przygotowania do Wielkanocy? Okna umyte??;) U mnie nie, ale nawet się tym nie przejmuję. Zastanawiam się natomiast nad jadalnymi prezentami od zajączka, żeby sprawić słodką niespodziankę swoim bliskim. W zeszłym roku upiekłam ponad dwadzieścia takich mini mazurków, zapakowałam je w przezroczystą folię i obdarowałam rodzinę i przyjaciół. Jedne były śliwkowe z marcepanem, a drugie - o smaku snickersa, czyli karmel, orzeszki(...)czekolada. Mazurki okazały się strzałem w 10-kę, tylko trudno było zdecydować, które smakują lepiej:) Składniki (na 20 sztuk): ciasto: 250g mąki 150g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki zimnej wody Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę
Obiad gotowyzapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną. Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń. Przedświąteczne porządki odświeżają naszą(...)łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków
Raj dla PodniebieniaTą nietypową sałatkę robiłam dwukrotnie. Za pierwszym razem – ze szprotkami – nie zachwyciła mnie. Główny problem jaki z nią miałam był pewnego rodzaju dysonans pomiędzy
Smaki Na TalerzuPyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !A może tak dzieciakom zamiast słodyczy na święta zapakować muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą lub po prostu własnoręcznie wypieczone muffinki? Jeśli nie masz foremki do wypiekania
Eat me! Fit me!Muszę się trochę ogarnąć i z okazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni
Gotuj z Blue RavenSzybki, banalnie prosty przepis na Mazurek Wielkanocny. Składniki: 300 g mąki 200 g masła 5 łyżek cukru 2
magiczna kuchnia KasiKolejna piękna dekoracja świątecznego stołu,bez której trudno mi się obyć.Mimo,że foremkę wykorzystuje się tylko raz w roku to warto ją mieć.Baranek
Niespełnione zdolności kulinarneLubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to
Kuchnia w czekoladzieFaworki i róże karnawałowe lubię chyba jeszcze bardziej niż pączki. Pamiętam, jak w dzieciństwie z siostrą zawsze męczyłyśmy babcię, a później mamę o faworki albo róże
Kulinarne InspiracjeMazurki piekę dopiero od trzech lat, u nas nigdy nie było mazurkowej tradycji...... mogę powiedzieć, że takową wprowadziłam w swoim domu Ja :) Na blogu są trzy
Blondynka Gotujeatrakcji były wizyty na poczcie, naklejanie znaczków i wysyłanie świątecznych kartek. Taka żywa lekcja historii. A mazurek z historią nie ma nic wspólnego, bo tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można(...)namawiała, ale czasami warto pójść na skróty i zaoszczędzony czas w kuchni przeznaczyć na spacer albo na dobrą książkę. O książkach będzie następnym razem. Jeszcze przed świętami. CIASTO Składniki: 180 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżeczki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy
bistro mamaSkoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej 200 gram masła(...)szklanki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wody różanej Polewa królewska: 1 białko 1 szklanka cukru pudru rozpuszczona czekolada Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajawoli opcję pierwszą, matka drugą a faceci obie. SMAK. To szybkie, łatwe ciasto będzie przepyszne tylko dla tych, którzy naprawdę kochają słodkości i próg zasłodzenia mają daleko przesunięty. Samo ciasto jako, że jest kukurydziane jest słodkie a w połączeniu z ugotowanym, słodzonym mlekiem skondensowanym tworzy słodycz nie z tej ziemi. Domowe powidło, mocno wysmażone, mało słodkie przełamuje ten poziom cukru(...)zjadamy łyżką w każdej możliwej postaci biorąc mniej więcej "pół puszki na łeb". Nasz nietypowy bezglutenowy mazurek robiłyśmy w największej formie prostokątnej. Pierwszy raz wystąpił u nas na Wielkanoc i skończył się jako pierwszy a już parę dni później zrobiłyśmy go kolejny raz. Teraz znów patrzymy w stronę piekarnika i jak tylko astma pozwoli wystąpi znów w naszej kuchni
Wypisz Wymalujzapachem. Do tych doznań warto dodać jeszcze smak, który w okresie wiosennym ma nie lada znaczenie. Wielkanoc na horyzoncie Początek wiosny to przecież zapowiedź świąt wielkanocnych. A jeśli Wielkanoc, to babki. Agata wymyśliła kilka propozycji, które będziemy Wam prezentować. Dzisiaj pisakowa, która po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą nie trzeba wcale czekać aż do świąt, żeby uraczyć się(...)łyżki mąki, mieszamy delikatnie, już tylko przy pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie
KulinarneImpresje.plDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować.
Słodka StronaSałatka z kabanosa to moja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy
mecooksUpał niemiłosierny, a ja zamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak
Kuchnia w czekoladzieMazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami
Moniki SmakołykiLekko słodki, delikatny ... prosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje
Walijskie PichcenieW końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym
Kuchnia w czekoladzieBabka wilgotna 2016-04-07 13:01:25 Ilość porcji: 12 Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku
Wędrówki po kuchniMama ostatnio była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na jeden mazurek o
Lili w kuchni