Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Są tak pyszne, że mogłabym je zajadać przy każdej okazji. Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i pieczarkami są bardzo mięciutkie i puszyste. W błyskawicznym tempie znikają ze stołu, a dzieci za nimi przepadają. Są idealną przystawką do czerwonego barszczu. [embed(...)suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby kroimy
e-PrzepisyKulinarneSerową roladę uwielbiam i zawsze musi się ona pojawić przy okazji wszelakich większych imprez czy świąt. Zawsze gdy tego typu wpis pojawia się na blogu piszę to samo, ale… taka prawda;) Jakiś czas temu publikowałam Wam jej podstawową wersję ( przepis na roladę serową ). Na jej bazie, zmieniając jedynie dodatki możemy otrzymać różne pyszne wariacje. Dzięki temu mamy gwarancję(...)skropioną olejem blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu roladę wyjmujemy z blaszki. Delikatnie zdejmujemy papier i póki ciasto ciepła, zwijamy w roladę. Odstawiamy do przestudzenia. Umytą i osuszoną papierem do pieczenia polędwiczkę wieprzową doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto serowe rozwijamy. Przy krawędzi kładziemy polędwiczkę, a następnie ściśle rolujemy. Roladę
Smaki Na Talerzunadzieniem pistacjowym, kopułkowata dla tych z nadzieniem z orzechów włoskich, a płaska, okrągłą dla daktylowych. Tradycyjnie ciasteczka wypiekane przez Muzułmanów w czasie Ramadanu, na Wielkanoc przez Chrześcijan, natomiast na Święto Pesach prze społeczności żydowskie. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą dwa składniki, które z dużym prawdopodobieństwem będziecie musieli zakupić w sklepie internetowym, mowa o semolinie gruboziarnistej oraz przyprawie mahlep (czyli zmielonych(...)oliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny gruboziarnistej 1/4 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb * jeśli
Słodki KompromisCiasteczka od teraz będą mi towarzyszyć coraz częściej, a na święta zazwyczaj piekę kilka rodzajów, bo… Nie mogę się zdecydować I takim sposobem powstają różnego rodzaju pierniczki , kruche ciasteczka z orzechami lub migdałami i oczywiście niezastąpione składane ciasteczka z powidłami , których nie może zabraknąć. Dzisiaj za to przedstawiam kolejne moje próby z różnymi „dziwnymi” mąkami(...)mąki ryżowej 80-100 g erytrytolu 2 żółtka 50 g masła klarowanego (w formie stałej, zimnego) ok. 4 łyżki mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzegów. Artykuł Kruche
FitkotPowoli nasz dom zaczyna wyglądać świątecznie. Wczoraj poszłam do Biedry po małe zakupy, wiecie chleb, masło, zwykłe drobiazgi. A jak zwykle kupiłam dużo więcej. Święta u nich pełną parą, a kupić możecie praktycznie wszystko. Czy tylko mnie się wydaje że poszerzyli asortyment? Jak zobaczyłam Cotton Ballsy to nie mogłam się im oprzeć. Są śliczne, takie malutkie(...)zwiedzie bo nie świadczy to o moim talencie kulinarnym a o prostocie wykonania. Chociaż przepis to za dużo powiedziane. Zobaczcie sami… Potrzebujecie 2-óch arkuszy ciasta francuskiego. Może być swoje albo kupione. Do tej pory zawsze kupowałam je w „Oszołomie” i tamto jest jak najbardziej ok, dlatego jeśli macie możliwość kupienia go, to jak najbardziej polecam
ArbuziakiPyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny. Dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki(...)dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę. 3) Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie wmieszać do pozostałych składników. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować
Fitsweet.meŚwięta już za chwilķę, przygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się(...)uzyskania „piaskowej” konsystencji. Do sypkich składników dolewamy połowę mleka i miksujemy dalej. Dodajemy jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego
Rusty Forksmak osłodzi Was na dłużej. Idealne na poprawę humoru, wywołanie uśmiechu, do kawy, a nawet na Święta. Ja swoje przygotowałam w foremkach „Muffiny tulipan Wesołych Świąt” od PapilArt. Świetnie sprawdzają się do pieczenia słodkich wypieków i stanowią piękną ozdobę. Spróbujecie. Składniki: (na 7-8 większych babeczek) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)nakładamy 1 łyżeczkę nutelli. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut (do tzw. „suchego patyczka” – wbitego w ciasto). Babeczki można dowolnie ozdobić. Smacznego
Słodkie okruszkiroku obiecuję sobie, że zrobię tradycyjne pierniki, które zmiękną przez miesiąc przed Świętami. Ostatecznie nigdy się to nie udaje i wtedy ratuje mnie przepis na pierniczki alpejskie, które nadają się do jedzenia natychmiast po upieczeniu i przestygnięciu :) Przepis pochodzi z Manufaktury Ciastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao(...)śmietanę z sodą i czekamy aż się spulchni. W kolejnej misce (a najlepiej w robocie) umieszczamy mąkę i kakao. Dodajemy masę miodową i białka. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto, które wyjdzie dość luźne. Wstawiamy je do lodówki na przynajmniej 24 godziny, by zgęstniało. Po tym czasie rozwałkowujemy je - po obfitym obsypaniu mąką - i wycinamy pierniczki. Na wycięte ciasto nakładamy
Życie zamknięte w smakuDziś będzie odskocznia od świątecznych przepisów. Podejrzewam, że już wszyscy macie wybrane potrawy i słodkości na święta :-). Ja już kilka smakołyków mam zaplanowanych, ale może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło(...)mielenia mięsa lub rozdrobnić widelcem. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać posiekane masło, sól i cukier oraz twaróg i jedno jajko. Zagnieść wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać paluszki o szerokości około
Zakątek rozkoszy kulinarnychŚwiąt. Jako pierwszy startuje przepis na Świąteczne ciasteczka Rudolfy, które przygotowaliśmy dla Świętego i jego ekipy. Miały to być ciastka na bazie masła orzechowego. Jednak ciężko je przygotować, gdy okazuje się, że zabrakło masła orzechowego. ;) Zmieniałam więc koncepcję i powstały zupełnie inne ciasteczka z pastą sezamową, której końcówka akurat została. Ciastka są bardzo smaczne. Nawet Święty Mikołaj zostawił tylko(...)precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9-10 minut w 180C. Po upieczeniu
Pełny talerzmogą kryć się prawdziwe rozkosze podniebienia? Choć wyrażenie nie brzmi zbyt wytwornie, postaram się Wam udowodnić że tak! Przegląd lodówki i spiżarni bywa naprawdę inspirują. Zdarza się, że po świętach, wizycie znajomych, niedzielnym obiedzie lodówka pęka w szwach. W takich sytuacjach dobrze jest uruchomić swój kulinarny spryt, żeby nie być skazanym na dojadanie tej samej potrawy przez cały tydzień(...)dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku
Smakowity Blog Kulinarnyspodobać się gościom. Osobiście jestem za prezentami które można wykonać samemu , lub co najmniej spójnie pasują do okoliczności na którą przybyli mili goście. W tym roku przeżywaliśmy kolejną Komunię Świętą , postanowiliśmy umilić naszym gościom pierwsze chwile na przyjęciu , (które ze względów strategicznych przełożyliśmy na kolejny tydzień) ;) . W początkowym zamyśle miał być to serduszka z masy solnej, jednak dzień przed(...)łyżek cukru 1/2 opakowania cukru migdałowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: gotowy lukier biały pisak do dekoracji ciastek wstążka Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek 4-5mm . Okrągłą foremką wykrawamy ciastka, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy
FarmażonyWielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki(...)łyżki mleka Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami
Wielki apetytCiebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta. Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów(...)piasek. Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami. Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm. Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
Roślinna - blog wegańskiWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za
