ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:190/679)

Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 124

zagwarantować, że lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :) Składniki (na 20-30 pierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty, gdyż jedynie idealne proporcje składników spowoduję, ze nasze ciasto będzie idealnie gładkie, lepkie a przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek(...)łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej

Mango Papaja
Pierniczki 144

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 duże jajka3 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 szklanki cukru(...)pudru100 g masła1/3 szklanki miodu1,5 łyżeczki sody oczyszczonejPrzygotowanie:Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną

Oryginalny smak
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 265

ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie

RAROSSA
Orzechowe trójkąty do kawy 132

chwycik w dłoń i raczyć się z nim wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów(...)ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak. Dodatkowo, łuska się je zdecydowanie przyjemniej i efektywniej niż np. orzechy włoskie. Drukuj Orzechowe trójkąty do kawy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Góra 200 g dowolnych posiekanych orzechów 3 łyżki miodu 3 łyżki masła Ciasto 320 g mąki pszennej 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Mieszam w Garnku
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 165

skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie. W tym roku jednak będzie odstępstwo. Zamiast keksa - niemiecki stollen.  Ciasto podobno można upiec nawet 4-5 tygodni przed świętami, zawinąć w ściereczkę, aby spokojnie w chłodnym miejscu leżakowało sobie do świąt. Mój stollen upiekłam 6 dni przed świętami. Oczywiście musiałam(...)pudruWykonanie:Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 10 minut.  Mąkę, sól, jajko, rozpuszczone tłuszcze i cukier, a następnie  mleko z drożdżami umieszczamy w mikserze. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, do momentu, aż będzie gładkie, a wszystkie składniki ładnie się połączą.  Następnie dodajemy bakalie. Całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i  odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia

Walijskie Pichcenie
Królewska szarlotka 198

Tradycją jest, że w moim domu na święta piecze się szarlotki, jabłeczniki. Moi rodzice nie wyobrażają sobie, żeby na stole nie zagościło pyszne ciasto z jabłkami. Dziś proponuję wam i moim rodzicom pyszną królewską szarlotkę. Ciasto to przygotowuje się dosyć szybko i nie zabiera zbyt dużo cennego czasu podczas przygotowań do najważniejszej kolacji w roku. Królewska szarlotka jest

Ciasta z tradycjami
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA 126

Święta to czas, w którym czyha na nas wiele jedzeniowych pokus. Syto zastawione stoły kuszą pysznymi potrawami oraz ciastami, które bogate są w tłuszcze i węglowodany. Jest to trudny okres dla osób będących na diecie, gdyż część z nich porzuca dotychczasowe zasady żywieniowe i rezygnuje z odchudzania. A po świętach okazuję się, że jednak przybyło dodatkowych kilogramów(...)zasad, aby święta nie skończyły się nadprogramowymi kilogramami 😉  Świąteczne zalecenia:  Po pierwsze... zaplanuj świąteczne menu Dobrze zaplanowane menu to już połowa sukcesu.  Przede wszystkim trzeba unikać wysokokalorycznych tradycyjnych potraw i zastanowić się nad ich modyfikacją, aby były mniej kaloryczne, ale również smaczne. Majonez warto zastąpić jogurtem naturalnym, tłuste mięsa - chudymi, a ciasta z kremami - babką

Kuchnia MagdaLeny
Pierniki świąteczne 137

Niedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków. Pierniki można również powiesić na choince tylko trzeba pamiętać żeby zrobić dziurki przed pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki: - 100 g margaryny - 150 g  miodu - 250 g mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę(...)korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy różne kształty.  Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach

Kulinarne życie
Mioduszki 139

Niedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy(...)masło z miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabianie: - 10 czubatych łyżek cukru pudru - 4 łyżki gorącej wody - posypka Delecta

Kulinarne życie
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 133

niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie – 40 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : Łyżeczka suszonych drożdży Szklanka mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka(...)wody. Krok 4 Ciasto. Po godzinie przełóż ciasto z misy na podsypaną mąką stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania. Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż do nasmarowanej

Niedzielny kucharz
Keks z suszonymi owocami HELIO 145

dzielić się. Bo dobry keks to podstawa! Zasada u mnie jedna: dużo bakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g margaryny Optima 2 jajka 1 szklanka posiekanych(...)mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję. Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę

Zasmakuj Kuchni
Rolada piernikowa z kremem czekoladowym 116

Magda Zjawiskowa rolada musiała się pojawić w tym roku u mnie na święta i to w bardzo świątecznej wersji. Postawiłam na pachnące przyprawami piernikowe ciasto i skomponowałam je z intensywnie czekoladowym, aksamitnym kremem. Użyłam dwóch smaków czekolady – mlecznej i gorzkiej, ale można użyć tylko jednego rodzaju i uzyskać słodszą lub bardziej wytrawną wersję kremu. Każda wersja będzie

Smaczna Strona
Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa. 109

Uwielbiamy ciasta, uwielbiamy serniki. I właśnie to cudo jest jednym z ciasto, które musi pojawić się na stole na Boże Narodzenie. Nie wytrzymałam do świąt i.. skoro świąteczny klimat wprowadziony został kilka dni temu za sprawą pierniczków, to postanowiłam upiec sernik do kawki. Sernik Rosa Ciasto: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 żółtka

My World by Dagmara Rek
Czekoladowe ciasto migdałowe Cookie Monster | bez glutenu / mąki / białego cukru | 158

kobietki!  Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :)  Ciasto nie zawiera mąki dlatego nie rośnie wysokie. Jest mocno czekoladowe, słodkie i urocze dzięki dekoracji. Ciasteczka "sklepowe" można pominąć lub dodać swoje ulubione np. owsiane. Cieszmy się naszym dniem przy kawałku pysznego ciasta. (Lekko

Czarnawisienka
Babka marmurkowa 320

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka marmurkowa z przepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na

Marta Gotuje
Makowiec z bezą 375

Typowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie

Z miłości do słodkości