przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, więc wiemy co jemy :) Bardzo polecam. Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze
Agusiowe smakołykikwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 200 g jogurtu greckiego 100 g białej czekolady 1/2 szklanki cukru
Kuchnia MagdaLenykwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 200 g jogurtu greckiego 100 g białej czekolady 1/2 szklanki cukru
Kuchnia MagdaLenyCiasto,które z czystym sumieniem polecam na święta, na wszelkie imprezy czy uroczystości rodzinne. Doskonale się sprawdzi na zbliżające się komunie,gdyż świetnie trzyma formę . Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g zmielonego białego sera 500 g kremówki 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny puszka
Niespełnione zdolności kulinarneroku na święto Trzech Króli postanowiłam upiec niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami kandyzowanymi podawane na hiszpańskich stołach 6 stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi 😉 Roscón de Reyes wygląda bardzo różnie. Czasem jest to aromatyzowane skórkami cytrusów ciasto drożdżowe, czasem to ciasto jest przełożone jakimś kremem, a ja schowałam w nim marcepan, by było naprawdę
Weekendy w domu i ogrodzieSzybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie. Dziś zapraszam Was na bardzo szybkie i niezwykle proste ciasto z owocami. Uwielbiane przez całą moją
Słodkie okruszkipostaci ulubionej słodkości. A gdy taka cukrowa przyjemność wykonana zostanie rękami kulinarnie sprawnego, osobistego mężczyzny - to już w ogóle będzie spełnienie tego Babskiego Święta! ;) Dlatego właśnie w fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę , pieczemy wspólnie w ten weekend słodkie babki i babeczki pod hasłem: Babka dla Fajnej Babki . Pozwólcie że pokrótce przypomnę zasady tego wydarzenia
Grunt to przepis!Święta coraz bliżej i niedługo przepisy na ciasta pojawią się masowo ! Mam już wszystko zaplanowane i spisane w grafiku :) Dzisiaj przepis na szybkie kruche ciasteczka z domowym lukrem. Idealne do chrupania, czy na prezent. Zapraszam do wspólnego pieczenia ! SKŁADNIKI: 400 g mąki 200 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki gęstej śmietany
Marcepanowa kuchniaświęta lub imprezę trudno utrafić z ilością ciast..Najczęściej jest go za dużo i wysycha ..Co z nim wówczas zrobić ..Jest kilka sposobów oprócz wcześniejszego zamrożenia /ale mrozimy gdy jest jeszcze świeży natomiast ta porada będzie dla wyschniętych już placków/.. 1.Jednym ze sposobów jest ciasto odświeżone brzoskwiniami..Ciasto kroimy na kawałki wielkości grzanek .na każdy kawałek
Ugotujmy Cośmożna też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków
Kryzysowa Książka Kucharskamiejsce na Waszym wigilijnym stole? Są domy, gdzie tradycyjnie utrzymuje się postne tradycje, a do tego słodycze, tak jak mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie
Pichceniomaniaszaleję zbytnio kulinarnie, aby uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku. Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :) SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 puszka masy orzechowej Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1 jajko A jak to zrobić: 1 płat ciasta rozwinąć na blacie i posmarować
Kuchnia w opałachsobie usprawnić przygotowując część potraw wcześniej. Dlatego też teraz jest bardzo dobry moment, aby upiec różnego rodzaju ciasteczka. Przyozdobić je możemy oczywiście później, tuż przed świętami. Świąteczne ciasteczka cynamonowe Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 450 szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityKiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki jednak przekonał mnie, że można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem 🙂 Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w […] Artykuł Świąteczny
Wiszniówka