zapach świąt unosi się po pokoju. To za sprawą szybkiego piernika korzennego, który przygotowałam dziś w przerwie na drugie śniadanie Zróbcie sobie go także, to taka mała namiastka świąt Szybki piernik korzenny 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki przyprawy do piernika 180 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu(...)mąką dodaj przestudzone masło, jajka oraz śmietanę i posiekane orzechy włoskie.Całość dokładnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 28 cm x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto i wyrównaj jego wierzch. Piernik piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj go lukrem lub innymi ozdobami. Smacznego
365 dni dookoła kuchnirównież mleczko kokosowe i dodatkowe białko jaja, żeby stał się jeszcze bardziej kremowy i... aksamitny . Tak, uwielbiam to słowo więc je podkreślę, o! Przy okazji życzę Wam spokojnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze, oby wyszło do Was to wiosenne słońce, przegoniło smog i chmury we wszystkich odcieniach czerni. I dużo smaczności! Składniki: na spód 1,5 szklanki(...)miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, kakao, kawę, słodzidło, jajko, masło orzechowe oraz przygotowany wcześniej mus śliwkowy. Delikatnie ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy przed ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. na masę 2 torebki ryżu (u mnie basmati i parboiled) 2 szklanki mleka
Kuchnia Ellieciastka w sklepie, ale gdy zaczęłam sama piec ciastka, są o niebo lepsze. Dlatego, aby zrobić ciasteczka, otrzymałam od Protonik bardzo fajne wzorki foremek. Dziękuję ślicznie za foremki. Nadchodzi święto Walentego, więc na tę okoliczność przygotowałam pyszne ciacha, serca przebite strzałą amora. Foremki bardzo łatwe w użyciu, dają bardzo ładny wzór, dlatego polecam firmę Protonik , gdzie mają bardzo bogatą ofertę(...)100g cukru pudru 2 żółtka 20g cukru waniliowego Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć
Kuchnia DanusiŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy(...)wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto dzielić na mniejsze części i wałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać wzory. Pierniki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury
Bulliopięknych ilustracjach autorki (w końcu nie bez kozery studiowała na ASP). Roślinne przepisy pomagają nam zostać królowymi poranka przy śniadaniu, zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną. Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek , sycące zupy, warzywne burgery i pasztety . Wegan Nerd opowiada też(...)pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać 8 listopada w czasie premiery książki w Kubek i Ołówek w Warszawie. Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia
Ugotowane pozamiataneŚwięta, święta i po świętach. Czas wpaść w codzienny rytm, tym bardziej, że pogoda coraz częściej nas do tego nastraja. Słońce, rozkwitające pąki, kwiaty...aż chce się żyć :) I tym oto optymistycznym akcentem, zapraszam do przetestowana przepisu na bardzo smaczne ciasteczka. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła(...)razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, cukier, śmietanę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę (nie przejmując się, gdy lekko będzie się kleić). Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w migdałach wymieszanych z cynamonem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną podczas pieczenia. Piec
Kuchnia w opałachświąt co prawda jeszcze daleko, ale może już dziś przyda się komuś przepis na ciasteczka. Zwłaszcza, że najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp. Składniki: 300 g mąki 1 jajko(...)Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroku na święta Wielkiej Nocy piekę coś słodkiego w tym roku zrobiłam sernik ale zupełnie z nowego przepisu, inny niż zawsze robię, zazwyczaj albo robię "Cielaczka" albo "Sernik z Rosą". Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na sernik i znalazłam przepis na ten właśnie sernik na blogu Moje Wypieki . Mi osobiście bardzo smakuje, jest naprawdę pyszny :) według mojej mamy(...)wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko
Motylkowa Kuchniawielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku(...)cukrem aż podwoją swoja objętość. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Na końcu dodajemy sok z limonki i mleko. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 ° C Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie jest to polewa karmelowa
Przysmaki Karolkikakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać.Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę(...)brulee.Smacznego!Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki.Udało mi się wygrać u Beaty zestaw miodów - akurat by mi się przydały przed Świętami... Nic to, miody przechowują się dobrze, więc poczekają na mnie tę chwilę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZimowe migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka na jeden kęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g
Bon appetit mon amieCzas na chwilę zapomnienia -czas na chwilę pomarańczowej rozkoszy w ustach Wykonanie MUFFINKI Polej wrzątkiem pomarańczę. Osusz ją ręcznikiem papierowym i zetrzyj z niej skórkę na
Eat me! Fit me!Obowiązkowym elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka, w sam raz do kawki lub herbatki. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 280 g mąki luksusowej Młynomag
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo
Bon appetit mon amieMimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały(...)proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier
Zielona Kuchniamiesiąc Święta. Zleci, że nawet nie zdążę się obejrzeć. Na przygotowaniach, na pakowaniu prezentów, na pieczeniu i gotowaniu. A jednak lubię ten czas. Mimo zabiegania i większej ilości obowiązków zawsze czekam z pewną dozą nostalgii i nutką ekscytacji, że znów wydarzy się jakiś cud... Dziś z kubkiem herbaty snuję zimowe plany, zajadając pyszne słodkie "gęsie łapki". Te ciasteczka(...)300g mąki 1 małe jajko szczypta cynamonu lub otarta skórka cytrynowa/pomarańczowa 0,5 szklanki cukru Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, jajko, skórkę lub cynamon i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, każdy kawałek uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość
Obiad gotowyPierogi z suską sechlońską są wyzwaniem smakowym dla każdego wielbiciela pierogów. A święta to taki czas, kiedy ostatnie co chcemy to eksperymenty. Jednocześnie w święta robimy postanowienia. Ja zawsze obiecuje sobie, że poznam nowy smak. Ty sposobem kilka lat temu trafiłam na suskę sechlońską, genialną, wędzoną śliwkę i przepadłam. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka(...)pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda. Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy
ladykitchenWigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne zajęcie(...)posmarowanej olejem i włożyć do zamrażalki. Gdy już zamarzną przełóżcie je do pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka
W kuchni KatieJuż za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Czas niesamowicie leci! Dziś propozycja dla Was to ciasteczka z pieprzem - tradycyjne ciasteczka norweskie pieczone na Boże Narodzenie. A może nadadzą się dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za prezent. Zostawiacie Mikołajkowi ciasteczka i mleko? Dla kogo: dla św. Mikołaja dla chcących spróbować tradycyjnego norweskiego wypieku dla lubiących pikantne słodkości Składniki(...)sól i wymieszać. W misce utrzeć masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać śmietankę i zmiksować ponownie. Wsypywać partiami suche składniki i miksować. Ugnieść z ciasta wałeczek o średnicy ok. 6cm. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 6 mm i ułożyć
Mania Wypiekanianiego upomniałam, bo z pewnością zostałby wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje to to...że nie mogę dać Babci pierniczka(...)Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie lekko je spłaszczyć i ułozyć na blaszce wyłożonej papierem
chili & sugarGosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała tak (właściwie to nie wiem, czy sama napisała, czy skądś miała ten tekst/przepis(...)miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru, choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić
Marder&Marder ManufactureCiasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);2 jaja;2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);2 łyżki imbiru;2 łyżeczki cynamonu;1/2 łyżeczki gałki(...)cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować
Gospodyni Miejska