom And Son
Ciasto ze słonecznikiem i kokosem z kremem czekoladowym (wegańskie) 218

mleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem: 100 g daktyli 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do „suchego patyczka”). Daktyle zalej gorącą wodą

Via Gusto
Piernik staropolski dojrzewający 409

około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ(...)Ciasto wałkuj formując prostokąt. Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym

Słodko-Słony Świat Ilony
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 178

rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka. A potem odbierałam pustą miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania(...)dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki

Anioszek w kuchni
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 144

orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach na stole jako przekąska i oczywiście pachniało nimi ciasto. Dlatego też na moim stole w te święta zagościła orzechowa rolada. Uznałam, że świetnym jej uzupełnieniem będzie krem pomarańczowy, bo w końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek szczypta soli

Passions hobbies life
ciasteczka z maslem orzechowym 180

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli garść orzechów włoskich Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem, masło orzechowe, kakao, śmietanę. Zmiksować. Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Z ciasta lepić kulki, układać je na blaszce i lekko spłaszczać. Piec w 180*C przez około 15 minut (po upieczeniu mają być trochę miękkie). Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia 132

Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach(...)zmiksować na średnich obrotach miksera. Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego nadzienia o smaku czekoladowym Lauretta . Jest

Di gotuje
Jaglane gofry z orzechami - bez cukru i glutenu 214

orzechów olej kokosowy do posmarowania gofrownicy  Przygotowanie: Gofrownicę nagrzewamy. Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana i miksujemy na gładki krem. Dodajemy mąkę jaglaną i orzechową, ponownie miksujemy. Nagrzaną gofrownicę smarujemy olejem kokosowym. Nakładamy połowę ciasta i zapiekamy około 12/13 minut

Szkrab Je Sam
Ciasto Marysieńka z nutą kawy 726

turach.  Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa  Smacznego

kruche babeczki
Czekoladowe gniazdka 179

mąki pszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem czekoladowy, masło orzechowe lub inny czekoladowy krem Ze składników ugnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 18 części i każdą część przeciskać przez praskę do czosnku, tworząc gniazdo

CookYourself
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 180

curry bez liści wyszedł naprawdę dobrze i będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść

greenscarf
Mini donuty kokosowe bez cukru 157

łyżka otrębów pszennych Rozgrzać urządzenie do pieczenia donutów lub gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. Podałam z masłem orzechowym, kilkoma plasterkami banana i musem truskawkowym. Wartości odżywcze: B: 19 g T: 17 g W: 4 g   Smacznego

Chocolate Muffin Blog