Kluski marchewkowo-orzechowe*; z truskawkami *z masłem orzechowym Dziwne mi kluskowe stworki powychodziły, najpierw dałam do nich kawałek żółtka i ciasto było fajne, ale mój mózg to mój mózg, chciał dać pół jajka, a nie tylko żółtko, bo tak często dawałam, inna konystencja, czy cuś, ale siłą logiki, ciasto było bardziej lepiące, tak, że albo mogłam podsypywać(...)takich kształtach klusek jeszcze nie jadłam, bez babrania, jedynie odrywając ciasto wrzucałam na wodę, i tak wyszły mi bardzo smaczne cusie ^^ Dzisiaj już lenię się w domu, bo przez moją szkołę już kłaczki kurzu przemykają xd :D Przepis: 60g mąki 1/2 jajka* średnia ugotowana marchewka (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia *po moich doświadczeniach
More food, love and dreamsAkcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym. Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka. Składniki(...)temperaturze 160 stopni C ustawiając grzanie góra-dół z termoobiegiem przez około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta są bardzo miękkie, ale nie dopiekamy ich, po wystygnięciu odpowiednio stwardnieją. Razem ze mną wypiekały: Dorota Lapacz Babeczki z masłem orzechowy Joanna z bloga Grunt to przepis Joanna z bloga 6Niebokuchnia Małgorzata z bloga Przepisy Margaretki Joanna z bloga Słodko Słodka
Życie zaczyna się w kuchniszybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła(...)stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia. Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet
Smakołyki Asitych, którzy nie mają foremek na babeczki, ale mają foremki na muffinki :) Kwiatuszki wypełnione są kremem, który zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany KREM: 125g serka mascarpone
https:KKuchniaMniamBardzo delikatny, kremowy sernik snickers z lekko słoną orzechowo – kajmakową polewą. Doskonały deser do kawy i herbaty. Świetny pomysł na pyszne i niebanalne ciasto na weekend . Godne uwagi połączenie klasycznego sernika z wiaderka oraz słonego karmelu z orzechami ziemnymi. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Sernik jest skierowany do wszystkich, którzy szukają pomysłu na niezbyt
Kuchnia Na Wypasieilością dodatków w masie, bo właśnie taki mi się marzył z liofilizowaną żurawiną, orzechami włoskimi, nerkowca, migdałami, skórka pomarańczową i masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA(...)szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę
SMYKWKUCHNIpierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)Składniki;1 kg mąki,3 jajka,przyprawa do piernika,50 dkg miodu,20 dkg cukru,25 dkg masła,3 łyżeczki sody,150 ml mlekasól,Zapraszamy do sklepu(...)ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki
Anioły w kuchnipszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki kakao 5 czubatych łyżeczek masła orzechowego 1/3 szkl oleju garść żurawiny suszonej (niekonieczna) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu Ciasto 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej. 3. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! ) Polewa
Gotowanie...to proste !przecież nie dodałam do ciasta cukru, ani miodu! W zasadzie to mogłabym się zadowolić takim wypiekiem bez słodzenia, bo jestem już przyzwyczajona, że prawie nie używam cukru. Jednak tego dnia, musiało być to na słodko i koniec. Stwierdziłam, że najlepszym sposobem na uratowanie babeczek, będzie dodanie słodkiej polewy. W garnuszki roztopiłam masło orzechowe z miodem i gotowe :) Polewa jest gęsta(...)łyżki cukru lub miodu, jeśli sama słodka polewa to dla Was za mało polewa: łyżka miodu (użyłam gryczanego) łyżka masła orzechowego W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek lub foremek. Muffinki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. W garnuszku rozpuszczamy miód
Mienta blogciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. 3. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść, aby stało się bardziej elastyczne. Następnie rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinać okręgi(...)babeczek wysmarować masłem, patrz FILM . Następnie wyciętym ciastem wyłożyć spód każdego wgłębienia na babeczkę, docisnąć brzeg i spód. Ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 12-15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia
Mała Cukierenkacukrem. Dodać masło z czekoladą, wymieszać a następnie przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować. 3. Kopijki wysmarować masłem i wylać do nich ciasto. Ja użyłam 16 kopijek. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. 4. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. 5. Ostudzone placki z brownie przełożyć kremem. Udekorować pozostałym kremem
Ania i Marcin gotująszklanki cukru 125 g masła 1/2 szklanki masła orzechowego Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło zwykłe utrzeć z masłem orzechowym i cukrem.Dodać jajko i przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować. Ciasto nałożyć do szprycy i wykrawać ciasteczka.Piec w 180 stopniach około 15 minut ( do zarumienienia). Źródło
Moja Galeria SmakuPyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu. Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno powoli(...)dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają
Jadło i czytadłoswój stan skupienia. Do dosłodzenia posłużył mi ulubiony syrop klonowy. Do smaku postanowiłam dodać masło orzechowe i kakao. Tak powstał serniczek orzechowo – kakaowy, na który przepis jeszcze kiedyś umieszczę na blogu. Po długim czasie oczekiwania, aż ciasto się zamrozi a następnie odtaje na tyle, by było gotowe do jedzenia byłam na tyle niecierpliwa, żeby sprawdzić, czy się udało
Book of spellsswój stan skupienia. Do dosłodzenia posłużył mi ulubiony syrop klonowy. Do smaku postanowiłam dodać masło orzechowe i kakao. Tak powstał serniczek orzechowo – kakaowy, na który przepis jeszcze kiedyś umieszczę na blogu. Po długim czasie oczekiwania, aż ciasto się zamrozi a następnie odtaje na tyle, by było gotowe do jedzenia byłam na tyle niecierpliwa, żeby sprawdzić, czy się udało
Book of spellsBabka to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów
Tradycyjna kuchnia Kasi