Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z
AleTorcikpożądanych miesięcy w roku. Tym razem nie był aż taki zły, bo było w miarę ciepło i sucho, ale nadal grudzień wygrywa. Teraz już tylko czekamy na Mikołaja i święta ( byliśmy w miarę grzeczni ). No i trochę śniegu by się przydało! W weekend wybraliśmy się na nasz pierwszy w tym roku świąteczny jarmark, tym razem do Łodzi(...)świątecznie. Postanowiliśmy przygotować już teraz jakieś wypieki z nutką piernika. I padło na te babeczki bo duża foremka gdzieś przepadła podczas remontu. Jak je przygotowywałem to Sylwia ciągle wyjadała ciasto, oblizała wszystkie łyżki i miski. O mało co nie miałbym co upiec. Wciąż głośno komentowała jakie dobre, nawet nie upieczone Babeczki świąteczne są zupełnie bez cukru, słodzone tylko daktylami
PaleoLifechleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika! Sałatka jarzynowa Przygotowana(...)pożytecznymi walorami odżywczymi. Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę. Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną
Truskawkowa FiestaPrzepyszny mazurek z bezą na winie, nie tylko na Wielkanoc. Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą
Rusty Forkmoim domu nie ma świąt i niedzielnego obiadu bez klusek. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta . Składniki: 1 kg ziemniaków ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 żółtko sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez(...)przełożyć ziemniaki, wyrównać i podzielić na cztery równe części. 1/4 cześć ziemniaków wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski
magiczna kuchnia KasiTakie smaczne pierożki często robię gdy jestem smutna a świat widzę w czarnych barwach,ubieram wtedy fartuch i czapę kucharską na głowę i oddaję się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskrzypiec i oczekiwanie na to, co Gwiazdor schował pod choinkę. Dziś jestem dorosła. Święta nie mają zapachu. Nie obchodzę świąt, choć zasiadam przy wigilijnym stole w domu mamy mojej lub mojego męża. Nie tęsknię za świętami mojego dzieciństwa. Bardzo tęsknię za babcią. I za kutią. Oto ona. Inna, a jednak ma tamten smak i zapach. porcja(...)łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy. Ugotowaną odcedzamy dokładnie. Rodzynki
KucharzycaŚwięta, święta i po świętach...jak mówią niektórzy. Jeśli o mnie idzie; dziś jeszcze mam wolne:) Od jutra rzucam się w wir pracy, zapowiada się jej dużo, przyjdzie mi się zmierzyć z wieloma różnymi wyzwaniami; trzymajcie proszę kciuki, żeby jakoś poszło! Póki co - ponieważ wcześniej jakoś nie zdążyłam- wrzucać będę tutaj kolejno kilka przepisów(...)roku. Może ktoś skorzysta bez okazji, może spróbuje zapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą. Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki. Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły. Szczególnego uroku
6nieboAktualizacja: moje piernikowe ludki niczym Armia Terakotowa dzielnie już czeka w blaszanym pudełku na okrutny swój los czyli zblendowanie, a ich prochy zostaną wykorzystane jako spód
greenscarfCałkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to
Kolizje SmakówPrzepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec
AZgotuj!Ciasteczka prosto z Belgi. Kruche, intensywnie korzenne, nazywane ciastkami Świętego Mikołaja. Mają charakterystyczny karmelowy posmak. Niestety nie posiadam specjalnych drewnianych foremek do tych ciastek, co wiąże się z tym, że nadałam im zupełnie inny kształt ;) Mimo tego, jestem mile zaskoczona ich smakiem i gorąco Wam je polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej 140 g cukru muscovado 150 g zimnego masła(...)otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków) 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty (ja odrywałam kawałki, formowałam
Nastoletnie Wypiekanieodlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość(...)pozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :).Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka
Food SquareTaka prostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku(...)ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy
Proste Potrawywydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją dla Was do przygotowania świątecznego stołu. Pierwsza strona opowiada o tym czym są święta wielkanocne i jakie zwyczaje się z nimi wiążą. Następnie przechodzimy do dekoracji na stół: czapeczka na jajko, jajko z wizytówką, łąka w wazonie, która jest przepiękna, szmatkowe pisanki(...)zapiekane pikantne no można by wymieniać i wymieniać. Następnie pojawiają się przeróżne propozycje mięs, a na koniec (może tak na prawdę nie na koniec tylko od połowy książki) mamy ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku
Brzuszki Łakomczuszki