Coraz bliżej święta. Najwyższy czas zająć się świątecznymi wypiekami. Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny gruszkowo jabłkowo. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Do tego cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko(...)kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy
noteskulinarnyfigastolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi(...)Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu. 6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym. Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów. Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej(...)jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki
Izabelawkuchnizeszłym bowiem, choć bardzo się starałam, nic z tego nie wyszło. Bo poza pracą i dojazdami do rzeczonej, chciałabym jeszcze z Mężem pobyć, z psami na spacer wyjść, ciasto upiec i książkę poczytać. Tak; nie albo , ale i . Bo dlaczego ciągle muszę wybierać...? Po całym tygodniu i nocach krótszych niż pięć godzin stwierdziłam, że to jednak był głupi pomysł(...)teraz już tylko czekam na weekend. I będę spać i błogo leniuchować. A makaroniki? Myślicie, że poprzekładają się same...? W mojej ulubionej misce miałam kilogram mandarynek. Ale po Świętach jakoś straciłam na nie apetyt; już nie mają w sobie tej magii. Stwierdziłam więc, że zrobię konfiturę, taką jak Natasza . Po obraniu dwóch mandarynek z białych błonek stwierdziłam jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również na zwykły, codzienny obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g ugotowanych(...)ziemniaki były wystarczająco słone to można sól pominąć), mleko i masło, a całość zagniatamy na puree. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. W formie do muffinek umieszczamy papilotki i nakładamy ciasto, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i zielonym dodatkiem. Smacznego
Kolizje SmakówJest piękne! A kiedy ułoży się pod nim stos prezentów, nikt mu się nie oprze... W dniu dzisiejszym, czyli trzynastego grudnia, skandynawska tradycja nakazuje przygotowanie szafranowych bułeczek na cześć świętej Łucji. Zazwyczaj zawija się je na kształt litery S , na jej końcach wciskając rodzynki. Ja tymczasem w magazynie Hjemmets bedste mad , nr 12/2016, znalazłam ich nieco inną wersję. Zwinięte(...)ciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę nawet pisać. Są pyszne! Supełki św. Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałej kuchni! Faktycznie, poczułam Wielkanoc. I nie wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram(...)kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej misce mieszam przesianą mąkę, cukier, sól i podgrzane mleko z pozostałymi składnikami. Dokładni wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Świeże zioła siekam bardzo drobno. Kiedy ciasto wyrośnie dodaję siemię lniane, kminek, suszone i świeże zioła. Dokładnie mieszam i umieszczam ciasto
Mango PapajaJuż po świętach więc pora wrócić do codziennych wypieków :) z podanej porcji wychodzi 15 średnich bułeczek , mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są pulchne i pachnące czarnuszką . Składniki na 15 sztuk : - 500 g mąki typ 750 - 30 g świeżych drożdży - 3 duże łyżki oliwy - 10 g soli ( duża płaska łyżka) - 1 jajko - 2 duże łyżki czarnuszki - szczypta chili(...)kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucić do miski i wyrobić ciasto ,ręcznie lub mikserem -hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut, wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć
Wypieki ReneNiewiele już czasu pozostało do Świąt, a jeszcze tyle różnych rzeczy do zrobienia;)Na szczęście moje pierniczki zostały upieczone na początku grudnia i pięknie przystrojone. Ubranie choinki pozostało już tylko kwestią kilku chwil...aż wszystkie upieczone cudeńka zostaną powieszone ;)Powstały specjalne pierniczki dla mojego Synka i Męża ;) Znikające najszybciej serduszka.Przepis na pyszne pierniczki zamieszczam, ale ozdobić je trzeba(...)sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w zależności od tego co chcemy mieć na choince;) Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Można je pięknie ubrać lukrem, czekoladą
Lawendowe NieboWitam Kochani, jak to mówią nie samym gotowaniem człowiek żyje. Dziś trochę inny post. Będzie dużo zdjęć. Zapraszam Wczoraj czyli 17.10.2019 byłam na pięknej wycieczce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰 Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów
Kuchnia MagdaLenyPyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół. 300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru
AZgotuj!Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki
kulinarnyswiatdomimuszą mieć w sobie dużo grzybów i nie pieczarek a właśnie suszonych, dających niesamowity aromat i smak. Warto samodzielnie ususzyć trochę grzybów w sezonie jesiennym aby nie przepłacać przed świętami, oczywiście najlepsze są zawsze prawdziwki, borowik szlachetny. Ale jeśli chcecie ograniczyć koszty możecie sięgnąć po podgrzybki lub wymieszać prawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi(...)śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli – 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli
