Kruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki. Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej 100g masła 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania foremek Kolorowa salsa z łososiem: 300g wędzonego na zimno łososia Mowi
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna
Wanilia i KardamonWitajcie, Bardzo orzechowy torcik inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bezglutenowy i bez mąki. Idealne ciasto na świąteczny stół. Choć może nie należy do ciast niskokalorycznych ze względu na sporą ilość orzechów to warto go zrobić - szczególnie na święta. Nie tylko pysznie smakuje ale także pięknie się prezentuje dlatego może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Do osłodzenia ciasta możecie użyć
Health-Fit-Lifesmakuje wyśmienicie może świadczyć fakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki
Health-Fit-Lifesmakuje wyśmienicie może świadczyć fakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki
Health-Fit-Lifemąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać
Zdrowie na języku :Ptego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać
Zdrowie na języku :PDziękuję:) A tutaj lista przepisów, które wykonałam: 1. Kokosowa babka z polewą i bakaliami 2. Zawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami
IzabelawkuchniWymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik
kuchniabellissima.wordpress.compołączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można
Food Squareodżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek
Zdrowie na języku :Pnigdy więcej jej nie kupię. Chcąc również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa
Food Squarełyżeczka proszku do pieczenia DELECTA 150g masła orzechowego 3 łyżki cukru 1 jajko 150g gęstej śmietany 1 opakowanie posypki KAMYCZKI CZEKOLADOWE DELECTA Ucieramy masło orzechowe z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno być miękkie i dające się łatwo formować. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko
Wrzosowa Polanakońcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
Atlas Smakówwkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut
Tradycyjna Kuchniajajka około 2 szklanek grubo posiekanych orzechów arachidowych Piątnica Wykonanie: Do miski wsypać mąkę z sodą dodać : masło, masło orzechowe, cukier trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chilimasła lub margaryny, 230 g kolorowych drażetek lentilek. Wykonanie Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek. Piec
Z miłości do słodkościBabeczki wyglądają cudnie, w pracy ponoć zrobiły furorę, i odezwały się niezadowolone głosy, że nie ma szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona...Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukremSkładniki:(na 12 sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche
Oryginalny smakzupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa. Stanowiska pracy w pełni wyposażone w niezbędny do gotowania sprzęt
Moja smaczna kuchniajeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie i tworzą idealną całość z karmelowym kremem i orzechową posypką :) SKŁADNIKI (blaszka 21x24 cm) blaty 80g masła 100g cukru(...)masa się studzi na patelnię wrzucamy orzechy i prażymy je kilka minut, aż zacznie unosić się przyjemny orzechowy zapach. Uwaga aby nie spalić orzechów bo będą gorzkie! Poprażone orzechy przesiekać. Kiedy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do przekładania ciasta. Na miodowym blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą
DefinicjaSmakuproporcjonalnie do rosnącego stosu naczyń w zlewie), czuję się naprawdę dobrze. Łączę poszczególne składniki, czasem coś dodaję, czasem coś zabieram, smakuję, mieszam, tworzę. Pięknie jest. Wczoraj zamarzyło mi się ciasto marchewkowe, więc dłużej się nie zastanawiając, ruszyłam do kuchni. Nie sądziłam, że ponownie uda mi się stworzyć coś w 100% roślinnego. A udało się, udało. I to z jakim efektem(...)składnikami mokrymi dodając bananowe puree i niewielką ilość wody. Ciasto powinno wyjść gęste. Do foremek na muffinki nakładać po łyżce ciasta. Piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe udekorować płynnym masłem orzechowym i plasterkami banana. To co..? Smacznego
Kuchnia EllieWitajcie! Podczas tegorocznej Wielkanocy delektowaliśmy się pysznym ciachem, snikers w tej łatwiejszej wersji. To ciasto to prawdziwa poezja, pyszne, słodkie i długo utrzymuje swoją świeżość. jak mam być szczera to jest dość pracochłonne ale warte każdej pracy. Sprzedam Wam jeszcze patent. Ciasto wałkuje na wielkość blachy od piekarnika a po upieczeniu kroję na pół. Tym sposobem nie muszę mieć(...)polewa orzechowa: 400 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp. 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą część wałkujemy na takie same prostokąty, przekładamy na 2 blachy i pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiam banany w połączeniu ze smakiem kakao. Oba te smaki można zamknąć w waflach i uzyskać pyszny deser bez pieczenia :) Jeden z przepisów na moje bananowce
Weekendy w domu i ogrodziebyć dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki. Ponownie obie porcje miksujemy, zaczynając od jaśniejszej by nie zabrudzić jej barwy. Następnie
Gawron w rosoleśmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy(...)mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze
Różne smaki w kuchniśmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania:Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki(...)żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć
Słodkości i nie tylkociasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach. Jest wysokie i może pełnić rolę tortu. Polecam jest rewelacyjne :) PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM BISZKOPT: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki(...)chwilę gotujemy ciągle mieszamy. Po wyłączeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Rozcieramy z masłem jak w przypadku masy kakaowej. SKŁADANIE CIASTA: Z biszkoptu ściągamy skórkę i nasączamy kawą. Wykładamy połowę kawowej masy. Wyrównujemy. Nakładamy orzechową bezę. Rozsmarowujemy 2/3 kakaowej masy. Nakładamy biszkopt. Ściągamy skórkę i nasączamy kawą. Smarujemy masą kawową. Przykrywamy orzechową bezą. Dajemy resztę kakaowej masy
Pani na desersłodkie co nie co ??? W końcu dziś mikołajki :) Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z podarków :) Zapraszam na pyszne orzechowe ciasteczka kruche, przełożone kremem maślanym i polane niteczkami czekolady, na pewno zasmakują dużym i małym. SKŁADNIKI * z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :) CIASTO -175g masła lub margaryny -2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY -120g masła -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka kostek czekolady mlecznej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuenergicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Polewa orzechowa: - 10 dag orzechów włoskich - 2 łyżki masła - 4 łyżki cukru trzcinowego - 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem
Apetyczna babeczkaczwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszne eklery z kremem orzechowym. To pyszny deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka wody, 100g margaryny, 200g mąki, 6 jajek, szczypta soli, Krem: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, 30g posiekanych orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE(...)razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół. 2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. Masą przekładam
Tradycyjna kuchnia KasiDziś mam dla Was coś wyjątkowego, aczkolwiek dość kalorycznego. Oto szybka orzechowa tarta z masłem orzechowym bez pieczenia! Idealna dla fanów orzechowych smaków. Tarta jest delikatna
Be Fit Be Strongkakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić
Kuchnia Danusi