Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy korzennej(...)jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki
Smakowity Blog Kulinarnybyło tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy. Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz(...)mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce
Kulinarny karnet ChristopheraPiątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a
Niezły Młynekkomponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: Tortownica 23 cm 6 jaj ½ szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)wsypywać cukier, zmiksować do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka krótko zmiksować, partiami miksując na niskich obrotach wsypywać mąkę z makiem, wymieszać delikatnie aby nie utracić struktury piany. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 40 minut-do suchego patyczka. Wystudzić ciasto, całkiem zimne
Wanilia i KardamonWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na pyszne ciasteczka markizy z masą mleczną. Są bardzo kruchutkie i w zamkniętym pojemniku mogą stać nawet
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam torty i jadam je nie tylko z okazji urodzin, imienin czy innych rodzinnych świąt. Mój mąż doskonale wie o mojej miłości do tortów, więc pewnego dnia postanowił zrobić mi niespodziankę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na tort truskawkowy według mojego męża. Biszkopt: 5 jajek - białka osobno 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru Żółtka utrzeć z cukrem(...)szkl. cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka kartoflanki 1 cukier waniliowy Zagotować wszystko na budyń, ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć z 200g margaryny. Zajrzyj również tu: 1. Ciasto "Kubuś" 2. Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką 3. Swojski Kopiec Kreta
My World by Dagmara RekZawsze marzyłam, żeby taką zrobić! :D Wszędzie pachnie cudownym aromatem piernika! Okazało się, że to świetna zabawa i sposób na odstresowanie się podczas gorączki świątecznych przygotowań
Kuchnia w Słońcu Skąpanaponieważ ilość składników podana tam na masę serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki(...)zagotować ). Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy
NiePieprz.plZrobiłam je już jakiś czas temu, ale gdzieś przy tych świętach wypadło mi, by się nimi podzielić. Niby takie zwykłe, ale dodatek uprażonych nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych(...)drobniutko posiekana cebulę (możemy ją również zetrzeć), jajko, mąkę, uprażone na małym ogniu bez tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką
Kuchnia w czekoladzieWigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie the best of the best. ;) Idzie jesień (chociaż mega powoli), więc kruche ciastka do herbaty jak znalazł. A kto chce może się też wpisać w trend myślenia o Świętach Bożego Narodzenia kilka miesięcy wcześniej, bo to przecież taka współczesna moda ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)Żółtka lekko ubijamy, łączymy z cukrami i mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy rękoma. Mąkę dosypujemy porcjami, nie całą od razu, żeby móc kontrolować zwartość ciasta. Powinno nie lepić się do rąk. Zagniatać powinniśmy szybko, bo kruche ciasto i zawarte w nim masło, nie lubią ciepła ludzkich dłoni. Jeżeli będzie za mało zwarte - dodajemy więcej mąki
Życie zamknięte w smakumusiałam go zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno zrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy(...)dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko
w mojej kuchnizapalony wosk to Red Velvet. Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku. Home Sweet(...)mocny. Za bardzo intensywny i duszący. Choć po dłuższym paleniu przyjemny. Imprezowo mi się nie kojarzy. Christmas Rose Czyli świąteczna róża? Jedynie gwiazda betlejemska kojarzy mi się ze świętami. Zapach delikatnej róży. Według producenta to wspomnienia rozkwitają przy oryginalnym zapachu delikatnych płatków róż połączonych z nutą sosny. I tak mi się ten zapach kojarzy ze śniegiem , mydłem i zieloną
Magiczne Życie MartyGrudzień to dla mnie najbardziej wyczekiwany miesiąc w roku. Przygotowywanie i oczekiwanie Świąt to magiczny, bardzo miły czas, który dzieląc z bliskimi tworzymy niezapomniane wspomnienia, do których z będziemy wracać z nostalgią i ciepłem w serduszku. W takim klimacie powstały te ciasteczka. Kruche, wyśmienite, przełożone marcepanem, bajecznie udekorowane przez najbliższych, zafundowały nam garść świetnej zabawy. Z trudem udało(...)Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i przesiewamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny, masło i rozcierając palcami tworzymy kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy na grubość około 2-3 mm, wycinamy ciasteczka. Wycinając pamiętajmy
Rozpustne gotowaniePyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: Babka: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej 1 kostka (250 g) masła 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki(...)jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem
Fitsweet.me