Kuchnia BeatyDziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy. Jego dostępność w Polce, cóż, bardzo kiepska. A jak już się go dostanie to trzeba wydać na niego nie małe pieniądze, które na pewno przydałyby się na coś innego. Przynajmniej w moim przypadku. Dlatego(...)lasek wanilii, lub pomarańczowy z wyparzonej skórki pomarańczowej. Ale czy to wszystko? Oczywiście, że nie!Można przygotować różne smaki ekstraktów np:waniliowypomarańczowy / mandarynkowygrejpfrutowycytrynowy / limonkowygoździkowy - świetnie sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzeniamigdałowymiętowylawendowykawowyrumowyczekoladowy - choć trudno w Polsce o ziarna kakaowcai wiele, wiele innych...Co potrzebujemy do przygotowania ekstraktu?Bardzo mocny alkohol - zazwyczaj jest to wódka, choć można wykorzystać również spirytus
Słodkie Przyjemnościroku Swieta w mojej rodzinie obfitowaly w baby. Jak nigdy na stole zagoscilo kilka roznych babek i malych i duzych, o roznych smakach i ksztaltach.Cale szczescie, ze ten rodzaj wypieku nie wymaga od nas natychmiastowej konsumpcji. Tym wlasnie sposobem jeszcze na jakis czas po Swietach my mozemy cieszyc sie wielkanocnymi slodkosciami.Ja pragne podzielic sie z Wami przepisem na babke(...)kawy wykonanie:Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso.Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem, a nastepnie napelniamy ja castem. Najpierw wykladamy warstwe
Przysmaki KarolkiZgodnie z naszą obietnicą dziś dowiecie się co powstało z produktów przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając(...)cukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez
cookplwigilijnej. Nic dziwnego, w końcu najwięcej dań przygotowujemy właśnie na Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy czy odwiedzamy rodzinę. Nie samą Wigilią jednak człowiek żyje - mamy potem jeszcze 2 dni świąt. Dziś więc pokażę Wam przepis na pyszne bożonarodzeniowe bułeczki - idealne na świąteczne śniadanie. Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą - przepis na 16 sztuk Do przygotowania bułeczek będziesz potrzebować: 500g mąki(...)mąki pszennej i cukru, po czym odstaw go do wyrośnięcia. 2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z ksylitolem, dodaj wyrośnięty zaczyn, masło i 2 jajka. 3. Dobrze wyrób ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia. 4. Obierz gruszki, wytnij im gniazda nasienne i zetrzyj na tarce
Z notatnika dietetykaurosły Moje dzieci miały przy robieniu domowych pierniczków mnóstwo zabawy. Polecam Wam ten przepis na miękkie świąteczne pierniczki na miodzie. Spróbujcie. Przepis na puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta Składniki: 400 g mąki pszennej – u mnie mąka TOTA 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki naturalnego kakao(...)wlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać
Słodkie okruszkizrobię coś nie tak, to z Podlasia wyruszy krucjata i będą mnie włóczyć końmi, albo zważą na wadze z gęsią i wrzucą do stawu, jak sławetną czarownicę ze „Świętego Graala” Monty Phyton’a. W internetach też co jeden to lepszy przepis. Nadszedł nowy rok, rozpoczęły się ferie i na Podhalu spod Suwałk pojawili się Ula i Grzesiek, cudowne małżeństwo(...)wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec. Kocham taką kulinarną stanowczość! Przepisy w internetach napomykały o mące i jajkach do ciasta na kartacze. To wywołało lekki bezdech u Ulki i potężną bulwersację. Żadne jajka, żadnej mąki, jak ktoś jest leniwą bułą, to niech sobie kupi gotowe kartacze od kogoś, kto umie
ladykitchenŚwięta są już tuż tuż. Niektórzy pewnie mają już coś przygotowane i zamrożone, domy wysprzątane ... Inni tak jak ja dopiero zabierają się do roboty, bo jakoś wcześniej się nie udało. Paszteciki wigilijne, na które przepis za chwilę Wam podam, przygotować można wcześniej i zamrozić lub jak ktoś woli zrobić je na ostatnią chwilę. Oczywiście przepis ten wykorzystać(...)kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szkl. śmietany żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka łyżek ciepłego mleka if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions
Co w głowie piszczymiesiącu swoje święto mają "Muffinki" więc i u mnie nie mogło zabraknąć tych uroczych babeczek :) Moja propozycja mocno czekoladowa dodatkowo przełożona dżemem z wiśni, ale można przełożyć je również kremem czekoladowym ! Wilgotne w środku, rozpływające się w ustach a w smaku ... przekonajcie się sami ! SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 450) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając. 4. Wlewamy stopniowo mleko. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych) 7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp
