ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:499/679)

Tarta rybna na francuskim cieście 149

Tarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe z pomarańczowym serkiem 105

Choinka już jest. Lampki migoczą. Z piekarnika wydobywają się cudne zapachy. Czyli Boże Narodzenie w natarciu. Wszystkim moim Czytelnikom życzę pięknych i zdrowych Świąt! Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich(...)połączyć, wymieszać drewniana łopatką, na sam koniec dodać marchew. Małą tortownicę (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać, piec do „suchego patyczka” ok. 40minut. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Serek wymieszać z łyżką cukru pudru, delikatnie połączyć z sokiem z jednej pomarańczy, dodać otartą skórkę. (ważne, aby serek i pomarańcza miały temperaturę pokojową)Takim kremem

Raj dla Podniebienia
Mini babeczki waniliowe 906

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień.  Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl(...)cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Babka marmurkowa 129

wyszła przepyszna! Babka z polewą z gorzkiej i białej czekolady, która idealnie dopełnia całość. Dla wszystkich fanów czekoladowo- waniliowych smaków jest to najlepszy przepis. Nie ma idealnych świąt bez tej babki! Składniki ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru(...)sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia babki smaruję masłem i wlewam część białej masy na przemian z ciemną masę. Formę umieszczam

Mango Papaja
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 174

dowiecie się niebawem. :) To danie to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią nudnych i standardowych dań. Nie mniej jednak te pierogi idealnie pasują do klimatu zbliżających się Świąt. Składniki (na 25-30 pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram(...)malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę

Mango Papaja
Ciasteczka pierniczkowe 147

coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie(...)rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 159

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso ale anioł pozostawił ślad;)                               

AZgotuj!
Kawa mrożona 138

Ilekroć mam okazję się wyspać to wszyscy zaczynają kosić z samego rana trawniki...:P Wczoraj miało być ciasto z truskawkami ale woleliśmy je zjeść na surowo :P A "boćki" na łące były fenomenalne :) Co to za plątanina myśli? Nic nie trzyma ma się tzw. "kupy". No nie musi. Mało który człowiek myśli konkretnie zaraz po przepudzeniu :P Powoli wiosenne temperatury(...)górę to poniższa propozycja na pewno się przyda :) Kawę, którą Wam dzisiaj zaproponuję, to ekskluzywna wersja (także pod względem kalorii) kawy mrożonej. Polecam ją przyrządzać raczej od święta niż na co dzień (no chyba, że mamy wyjątkowo szybką przemianę materii i ta mała bomba kaloryczna nie pójdzie nam w tyłek;)) Składniki na 2 duże porcje 3 łyżeczki kawy

My simple kitchen
Roladka łososiowa 184

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka(...)dusić na małym ogniu około 4 minut, aż zmięknie. Następnie zdjąć z ognia, zblendować i podzielić: 2/3 i 1/3. Mniejszą część odłożyć na później. Kolejno należy zająć się naszym ciastem na roladkę.  Do 2/3 szpinaku należy dodać mąkę i mleko, następnie zmiksować całość blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę

Garniec Magalie
Pierniczki najlepsze! 155

dnia po pieczeniu :) Kiedyś w moim domu nie piekło się pierników i pierniczków na Boże Narodzenie. Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz nie tylko piekę na każde Święta, ale też ozdabiam nimi dom i choinkę :) pachną cudnie! :) Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 100 g margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki miodu 3 łyżki brązowego cukru(...)przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około

Kolorowy Przepisownik
Muffinki czekoladowo bananowe 171

mnie czeka jeszcze w życiu? Jakie niespodzianki szykuje mi los?  .. Może .. Nic.. Nie ważne.. Jestem tu i teraz.. :) i  na dokładkę muffinki do tego święta... :) Muffinki czekoladowo bananowe przepis troszkę zmodyfikowany przeze mnie, wzięłam z przepisu dorotus76 Składniki na 15 - 16 muffinek : 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 3 dojrzałe banany(...)suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.   Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach.  Natłuszczam je margaryną  i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec  w temperaturze 190ºC przez około 20  minut . Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 321

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie

Ana Mari's world
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 212

dzień wielkich przygotowań do Wigilii.Dziś widzimy się po raz ostatni przed Świętami. Zobaczymy się dopiero w pierwszy bądź drugi ich dzień. Dlatego wszystkim życzymy już Wesołych Świąt, góry trafionych prezentów pod choinką, smacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak(...)sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać

WeAreCrazy
Brownie z czerwonym winem 178

Dzień dobry!Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję! Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale

Pora coś zjeść
Ciasteczka cynamonowo-imbirowe 517

Kruche, smaczne, korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe  PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 3 pełne łyżki(...)masło i wymieszać.  W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy.  Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ja dodatkowo podzieliłam ciasto na pół i do jednej połowy dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki

coolinarnastrefa.blogspot.com
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 151

Sucha porcelana to mieszanka kilku składników, które po połączeniu w odpowiednich proporcjach stają się plastyczną, dającą się łatwo wałkować niczym ciasto, masą. Przygotowanie tej masy to kilka chwil, a efekt, który powstaje wspaniały! Jedyne, na co trzeba czekać to aż ozdoby wyschną i staną się naprawdę mocne i twarde niczym tytułowa porcelana. Same w sobie, po wyschnięciu są piękne! Mleczne(...)wcale nie jest powiedziane, że tylko na te święta się sprawdzą. Wystarczy zastosować inny kształt i z powodzeniem możemy tworzyć dekoracje na Wielkanoc. I nie tylko na święta! Sprawdźcie moje propozycje! Ozdoby z suchej porcelany mogą stanowić niepowtarzalną dekorację, a zastosowań jest naprawdę cała masa!   Oto kilka moich propozycji: Zawieszki na choinkę jako samodzielna ozdoba

Kolorowy Przepisownik
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 130

uzbecka wersja pierogów na parze z wołowiną i dynią. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Ciasto: 300 g mąki, jajko, sól, 100 ml wody Farsz: 200 g surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 cebuli, pieprz. Sałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść(...)mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy zrobiony z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane z okazji święta wiosny Nawruz. Sumalak wytwarzac ze skiełkowanych ziaren pszenicy, które miele sie, a nastepnie gotuje sie w kotle z olejem z nasion bawełny i mąką. Artykuł Uzbekistan – najlepsze przepisy

Ugotowane pozamiatane
Kruche ciasteczka z witrażykiem 182

muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy z łatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy. Korzystając z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości, rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku.  życzy Słodki Kompromis Składniki(...)pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka

Słodki Kompromis
Domek z piernika 245

się złożyło, że w tym roku zrobiłam ich aż 22 ! Oczywiście nie tylko dla siebie, chociaż jakbym chciała stworzyć piernikową wioskę, to zdecydowanie by mi się to udało :) Święta są dla mnie magicznym czasem, mimo tego, że nie jestem już dzieckiem. Uwielbiam piec, a przygotowywanie świątecznych słodkości daje mi bardzo wiele radości. Cieszę się też, kiedy widzę zadowolenie(...)mąki 5 łyżeczek miodu łyżka kakao płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 żółtko  1/2 łyżeczki sody  1/2 proszku do pieczenia  + ewentualnie śmietana, jeśli ciasto będzie za gęste   dodatkowo :  lukier POSYPKA SMAK OWOCOWY z firmy Delecta Przygotowanie : Masło, cukier, miód, kakao , cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej

charlotte gotuje
Piernik z orzechami 142

Odkąd zaczęłam prowadzić bloga polubiłam testowanie rozmaitych przepisów i tak jest właśnie z piernikami. Lubię każdego roku na święta testować coraz to nowsze receptury. Ten dzisiejszy jest po brzegi wypełniony orzechami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 250 g miodu - 150 g masła - 150 g śmietany 18% - 5 jajek - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  - 1 łyżka przyprawy(...)masy dodajemy przyprawy, śmietanę oraz porcjami mąkę wymieszaną z sodą cały czas mieszając. Dodajemy posiekane orzechy a  na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka roztopione bałwanki 174

godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut(...)lukrem. * * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w nowym e-booku, wydanym przez całą naszą ekipę z Codzisw.menu  specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest

Food Square
Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi 107

kilka dni temu, ale z myślą o dzisiejszej jego publikacji, bo zwyczajnie nie dam rady upiec dziś świeżego... Z zeszłorocznego byłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także Wam posmakuje! Składniki: 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały(...)mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. W pozostałym ciepłym mleku namaczamy płatki owsiane i otręby. Gdy drożdże się spienią dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja ułożyłam od razu na blasze wyłożonej papierem i postawiłam na stole przy grzejniku). Wyrośnięty bochenek smarujemy mlekiem i przyklejamy pestki dyni. Pieczemy około

Kolorowy Przepisownik
Słodkie środy - piernikowe choinki 173

piec, gdyż zdążą do Świąt trochę zmięknąć . Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku, a dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego(...)sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche składniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciastoCiasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około 8-10 minut Na choinki piekłyśmy gwiazdki w 6 wielkościach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ekonomiczne cytrusy 148

kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy(...)się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze

Pyry na Gaz
Kleryżki 304

Mając niewiele  czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)Znikają(...)nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos.W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. Formę wykładamy papierem do pieczenia

Lawendowe Niebo
Ciasteczka ze słonecznikiem 116

lubię ten czas. Dodatkowym atutem jest to, że kilka dni później są mikołajki, a potem święta ;) Dlatego z przygotowaniami do świąt czekam do moich urodzin, aby zbytnio się nie spieszyć i poczuć magię świąt w odpowiednim czasie. Zwykle mi się to udaje, a tym roku, dodatkowo będę je spędzać we własnym mieszkaniu, wiec jeszcze fajniej :) Dlatego(...)przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika

Słodkie Przyjemności
Donaty amerykańskie z piekarnika 238

Zbliża się Tłusty Czwartek - prawdziwe święto łasuchów! Ja na co dzień pączków nie jadam, ale tego konkretnego dnia zawsze mam na nie ochotę. Wydaja mi się ciekawsze, bardziej pachnące i smaczniejsze niż zazwyczaj. Owszem kupuję, ale też robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie, faworki i małe donaty. Tym razem donaty w wersji odchudzonej(...)gotowa polewa rozpuszczona czekolada lukier kolorowe posypki cukier puder Wykonanie: Drożdże rozrobić z cukrem i odstawić.  Mąkę przesiać do miski, dodać rozrobione drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Na koniec uformować kulę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz.), aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicy wysypanej mąką

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania