ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:491/679)

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 243

OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA  PRAGNĘ   CZYTELNIKOM BLOGA ZŁOŻYĆ NAJSZCZERSZE ŻYCZENIA ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI. NIECH MAGIA ŚWIĄT ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE, ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz(...)łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto

Kuchenne zapiski Edyty
Kawusie 342

Smaczne ciasteczka, których korzenie znajdziecie na śląsku cieszyńskim. Kawusie swoim kształtem i smakiem przypominać mają ziarenka kawy. Do ich wykonania koniecznie używamy kawy mielonej, w tym

Smaki Na Talerzu
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 200

głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron

Ugotowane pozamiatane
SERNIK MARMURKOWY 326

Serniki pasują na każdą okoliczność, czy to święta, imieniny, urodziny lub do niedzielnej kawy. Uwielbiam serniki, dlatego wymyślam różne wariacje na ich temat. Oto jedna z nich.     SKŁADNIKI   C iasto kruche: blaszka o wym. 24x38cm 2 szkl. mąki, 1 żółtko, 1 jajko 125 g margaryny, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana Masa serowa(...)Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem

słodki bratek
Babka migdałowa 239

Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo(...)tradycyjnej formie na babkę, ja jednak proponuję Wam, wykorzystanie formy keksowej lub innej podłużnej blaszki. Dzięki temu zyskacie dużo więcej trochę mniejszych kawałków, co nie ukrywajmy, w święta będzie dużą zaletą! Zapraszam na babkę migdałową. Składniki na babkę migdałową: 140 g mielonych migdałów 20 g pokrojonych drobno migdałów łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego 4 jajka (w temp. pokojowej

Słodkie Przyjemności
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 223

Mimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto

Kubki smaku
Świąteczne wypieki i wspólne Pie(rni)czenie 153

dużą dawkę:) A na dokładkę ciasteczko. A dokładniej pierniczki. Własnoręcznie zdobione; trochę krzywo i niezgrabnie, ale kto by się tym przejmował, kiedy takie dobre:) Malutkimi kroczkami zaczynam odliczać do świąt... :) Dziś przedstawiam Wam efekt mojego drugiego wirtualnego pichcenia. Razem z Klaudią z bloga Chochlikikuchenne  postanowiłyśmy upiec wspólnie pierniczki:) Kochana, dziękuję Ci bardzo!!!<3 Mam nadzieję, że jeszcze(...)pudru 10 dag masła, roztopionego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (pominęłam) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać

My simple kitchen
Orzechowe koszyczki wielkanocne 255

Życzę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p otrójnie orzechowe wielkanocne koszyczki. Mocno orzechowy smak, przepyszny. Jak masło orzechowe, które mogłabym łyżkami wyjadać ze słoika. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne a przynosi dużo frajdy, zwłaszcza kiedy złożymy już całość i możemy(...)mnie od Skworcu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Orzechy w kolorowej polewie 1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi

Szefowa kuchni
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 174

Sezon na pierniczki w pełni. U mnie są one na tyle lubiane, że muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki(...)Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernikowy sernik z rosą 254

szyć ani pichcić.        A tymczasem zapraszam na coś pysznego - popularny i niezawodny sernik z rosą w wydaniu bożonarodzeniowym. Był przebojem moich tegorocznych świąt i na pewno zagości u nas na dobre bo jest naprawdę wyśmienity - delikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny!  Przepis Spód:- 1 szklanka mąki- 120 g cukru(...)opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka

happycreatiff.blogspot.com
Figurki z Masy Solnej 376

Może nie da się ich zjeść, ale cieszą za to oko :-)  Lepienie figurek z masy solnej to zabawa i dużo frajdy. Dla dzieci kreatywne zajęcie

Anielska Kuchnia Ani
Choinki z piernika 220

kulinarnym. Jest tam wiele przepisów, z których na pewno wkrótce zrobię użytek, ale ponieważ zbliżają się Święta postanowiłam zrobić takie oto urocze choineczki. Mam nadzieję, że dotrwają do Świąt... Chyba muszę je głęboko schować ;-) Choinki z piernika Składniki na około 12 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek(...)drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z lawendą 296

biurach słychać już kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą cudownie wilgotną, lukrowaną babką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna(...)jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć

sama złodycz
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 191

znajomych czy po prostu zajadać w czasie oczekiwania na świąteczny czas. Prawda jest taka, że ciasteczka piekę tylko w grudniu - w ciągu roku nie mam potrzeby ich jedzenia, ale Świąt sobie bez nich nie wyobrażam :) Ostatnio co roku piekę rożne wersje biscotti . Lubię je za to, że tak łatwo się je przygotowuje. Owszem, trzeba je dwa razy piec(...)składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.  Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Przenieś wałeczki na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania