ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:199/679)

Mazurek bakaliowy babci Basi 141

jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek(...)Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.. Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 – 3/4 cm. Trochę ciasta pozostawić na wałeczki, którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć

Pysznosci Babci Basi
Babka herbaciana 376

Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już(...)dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół.Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków. W oryginale w skład

Smakołyki Bereniki
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 147

łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka

Ugotować
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 296

roku postanowiłam ten przepis ułożyć w całość, podpowiadając terminy poszczególnych etapów przygotowania, pieczenia i składania piernika tak, aby zdążyć przed świętami zrobić ten najlepszy z pierników     (foremka 30x25 cm)   W dniu 16 listopada należy przygotować ciasto dojrzewające       Składniki: 500 g prawdziwego miodu 250 g dobrego masła (82%) 400 g  cukru(...)dojrzewające   rozdzieliłam na 4 równe porcje. Najlepiej zważyć. Każdą z nich rozwałkowałam na papierze do pieczenia na kształt foremki. Ułatwi to potem przeniesienie ciasta do foremki. Rozwałkowane ciasto p rzełożyłam na blaszkę i   piekłam po kolei wszystkie placki około 20 minut (do suchego patyczka).       Po przestudzeniu placki przełożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam

Kuchnia u Krysi
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 139

koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym:  na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Mini mazurki orzechowe z solonym karmelem 111

Mazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw

nietylkopasta.pl
Mazurek czekoladowy 137

Mazurki piekę tylko raz w roku na święta. Ponieważ mój mąż je uwielbia to staram się robić je mniejsze, ale różne. Jednak obowiązkowo musi być kajmakowy  , a potem wszystkie inne. Dzisiaj mam dla Was mazurek czekoladowy. Bardzo prosty, ale smaczny. Dekorację ciasta możecie zrobić według własnego pomysłu. Ja akurat wymyśliłam sobie taką wiosenną z motylkami. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Pieguski z orzechami laskowymi 129

Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
Karp w galarecie 131

przygotować karpia. Był to przepis na pasztecik z karpia z pieczarkami w cieście francuskim (zobacz przepis tutaj -> Karp z pieczarkami w cieście francuskim ). O ile tamten przepis możemy przygotować na różne okazje, nie tylko na Święta, o tyle moja dzisiejsza propozycja kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie. Ten tradycyjny przepis przygotowałam po raz pierwszy(...)przed Świętami. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów, dlatego warto włączać go do swojej diety i przygotowywać na różne sposoby. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na karpia? Ja przyznaję, że najbardziej smakuje mi po prostu panierowany i usmażony, taki jak od lat robi moja Mama, ale pasztecik w cieście francuskim

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem 106

ambition.pl/ Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem to wypiek, który idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt, choć w ten klimat wpisuje się doskonale. Jest mięciutkie i zawsze ładnie wyrasta, więc każdy sobie z nim poradzi!  Dodam, że ciasto kusi swoim niesamowitym zapachem już podczas mieszania składników.  Czekolada, cynamon, miód... Najlepiej sami spróbujcie tego przepysznego połączenia! Ciasto czekoladowo

Di gotuje
Babka krówkowo - malinowa 97

Babka o smaku krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek

Przepisy Mikołaja
Makowiec zwijany 126

Pyszny, a przede wszystkim dobry. Taki właśnie jest ten makowiec. Dobry nie tylko od święta. Warto go więc wypróbować zrobić i poczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli

Gotuję Testuję
Makowiec na kruchym cieście 165

Makowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka(...)kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry, śmietanę oraz 3 żółtka. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Tort Marcinek wielowarstwowy z kremem śmietanowym 325

opublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto:  6 jajek,  300g masła,  15 czubatych łyżek mąki tortowej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 szklanka cukru,  1 i 1/2 łyżeczki proszku

Z miłości do słodkości
Makowo- wiśniowa panienka 431

Kolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉  Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami.  Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł

Kuchnia w czekoladzie