Łatwo jest wyczarować deser z delikatnej mąki, dużej ilości masła i cukru. Można też jednak całkiem inaczej. Czekoladowo-daktylowa babka z mąki orkiszowej w wersji FIT
Fitsweet.meStuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak - to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i
cool and mintyPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut(...)cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem
Kocham CzekoladęPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut(...)cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem
Kocham CzekoladęSkładniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta
Kocham CzekoladęDzień dobry kochani :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka spirale. Ciasteczka rewelacyjne, pyszne, kruche, proste w wykonaniu. Ja zrobiłam podwójną porcję i zniknęły w
kruche babeczkiSkładniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta
Kocham CzekoladęJak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów
SzczyptaSmaQDanie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane
Moje Małe CzarowanieDawno mnie tutaj nie było,ale jakoś nie mam czasu na eksperymenty w kuchni.Święta zbliżają się wielkimi krokami,trwa akcja porządkowania domku.Mężuś pojechał
Niespełnione zdolności kulinarneWitam wiosennie :) Dziś mija rok od kiedy postanowiłam spełnić swoje marzenia i pisać tego oto właśnie bloga. Pierwszy dzień wiosny i pierwsza rocznica :) Chciałam podziękować
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych Składniki: 20 dag płatków owsianych 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji
Na słodko lub wytrawnieprzerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie, co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie :) Jak wiemy, święta bez pierników, to jak Wielkanoc bez babki... więc muszą być. Oto szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony). Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Po małych modyfikacjach przepis jest genialny. Pierniczki Składniki(...)piernikowej (ja dałam całe opakowanie)1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu
Delicious TitbitsJeśli lubicie jajka faszerowane czymś innym, niż żółtka, a nie lubicie marnować jedzenia, to bardzo dobrze. Żółtka możecie wykorzystać do słodkiej paschy. Ten wielkanocny sernik bez
KucharzycaPyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie
Domowa Cookierenka Agi