wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego w lodówce duży słoik masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze(...)nasionami chia melvit lub inne 1/3 szklanki płatków quinoa z melivta (można dodać więcej otrębów jeśli nie mamy płatków) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki miodu Dodatkowo : mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie : Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa
zdrowa vege kuchniabiałe ,duże sułtanki) – kieliszek białego, wytrawnego wina – białą część 1 pora – szczyptę szafranu – pęczek świeżego, zielonego kopru – ciasto francuskie(gotowe, mrożone) – sól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia(...)brzegi. Warto pod samą rybą zostawić przestrzeń bez ciasta, bo ryba zawsze puszcza sok a wtedy ciasto francuskie robi się mokre i kluchowate. Najlepiej piec w temp. 180 C ok 20 -30 min w zależności od wielkości porcji. Wykonanie – sosy: Sos orzechowy Na maśle podsmażyć (na małym ogniu) na złoto orzechy i migdały ,dodać kilka kropel cytryny, bulion, śmietankę
Szybko Tanio Smaczniemąką i rozwałkowałam na placki o średnicy ok. 28 cm. Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki
Kuchnia u KrysiNastępnie odcedzić i rozłożyć na kremie. Warstwa orzechowa – na lekko rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier. Jak masło i cukier się roztopi dodać rozdrobnione orzechy. Smażyć, ciągle mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Ostudzić orzechy i zimne rozłożyć na warstwie z kremem. Pyszne ciasto, smacznego
Kuchnia PokoleńNaleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyba nie jadłam lepszych. To deserowe naleśniki na słodko z orzechowym farszem – polane intensywnie czekoladowym sosem. Warte każdej jednej kalorii, których mają mnóstwo. Na szczęście są na tyle słodkie, że będziemy zadowoleni po jednej sztuce – łatwo się nimi zasłodzić. Choć obłędnie słodkie, są zdecydowanie obłędnie(...)pyszne. Szczególnie polecam fanom orzechów włoskich – to one tu dominują. Świetny deser, jeśli nie mamy piekarnika lub nie chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru pudru (pół szklanki) 2 łyżki
Poezja smakuWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1,5 szklanki maki pszennej2/3 szklanki mleka1 laska waniliiszczypta soli1/2 łyżeczki cukruNadzienie:300 g kremu orzechowego typu nutella2 banany2 duże mandarynkiowoce winogronaWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii
Malinowe Pocałunkijuż je znajdę to zaraz musi być wykorzystane. Tym razem tureckie ciasteczka pod nazwą Turban Sułtana. Ciastka są chrupiące, wcale nie za słodkie z orzechowym wnętrzem, polecam. Ciastka piekłam razem z dziewczynami w ramach Ciasto na niedzielę. Ciastka Turban Sułtana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDługo zastanawiałam się, co przygotować dla moich Walentynek w tym roku. Co prawda zawsze mogę sięgnąć po niezastąpione banoffee pie, które jest ulubionym deserem Piotrka, a
brunetkawkuchniNa każde święta jest u nas sernik więc i tym razem nie mogło go zabraknąć Tym razem chcieliśmy żeby ten sernik był inny dlatego skorzystałam z
Kuchenne Wariacjebardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Mi najbardziej smakują posypane czarnuszką, ale Ty możesz użyć dowolnych ulubionych ziół i przypraw. Najlepiej smakują z domowym masłem orzechowym lub sosem czosnkowym. Czas wykonania: 45 min – 1 h Ilość porcji: 7 – 8 porcji (1 porcja 400 kcal) Składniki: 250 g mąki 250 g sera białego(...)upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i podawać z sosem czosnkowym lub domowym masłem orzechowym. Przepis na: „ Domowe masło orzechowe ” Przepis na: „ Sos czosnkowy ” Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Rozwałkować ciasto i pokroić 3. Wysmarować ciasto żółtkiem 4. Posypać ciasto przyprawami 5. Zwinąć ruloniki 6. Upiec paluszki Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plkogo: dla fanów ciast Siostry Anastazji dla lubiących ciasta z toffi dla szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Składniki na biszkopt orzechowy: 250g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej łyżeczka proszku(...)mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego 2. 3/4 masy budyniowej 3. biszkopt orzechowy 4. masa kajmakowa 5. połowa biszkoptu kakaowego 6. 1/4 masy budyniowej 7. posypka PS. Kto mnie widzi w łyżeczce
Mania Wypiekaniatyp2000 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 400g (ml) letniej wody - 30g oliwy z oliwek lub masła klarowanego - 25g świeżych drożdży +dodatkowo kilka łyżek mąki do podsypania blatu i zagniatania ciasta * "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e. Ma liczne prozdrowotne walory. W miejscach(...)przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000 i płaskurkę typ650. Z rozkruszonych drożdży, 1-2 łyżek wymieszanej
Smaczne Zdrowetradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia bez ości i skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)suszonych grzybów 80g kaszy mix ( bulgur, quinoa) 3 łyżki masła sól pieprz Koperkowo- orzechowo masełko: 100g masła 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 70g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Farsz: Płaty karpia umyć, pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wodą
Szalona Kuchnia Ewelinypyszne i dietetyczne ciasto marchewkowe . Dietetyczne ciasto marchewkowe 100 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej Jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Średni banan 50 ml mleka kokosowego 15 ml oliwy Duża marchewka Pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego KREM 100 g twarogu (ja użyłam w wersji bez laktozy ) 2 łyżki masła orzechowego 50 g banana + domowy dżem porzeczkowy Do miski przesiej(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przetnij na pół i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj krem Do miski przełóż twaróg, masło orzechowe i banana. Całość dokładnie zmiksuj. Na przestudzony spód ciasta wyłóż i rozsmaruj 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a następnie wyłóż ¾ kremu. Całość przykry druga częścią ciasta i wyłóż na nie pozostałą część kremu, wyrównaj wierzch. Ciasto
365 dni dookoła kuchniŻycie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto miodowe: 5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem(...)dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Najlepiej rozłożyć ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około 15 minut, aż orzechy się zrumienią. Wystudzić. Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz
My simple kitchen