Pyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie
Domowa Cookierenka Agitrzy tygodnie Wielkanoc, dlatego dziś mam dla Was pomysł na święta. Pyszne lekko słodkie bułeczki w kształcie zajączków, idealne na wielkanocny stół czy do koszyczka. Składniki: ok 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 jajko 40-50 g rozpuszczonego masła dodatkowo 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania(...)wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i cukier, lekko zamieszać i odstawić na 10 minut pod przykryciem. 2. dodać sól, jajko, roztopione masło i wyrobić mikserem z hakami, gotowe ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem. 3. Ciasto podzielić na 16-18 kawałków, z każdego kawałka oderwać małą kulkę (na ogonek). Z pozostałej części uformować długi wałeczek i uformować
Kuchnia domowa AniMałe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów
Monia miesza i gotujeKolorowe jajeczka ..tzn.ciasteczka w kształcie jajek...Zaszalałam hihi..pomysł podpatrzony gdzieś w necie,z tym, że tam były ciasteczka serduszka w brązowe paseczki...a ja z
Moje domowe kucharzeniemiał się okazać porażką. Potem trochę zniesmaczenia, kiedy dodawałam cztery łyżki majonezu do masy. Następny był zachwyt jej smakiem- tak wielki, że zrobiłam ją jeszcze raz, tydzień później, na Wielkanoc. A w tym roku tęsknota i panika- ponieważ okazało się, że mimo usilnego guglania nie mogę znaleźć przepisu. Na koniec była wielka ulga, kiedy znalazłam swoje nabazgrane notki wśród luźnych(...)pamiętam. Jeśli widzieliście gdzieś go, albo to Wasz przepis, proszę o sygnał :-) Nasz rozmaryn spędza zimę w jasnym i zimnym 'oknie kwiatowym' i radzi sobie całkiem nieźle. W cieście też radzi sobie całkiem nieźle. Do przygotowania ciasta, użyłam naszego rozmarynu, który spokojnie zimuje sobie w doniczce. Ostatnio przeczytałam o zimowaniu rozmarynu w gruncie i coś czuję, że spróbuję go wysadzić
les mirabellesPrzystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli
Czerwona PorzeczkaZ cytrusów najbardziej uwielbiam cytryny, jednak to pomarańczy kupujemy więcej, gdyż z nich robimy sok lub po prostu zjadamy w czystej postaci. Jeśli trafią się pomarańcze
Niebieski kubek z kawaPyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie
Moniki Smakołykiminut do lodówki. Keksówkę (u mnie dwie formy o wymiarach 10x22 cm) lub inną prostokątną formę pokryj papierem do pieczenia (wystarczy spód) i wyłóż cienką warstwą ciasta. (Ciasto jest dość sypkie, dlatego trzeba to zrobić łapkami). Pamiętaj także o pokryciu brzegów na wysokość ok. 0.5 - 1 cm. Na spodzie zrób kilka dziurek widelcem. Piecz w 180 °C przez(...)kandyzowaną papaję i suszonego ananasa. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień, kiedy spód nieco już zmięknie. * Pomysłem na jaglanego mazurka zainspirowała mnie Olga Smile . Więcej wielkanocnych przepisów pod tagiem #wielkanoc
Food SquareDla jednych to drożdżowe różyczki, dla innych ślimaczki, a jeszcze inni zwą te bułeczki zawijańcami. Ja najbardziej lubię nazywać je różyczkami, ale niezależnie od tego jak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzed Wielkanocą nabrałam ochoty na coś słodkiego. W związku z tym, że byłam naprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam(...)imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g jasnego brązowego cukru2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka cynamonumokre
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarzy. Poszliśmy we trójkę na spacer, a później zjedliśmy niespieszne śniadanie, zakończone miseczką duńskich truskawek. Teraz czas na prezenty! Nie, nie, nic mi się nie pomyliło. Dobrze wiem, że Wielkanoc już dawno za nami. Dziś inna okazja do świętowania - C. ma urodziny! Robimy więc wszystko to, na co brakuje nam ostatnio czasu - wylegujemy się w łóżku po tym, jak słońce(...)pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które
Walijskie PichcenieWpadłam w babkowy szał. Jak cały okres Wielkiego Postu nie miałam czasu na tworzenie wielkanocnych przepisów, tak teraz drugi dzień z rzędu piekę baby – wczoraj
365 dni dookoła kuchni