Marcepanowa kuchniapojawiały z małym opóźnieniem. A co na Wielkanoc przygotowywałam? Między innymi babkę advocaat - genialną, mocno wilgotną, idealnie słodką i pięknie wyrośniętą. Ja na pewno nie będę czekać do kolejnych Świąt, by ją upiec. Przepis na bazie receptury od przyjaciółki mojej Mamy, której serdecznie dziękuję i pozdrawiam! :) Składniki 200 g masła 100 ml oleju 1,5 szklanki cukru(...)szklanki odlać na polewę. Do reszty masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować wszystko mikserem. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 min. (do "suchego patyczka"). Wystudzić, wyjąć z foremki i polać odłożoną polewą
Słodkie inspiracjeŚwięta świętami,przygotowania przygotowaniami... ale dzieci też upominają się o coś dobrego tylko dla nich. Przygotowałam więc pizzę. Pyszną, z serowym rantem. podałam ją na wspaniałej desce, którą otrzymałam od GRACIARNI - koniecznie zajrzyjcie do tej strony z duszą, rzeczy przepiękne! Składniki: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka(...)oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi. *Na pozostałe ciasto wykładamy kilka łyżek przecieru, rozsmarowujemy. Układamy plastry żółtego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy
Z Majeczką w kuchniWszędzie dookoła nas widać, że zbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych(...)gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kolizje SmakówZapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek . Na niedzielę idealne! Szafranowe bułeczki Składniki: 24 bułeczki 500 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko + 1 jajko, rozmącone(...)perłowy cukier do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj
codojedzeniaKochani, przede wszystkim chciałabym Wam życzyć wesołych, zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas upłynie Wam w spokoju i w rodzinnej atmosferze :) U mnie wszystko już przygotowane, można zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić przepisem na ekspresowe(...)naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Studzimy na kratce, po ostudzeniu dekorujemy
Zawsze głodna!Tradycyjne bułeczki, które goszczą na szwedzkich stołach przy każdej możliwej okazji i są spożywane w ogromnych ilościach. Ślimaczki są tak bardzo popularne, że doczekały się swojego święta Kanelbullens dag, które obchodzone jest 4 października.Tradycja świętowania tego dnia liczy tylko 13 lat, ale idealnie wpasowała się w szwedzką kulturę. Bułeczki często podawane są z zimnym mlekiem(...)Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” nr 11-2008r. Je st rewelacyjny, ja tylko dodaję dużo więcej cynamonu. Ciasto: 300 ml mleka, 4-5 g drożdży, 10 dag cukru, 75 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 12 dag masła Nadzienie: 10 dag stopionego masła, 4-5 dag cukru, 1-2 łyżki cynamonu (proponuję
noteskulinarnyfigaDzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy statyw (nie będzie więcej wymówek, teraz zdjęcia muszą być ostre jak brzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa(...)nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.1. Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest)Potrawa(...)łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy
Kolizje Smakówskoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami. Hmm... Z naszymi polskimi Świętami nijak mi się to kojarzy, ale połączenie smaków przemówiło do mojej kulinarnej wyobraźni. Czym prędzej więc ruszyłam do kuchni wcielać plan w życie. A plan był prosty - wykorzystać takie nadzienie(...)pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenierozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie(...)ostatni blat. Na tym kremie układamy herbatniki. A na nich resztę kremu nr.2. Następnie posypujemy pokruszonymi herbatnikami, przyozdabiamy kremem czekoladowym. Pozdrawiam Was cieplutko! Co raz bliżej Święta ;-) Zapraszam
SMYKWKUCHNI