Witam Wszystkich ! Kolejny słodki wypiek inspirowany nadchodzącą Wielkanocą :) Muffinki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste za sprawą gęstego jogurtu , a ich słodycz przełamuje kwaśna nutka cytryny ! Zapraszam do pieczenia i eksperymentowania z dekoracją :D SKŁADNIKI: (na 6 babeczek, jeśli chcemy upiec 12 wystarczy podwoić składniki ) 1 i 3/4 szklanki mąki 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki studzimy na kratce. Dekorujemy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego
Marcepanowa kuchniaPuszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za 45 minut Świetnie sprawdzi się w chwilach gdy najdzie Was ochota
NiePieprz.plPrzepis na sernik. Od mojej Mamy. potrzebujemy: - 500 g twarogu sernikowego - 100 g dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) -1/3 szklanki kwaśnej śmietany - 3
Szybko Tanio SmacznieMimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier(...)proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier
Zielona Kuchniasię w moim rodzinnym kraju, ale w Danii sezon na żurawinę trwa zatrważająco krótko. Kiedy się więc już w sklepach pojawia, kupuję kilka kilogramów i mrożę, żeby aż do Wielkanocy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W tym roku właśnie się zaopatrzyłam w kilka woreczków, co oznacza, że od razu musiałam coś z nią przygotować. W końcu zdążyłam się już porządnie(...)więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzeglądając stare gazety, natknęłam się na ciekawy przepis na ciasteczka, które pochodzą prawdopodobnie z Trentino. Ciasteczka te wypieka się w Rzymie na Wielkanoc. A że święta już niebawem, myślę że ten przepis trafi również do Was. Polecam, bo można upiec je już dziś i przechować w szczelnym pojemniku. Mówię Wam... są pyszne do pochrupania(...)Czekoladę starłam na tarce. Do miski wsypałam mąkę i włożyłam masło. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła konsystencję piasku dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów laskowych. Wszystko wymieszałam i zagniotłam zwarte ciasto. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy. Ciasteczka
Kuchnia u Krysipierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach ani Bozego narodzenia ani na WIelkanoc u rodzicow i nie mialam okazji ich zjesc ?? Moze cos w tym jest . Hmm mniejsza o to... Najwazniejsze ,ze jak naszla mnie na nie chec to je zrobilam i zaraz(...)pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna
PychaDaniapistacjami i konfiturą pomarańczową. Ciekawy w smaku, smaczny, ładnie wyglądający, dwukolorowy, z konfiturą pomarańczową na wierzchu i posiekanymi pistacjami. Warty uwagi i wypróbowania. To już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Składniki: 125 ml ciepłego mleka(...)lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych
Made By Mom And Soncudownie mięciutkie i puszyste, smakują wybornie. Pachną szafranem, i, jak napisałam wyżej, kolor mają śliczny.Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, ręcznie zbierane nitki mają ogromną wartość. Myślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie.Przepis znalazłam - jakżeby inaczej - w ukochanej ostatnio przeze mnie Brød: 100 lækre opskrifter. Oj, ciężko będzie innej książce zająć jej miejsce...Bułeczki szafranoweSkładniki(...)ąkę przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa kruchy spód wylałam puszystą bezę wymieszaną z bakaliami. Beza wyszła chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca się w środku. Zostały mi resztki bakalii. Zatopiłam je
AZgotuj!Niedługo święta większość z Was piecze również ciasteczka, dzisiaj mam dla Was pyszne i kruchutkie z marmoladowym zajączkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliKruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki
To co kochamPyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej
La grande e la piccola cuocaMoi domownicy uwielbiają makowca..i na święta musiał być obowiązkowo. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1
Moje domowe kucharzenieZaczynam powoli myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Taka babka to nie tylko na Wielkanoc, zawsze bez względu na okoliczności taka babka umili nam dzień. Wykonanie – masło razem z masą kajmakową czy toffi roztopić razem z masłem. Mieszać cały czas, jeśli masa się trochę rozdzieli to się nie przejmujcie. Lekkie grudki też mogą być, później to wszystko się wymiesza. Odstawić(...)proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już zarumienione to sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak patyczek
Kuchnia PokoleńCassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny(...)ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień wcześniej. Trochę więcej cierpliwości wymaga wersja z marcepanem ale warto! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej
maniapieczenia