ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:481/679)

Gwiazda drożdżowa z makiem 180

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.  Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu. Gwiazda drożdżowa z makiem  SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg drożdże - 45 g mleko -0,5 szkl margaryna Palma w złotym opakowaniu  -  150 g jajka(...)PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.  Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.  Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.  Pierwszy placek posmarować masą makową

Kuchnia Danusi
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 191

Dzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch. Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina, czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo. Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina "jest smaczna" i "ma bardzo wielkanocny smak":) A ja dodam(...)świąteczne śniadanie lub jako pomysł na wielkanocny obiad dla wegetarian. Zresztą jest tak dobra, że warto ją przygotowywać przez cały rok. Zapraszam! Przepis na Torta Pasqualina czyli po włosku "ciasto wielkanocne" pochodzi z Ligurii, a tradycja jego przygotowywania sięga XVI w. Receptura od tego czasu ewoluowała, zmierzając do uproszczenia dawnej, dość pracochłonnej metody.  Klasyczny przepis nakazywał, aby ciasto miało

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 155

kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo(...)mroku. W tym radosnym czasie dzień staje się wreszcie dłuższy a my możemy cieszyć się wegetariańską ucztą w wersji skandynawskiej. Jesteście ciekawi co je się w Szwecji na wege Święta? Przeczytajcie “Zielone Boże Narodzenie:. Karoline Jönsson to szwedzka blogerka i autorka książek kulinarnych. W swoich przepisach wychodzi zawsze od gam smaków, tak żeby w każdym daniu było coś

Ugotowane pozamiatane
Hamantaschen 227

kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia(...)CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/  1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy) 1 filiżanka mąki  szczypta soli  Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli to konieczne, w trakcie wyrabiania można dodać więcej mąki. Ciasto

KUCHARNIA
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 239

wilgotny, nie za słodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie ją posłodzić. Bardzo polecam… Upiecz bliskim radość z Kasią, na Święta. Tort makowo – orzechowy bez laktozy Składniki: Biszkopt: 7 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wierzch jajecznej masy. Dodać zmielony mak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (biszkopt może delikatnie opaść, bo jest dużo wilgotnego maku). Krem

Mała Cukierenka
Tartaletki bigosowe 120

przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl , na której znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć(...)łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego  1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: tartaletki: Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciastoCiasto rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim foremki na tartaletki wysmarowane masłem i obsypane mąką lub bułką tartą.   Foremki z ciastem wstawiamy na około 30 minut do lodówki

Bon appetit mon amie
Świąteczne pierniki 119

świąteczne pierniki według podanego przeze mnie przepisu jest ostatnia chwila, bo muszą dojrzeć czyli spędzić przynajmniej 2-3 tygodnie zamknięte w słoju lub puszce. Pierwsze pierniczki upiekłam tuż przed świętami i stwierdzam, że w karnawale też smakowały fantastycznie Oczywiście jak na wszystko także na pierniki jest wiele przepisów. Wykorzystuję przepis, który poznałam dzięki mojej bratowej i jej mamie(...)żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel

Figa S-makiem
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami 144

święta rogale z migdałami i masłem orzechowym przygotowałam,  które do tortownicy w kwiatuszek czy słonko poukładałam.  Potem sobie rosły, piekły i odpoczywały, a na końcu znikły, bo tak wszystkim smakowały.    Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm: 500 g mąki tortowej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży do słodkich wypieków(...)małe jajka, ponadto: 100 g masła orzechowego, 1-2 łyżki cukru trzcinowego, 1 garść płatków migdałowych, 1 białko, cukier, skórki pomarańczowe kandyzowane, bakalie. Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, do wyrośnięcia. Jajka delikatnie roztrzepujemy

Moniki Smakołyki
Babeczki/kominki migdałowe z kremem waniliowo-cynamonowym 137

Święta, święta i już po... Było miło i radośnie   a przede wszystkim rodzinnie. W Święta n ajważniejsze  są rodzinne   spotkania. A dla dzieci najważniejsze są oczywiście prezenty pod choinką. Ile radości, ile niespodzianek dla każdego, kiedy rozwija się piękny, kolorowy papier pod którym kryją się te niespodzianki. Ja, jak przypuszczam większość(...)kształcie kominków. To mnie zmobilizowało, żeby jak najszybciej pochwalić się nowym przepisem na smaczny deser. Można upiec na Sylwestra, Nowy Rok, albo zwyczajnie na weekend Składniki   na ciasto (na 6 szt): 150 g mąki 80 g masła pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego  szczypta soli Składniki

Kuchnia u Krysi
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami 152

Wśród 12 potraw wigilijnych w wielu domach pojawią się łazanki z kapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Można je również wykorzystać do wigilijnej zupy grzybowej. Ta super pyszna i aromatyczna potrawa ucieszy zapewne wegetarian. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo proste, oczywiście(...)porcji kapusty z suszonymi grzybami przygotuj wg  tego  przepisu przesiej mąkę na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i wbij jajka, dodaj olej i zagnieć sprężyste, gładkie ciasto. Zapakuj w folię i odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki rozwałkuj na stolnicy lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Początkowo na poziomie 1, przechodząc do najwyższego. Rozłożyć na ściereczce kuchennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne pierniki 159

świąteczne pierniki według podanego przeze mnie przepisu jest ostatnia chwila, bo muszą dojrzeć czyli spędzić przynajmniej 2-3 tygodnie zamknięte w słoju lub puszce. Pierwsze pierniczki upiekłam tuż przed świętami i stwierdzam, że w karnawale też smakowały fantastycznie Oczywiście jak na wszystko także na pierniki jest wiele przepisów. Wykorzystuję przepis, który poznałam dzięki mojej bratowej i jej mamie(...)żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel

Figa S-makiem
Pierniczki świętego Mikołaja 156

oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej a przed świętami tylko udekorować. Polecam gorąco na świąteczny czas… Składniki: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki(...)cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki   dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką

Wanilia i Kardamon
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 174

już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde. Święta to magiczny czas. W przedświątecznej gorączce warto zadbać o smaki – tradycyjne, ale i nowoczesne... W przygotowaniu potraw pomogą produkty Octim, które od lat zaostrzają apetyt konsumentów. Gdy odwiedza nas liczna(...)wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej

Kuchnia MagdaLeny
Słoneczka orzechowe 169

dawna w moim rodzinnym domu w okresie karnawału i na święta piecze się takie ciasteczka słoneczka. Ja również wprowadziłam je do mojej słodkiej kuchni. Najbardziej smakują zimą, może dlatego, że latem mamy prawdziwe słoneczko. Ciasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud. Składniki: • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 żółtka(...)mielonych orzechów włoskich • 1 kieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie: • Posiekać nożem masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. • Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać

To co kocham

Proponowane wyszukiwania