ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:487/679)

Ozdobny wieniec z bułeczek na stół 181

Pyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół.  300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru

AZgotuj!
Pierniczki a'la Katarzynki 188

Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki

kulinarnyswiatdomi
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 2784

muszą mieć w sobie dużo grzybów i nie pieczarek a właśnie suszonych, dających niesamowity aromat i smak. Warto samodzielnie ususzyć trochę grzybów w sezonie jesiennym aby nie przepłacać przed świętami, oczywiście najlepsze są zawsze prawdziwki, borowik szlachetny. Ale jeśli chcecie ograniczyć koszty możecie sięgnąć po podgrzybki lub wymieszać prawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi(...)śledzia –  śledzie w wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli – 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli

nietylkopasta.pl
Cynamonowe płatki śniadaniowe (Keto, Paleo, LowCarb) 252

Jeżeli tak, jak ja jesteście fanami wszystkiego, co cynamonowe, zwłaszcza zimową porą, to zapraszam do zapoznania się z przepisami z darmowego ebook’a pt. “Keto & Paleo Święta “ . Znajdują się tam dwie bardzo cynamonowe propozycje, a mianowicie Cinnamon Rolls oraz tort cynamonowy. Zachęcam do wypróbowania, bo oba są obłędnie cynamonowe! Cynamonowe płatki śniadaniowe Obłędnie cynamonowe(...)czubata łyżka erytrytolu ewentualnie ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka kokosowego Sposób przygotowania Wszystkie składniki zblendować i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąką kokosową. Wycinać niewielkie kwadraty. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Ostudzić. Szklankę mleka kokosowego podgrzać i zalać płatki. Pozostałe

Modern Cave Girl
Placek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie 255

Placek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie. Dzień dobry moi drodzy, jak samopoczucia i brzuszki po świętach? Ja dziś polecam Wam ciut lżejsze śniadanie. Pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy z jagodami w żelu. Oczywiście dodatki z jakimi podacie ten placek mogą być inne. Ja jednak miałam dziś ochotę na właśnie takie połączenie i polecam(...)puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po czym obracamy nasz placek przy pomocy

Słodkie okruszki
KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORU) 151

Kruche, korzenne ciasteczka są rewelacyjne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach świąt. Przepis jest bardzo prosty, ciastka niewiele rosną podczas pieczenia i idealnie nadają się do wyciskania wzorków. Wyciskanie i pieczenie ciastek to również doskonała okazja do zabawy i wspólnego spędzenia czasu z dzieckiem (my z córką bawiłyśmy się świetnie, kocham te nasze wspólne pichcenia ❤). Przechowywać je można(...)wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie  SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę

Zrób to smacznie
Rosyjskie bliny 301

Bliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy i witania wiosny, okrągłe bliny symbolizowały słońce i ludzkie życie. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;) Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno(...)szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta

Obiad gotowy
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 211

Muszę się przyznać, że sernik pomarańczowy skradł moje serce. Ponieważ kocham pomarańcze, szczególnie w czasie zimy i Świąt, to ten konkretny sernik, musiał mi przypaść do gustu. Z resztą nie tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu(...)kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować

Calzonella.com
Zimowe mini torciki 194

Przyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta

Kuchnia od dwojga
wegańskie krokiety z soczewicą i grzybami mun 214

Krokiety, które gościły na moim stole w święta. Dopiero dzisiaj dokopałam się do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe(...)łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA  WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie

healthy dreams
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 215

masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy(...)posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta nasza ojców mowo, Jakaż twoja moc, Że przetrwało polskie słowo Przez wiekową noc. M.Zientara-Malewska

Kuchenna Kontrrewolucya
Drożdżowy omlet 156

kolejny długi weekend czekałam z utęsknieniem mimo, że niedawno były święta i się za dużo nie napracowałam. taak nie znoszę swojej pracy i tak wiem powinnam coś zmienić. Postaram się, bo szkoda mi życia. Najchętniej bym się przebranżowiła dlatego miło by mi było gdyby ktoś polecił mi jakiś fajny kurs/szkolenie lub studia podyplomowe z dietetyki najlepiej w Poznaniu(...)drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie i będzie łatwiej nam obrócić

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Baranek Wielkanocny 224

Jutro idziemy z koszyczkiem do święcenia, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i święta. Skoro święta Wielkanocne to i baranek.  Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje. Składniki: 3 jajka(...)białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, dokładnie obsypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć baranka tak aby mógł sam stać.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Świąteczny rogal z niespodzianką 248

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi(...)sera150 g salami, szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku.  Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę,  jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek

zielonacukinka
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 318

Święta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych(...)drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania