ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:504/679)

Pierniki babci Jadzi 189

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw, roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka(...)maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru 500 g powideł śliwkowych

Kierunekuchnia
Pierniki świąteczne 336

lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . Pierniki z tego przepisu przechowuje się jak kruche ciasteczka, tzn. czekamy aż ostygną, przekładamy do słoika lub puszki, czekamy na święta ;) Pierniki będą tak samo dobre zrobione dzień przed Bożym Narodzeniem, jak zrobione miesiąc wcześniej. Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 dużych blach. Warto przyłożyć się do wałkowania(...)ogniu razem z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto rękami lub w stojącym mikserze. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto można rozwałkować również wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu

Ciastkozercy
Ciasteczka kokosowe 169

mieszamy różne przepis i dajemy różne dodatki do ciasteczek. Tym razem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjemy do wykrawania(...)temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką

kruche babeczki
Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe 161

zachwycałam się tylko tymi kupionymi w pewnym szwedzkim sklepie 😎. Niestety od dziś stracili klienta, sam będę je sobie piekła. Co tam dużo gadać, są boskie, zróbcie je sobie na święta ! Ja delikatnie je przyozdobiłam, ale równie pyszne są same. Pepparkakor,  szwedzkie pierniczki imbirowe Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 150 g syropu klonowego(...)wraz z przyprawami. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę 176

Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne.   Składniki(...)masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami

Pyry na Gaz
Piernikowe ciasteczka 239

Kolejna odsłona pysznych piernikowych ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :) Składniki - ilość na około 25-30 ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko  3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy(...)dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawę piernikową, pokrojone na małe kawałki masło, rozmącone jajko, a na końcu dolewać stopniowo po łyżce mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nalewka z wiśni na miodzie akacjowym z Amaretto 176

przygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś na dnie zamrażarki woreczek wisienek to możecie zrobić ją już dziś! Może i nie będzie gotowa na święta ale będziecie mogli się nią cieszyć jeszcze w karnawale.    Składniki (na około litr nalewki po przefiltrowaniu): 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni(...)kawy, mieszamy z Amaretto a następnie przelewamy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie, Klaudia! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów

Mango Papaja
52 tygodnie - Jabłkowe uśmieszki 194

projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych, czyli nieco wyklętych Walentynek. Osobiście wolę nasze polskie, czerwcowe święto (przede wszystkim przy letniej aurze przyjemniej się świętuje miłość :]), ale Walentynki też są niczego sobie (ach, gdyby tylko było w nich mniej komercji...). Poza przepisami z listy pięćdziesięciu dwóch projektowych(...)przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort cappuccino 139

błonnika, czyli warzyw,  owoców, pełnego ziarna i kaszy, zwłaszcza gryczanej.  Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci(...)zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej.  Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica  śr 26 cm   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Wiem co jem
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 185

Święta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:)  Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy(...)miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.  Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach

Domowa Cookierenka Agi
Babka z ajerkoniakiem 141

Pyszna!!! Babkę tę piekę na każde święta wielkanocne i moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry(...)wymieszać z żółtkami, odlać 1/2 szklanki masy (na polewę), do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut

In my kitchen
Likier kokosowy 231

przeciwnie ;) mam teraz wiele smakowitości, którymi muszę się z Wami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem(...)malaksera dodajemy mleko słodkie oraz nie słodzone i miksujemy do połączenia. Przelewamy do buteleczek (mi wyszło ok. 1,2 litra) i chłodzimy. Wiórek nie wyrzucamy! Można je wykorzystać do ciasta lub upiec pijane kokosanki- przepis niedługo! Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Ciasteczka cynamonowo-makowe 194

Święta to okres wyjątkowy. 3 dni smakowitej rozpusty w gronie rodzinnym. Przynajmniej w moim domu. Nie jestem zwolenniczką przygotowywania jedzenia zbyt wcześnie ponieważ lubię gdy wszystko jest świeże i aromatyczne. Jednak te ciasteczka spokojnie możemy nie dość, że przygotować wcześniej, to jeszcze w szczelnym pojemniku trzymać kilka dni. Choć jestem pewna, że znikną z Waszych puszek bardzo szybko(...)masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki.Ciasteczka pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Świąteczne pierniczki 149

Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂   Składniki na około 120 sztuk: 660g

AleTorcik
Świąteczne pierniczki 179

Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂   Składniki na około 120 sztuk: 660g

AleTorcik
Piernikowe gwiazdorki 129

Pierniki w kształcie gwiazdy, przedstawiające świętego Mikołaja są idealną ozdobą każdej choinki. Pachnące piernikiem, chrupiące ciasteczka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita mała niespodzianka dla bliskich. Składniki: 270g mąki pszennej 80g  cukru pudru 2 żółtka 100g miodu naturalnego 150g masła extra (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki kakao olej(...)piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać żółtka, masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, podsypać mąką i wykroić  foremkami kształty gwiazdki. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilia i Boże Narodzenie - zbiór pysznych inspiracji 141

Podobno w sklepach już świąteczne ozdoby i akcesoria?  Nie wiem, nie byłam dawno w żadnej galerii - ale - wchodzę sobie ja dzisiaj w statystki bloga 

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort Red Velvet na jogurcie z kremem 176

To był dobry pomysł kiedy Przemek zażyczył sobie taki tort. Łatwy w wykonaniu, szybki w robocie, jedyne co trzeba zrobić wcześniej, najlepiej dzień - to upiec biszkopt

Moje Małe Czarowanie
Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę – prosty przepis 172

zrobieniu szybkich zdjęć) zabrały się za ozdabianie pierniczków. Och… będą śliczne. Maluszki i te ich wymyślne wzory Pierniczki będą nie tylko smaczne, ale też i piękne Wesołych Świąt moi drodzy Do świątecznych przepisów używam mąki od PZZ Białystok   Składniki: 100 g miękkiego masła 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok(...)przyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Na koniec dodajemy posiekane masło. Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi lub  podsypać rękę odrobiną mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące). Nagrzewamy piekarnik

Słodkie okruszki
Sernik piernikowy z mango 151

Delikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Wykorzystałam pierniki  katarzynki Kopernik

wesoła kuchnia
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i skórką z cytryny 194

wiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł(...)spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i foremką wycinamy gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Cranberry Noëls 144

Świetne bożonarodzeniowe ciasteczka dla wszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku(...)mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać

Słodkie inspiracje
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 214

W okresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie

Ciastkozercy
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 185

listopad to nie tylko rocznica odzyskania Niepodległości przez Polskę. W Wielkopolsce obchodzimy tego dnia Dzień Świętego Marcina. Tego dnia tradycyjnie już w wielu piekarniach można dostać legendarnego Marcinka. Skąd się wziął? Historia mówi, że w pod koniec wieku dziewiętnastego ksiądz Jan Lewicki służący w parafii pod wezwaniem św. Marcina w Poznaniu poprosił wiernych, by tak jak ich patron zrobili coś(...)jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania