ciasta na wielkanoc - 5946 przepisów (strona:293/397)

Jogurtowa babka budyniowa 179

przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli(...)Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek

Smak mojego domu
Drożdżowa babka zaparzana 159

wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. 'drożdżowa babka zaparzana' Składniki: - 250g mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 80g masła - 3/4 szklanki mleka - 4 żółtka - 7-8 łyżek(...)wystudzić. Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem

CookYourself
Prosta Puszysta Babka z Likierem 143

Prosta Puszysta Babka z Likierem – W Małej Cukierence kolejny wypiek na zbliżające się święta. Zapraszam na pyszną, wilgotną, puszystą babkę z likierem. Jest bardzo prosta w

Mała Cukierenka
Babka drożdżowa parzona 200

Święta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy

Malinowa Kawiarenka
Zapiekany camembert 159

Pomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je

Codzienne Gotowanie
Kruche poduszeczki z makiem. 172

     Dziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję

Rozpustne gotowanie
Chleb z oliwkami 178

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen

Moje Małe Czarowanie
Rolada cytrynowa z granatem 192

Rolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy  krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość

Kolizje Smaków
Wielkanocny koszyczek drożdżowy z instrukcją krok po kroku 322

W zeszłym roku znalazłam w Internecie przepis na te cuda! Jednak przed Świętami nie było czasu, by się za to zabrać, a potem jakoś już nie

Z miłości do słodkości
Babka advokatowo- krówkowa 246

Mięciutka babka, z ciągnącymi się w środku krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki:  260 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru do wypieków 200 gram krówek łyżka cukru waniliowego 6 jajek 18 łyżek ajerkoniaku 10 łyżek oleju  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna(...)Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.  Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Krakowskie smaki Ani
Babeczki piaskowe 178

Babeczki piaskowe Składniki: Masło – 150g Cukier – 150g Jajka – 3 sztuki Mąka pszenna – 100g Mąka ziemniaczana – 200g Aromat migdałowy Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Skórka z 1

Kuchnia Bon Appetit
Ryba smażona w cieście 228

SKŁADNIKI:             1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody

Atlas Smaków
Tarta rybna na francuskim cieście 166

Tarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się

Pieguskowa Kuchnia
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 134

Przepis autorski (mój).   Zgodnie z tradycją każda rzecz, którą wkładamy do koszyczka ze święconką ma swój symbol. Żadna nie jest przypadkowa... Nie będę Wam opisywała

Di gotuje
Ciasteczka jajeczka 366

Takie ciasteczka możecie sobie zrobić na Wielkanoc. Pracy z nimi mało ale za to jaki efekt. Z pewnością, będą ozdobą stołu no i do koszyczka z święconką się nadają. Ciasteczka przełożyłam konfiturą morelową z Nasze Domowe . Konfitura zawiera 67,5 % moreli i jest niskosłodzona co dobrze się komponowało smakowo z słodkimi ciasteczkami. Składniki: 125 g masła 180 g mąki pszennej(...)cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka

Ala piecze i gotuje
Mazurek kokosowy 176

Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!