wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli
Moja Delicjauzależnienie od cukru niż od połączenia smaków:)). Dla wszystkich fanów mam zdrowsze rozwiązanie – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi – ciężkie, wilgotne, konkretne. Ciasto jest wegańskie, z mąki orkiszowej ( można zastąpić pełnoziarnistą) z dodatkiem masła orzechowego, pokruszonych orzechów i czekolady. Użyłam tu domowego masła orzechowego. Nie miałam tylu orzechów laskowych a że chciałam zrobić większą ilość więc dodałam trochę migdałów(...)domowe masła orzechowe są najlepsze, jak macie mocny blender to samo wykonanie jest bardzo proste ( tu przepis na masło migdałowe , każde inne zrobić taką samą metodą, i absolutnie nigdy nie pomijajcie etapu prażenia orzechów) Upiekłyśmy je w zeszły weekend z Emilką, na okazję wizyty jej koleżanki ze szkoły, wszystkim pasowało. Może Wam osłodzi ten nadchodzący weekend:) Print Ciasto czekoladowe
Cooking for Emilymakowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy
SMYKWKUCHNIpełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła
Poezja smakubudyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo : masa kajmakowa (u mnie orzechowa) orzechy pokruszone (dowolne, ja użyłam ziemnych) Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na 3 części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy (ok 1/2 puszki). Przykryć drugim płatem ciasta, ten z kolei posmarować
Banana Smilesmleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoczuć wszechogarniającą słodycz, a to wszystko dzięki masie “kajmakowej” z daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej(...)między czasie odsączam daktyle pozostawiając około 100ml wody. 11 Daktyle miksuję na gładką masę z masłem orzechowym i 50ml wody po daktylach. Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. 12 Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało
Book of spellsmój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal(...)około 1 godzinę. W między czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy mleczko i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy syrop klonowy oraz masło orzechowe. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Z jednej części robimy spód rozwałkowując ciasto a z drugiej często ciasta wyklejamy boki (na przykład ro bimy rulon, który przyklejamy
Health-Fit-Lifeczekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody
Ciasta z tradycjamiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni . Ciasta są rewelacyjne i już podczas pieczenia - pachną tak cudownie, że trudno im się oprzeć. Świetnie łączą w sobie płatki owsiane, masło orzechowe i pyszną czekoladę. Zresztą co ja będę pisała...? Sami się przekonajcie, bo są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)użyłam nadziewanej) Dodatkowo: M&M'sy Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami. Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach
Di gotujegórkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć
Z Kuchni Do Kuchniwyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek
Smakołyki Berenikiłyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu klonowego 1 czubata łyżka proszku(...)masa. Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe
Zdrowie na języku :PSnickers jedno z moich ulubionych ciast. SKŁADNIKI: Ciasto: 60dag maki 3/4 szkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy(...)mleka Krem II: Masa kajmakowa ( krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem
Darcia w kuchni