nietylkopasta.plJeżeli tak, jak ja jesteście fanami wszystkiego, co cynamonowe, zwłaszcza zimową porą, to zapraszam do zapoznania się z przepisami z darmowego ebook’a pt. “Keto & Paleo Święta “ . Znajdują się tam dwie bardzo cynamonowe propozycje, a mianowicie Cinnamon Rolls oraz tort cynamonowy. Zachęcam do wypróbowania, bo oba są obłędnie cynamonowe! Cynamonowe płatki śniadaniowe Obłędnie cynamonowe(...)czubata łyżka erytrytolu ewentualnie ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka kokosowego Sposób przygotowania Wszystkie składniki zblendować i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąką kokosową. Wycinać niewielkie kwadraty. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Ostudzić. Szklankę mleka kokosowego podgrzać i zalać płatki. Pozostałe
Modern Cave GirlPlacek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie. Dzień dobry moi drodzy, jak samopoczucia i brzuszki po świętach? Ja dziś polecam Wam ciut lżejsze śniadanie. Pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy z jagodami w żelu. Oczywiście dodatki z jakimi podacie ten placek mogą być inne. Ja jednak miałam dziś ochotę na właśnie takie połączenie i polecam(...)puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po czym obracamy nasz placek przy pomocy
Słodkie okruszkiKruche, korzenne ciasteczka są rewelacyjne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach świąt. Przepis jest bardzo prosty, ciastka niewiele rosną podczas pieczenia i idealnie nadają się do wyciskania wzorków. Wyciskanie i pieczenie ciastek to również doskonała okazja do zabawy i wspólnego spędzenia czasu z dzieckiem (my z córką bawiłyśmy się świetnie, kocham te nasze wspólne pichcenia ❤). Przechowywać je można(...)wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę
Zrób to smacznieBliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy i witania wiosny, okrągłe bliny symbolizowały słońce i ludzkie życie. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;) Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno(...)szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta
Obiad gotowyKochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami.Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki: 7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki(...)zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy
Różowa kuchniaMuszę się przyznać, że sernik pomarańczowy skradł moje serce. Ponieważ kocham pomarańcze, szczególnie w czasie zimy i Świąt, to ten konkretny sernik, musiał mi przypaść do gustu. Z resztą nie tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu(...)kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować
Calzonella.comPrzyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta
Kuchnia od dwojgamałe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, dzięki czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie. Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych słodkości. Składniki: (na 6 małych mazurków 10 cm) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami
Słodkie okruszkiKrokiety, które gościły na moim stole w święta. Dopiero dzisiaj dokopałam się do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe(...)łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie
healthy dreamsmasy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy(...)posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta nasza ojców mowo, Jakaż twoja moc, Że przetrwało polskie słowo Przez wiekową noc. M.Zientara-Malewska
Kuchenna Kontrrewolucyakolejny długi weekend czekałam z utęsknieniem mimo, że niedawno były święta i się za dużo nie napracowałam. taak nie znoszę swojej pracy i tak wiem powinnam coś zmienić. Postaram się, bo szkoda mi życia. Najchętniej bym się przebranżowiła dlatego miło by mi było gdyby ktoś polecił mi jakiś fajny kurs/szkolenie lub studia podyplomowe z dietetyki najlepiej w Poznaniu(...)drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie i będzie łatwiej nam obrócić
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJutro idziemy z koszyczkiem do święcenia, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i święta. Skoro święta Wielkanocne to i baranek. Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje. Składniki: 3 jajka(...)białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, dokładnie obsypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć baranka tak aby mógł sam stać. Smacznego
Krakowskie smaki AniPolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi(...)sera150 g salami, szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek
zielonacukinkaŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych(...)drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem
Malinowe Pocałunki