Święta coraz bliżej i niedługo przepisy na ciasta pojawią się masowo ! Mam już wszystko zaplanowane i spisane w grafiku :) Dzisiaj przepis na szybkie kruche ciasteczka z domowym lukrem. Idealne do chrupania, czy na prezent. Zapraszam do wspólnego pieczenia ! SKŁADNIKI: 400 g mąki 200 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki gęstej śmietany
Marcepanowa kuchniaświęta lub imprezę trudno utrafić z ilością ciast..Najczęściej jest go za dużo i wysycha ..Co z nim wówczas zrobić ..Jest kilka sposobów oprócz wcześniejszego zamrożenia /ale mrozimy gdy jest jeszcze świeży natomiast ta porada będzie dla wyschniętych już placków/.. 1.Jednym ze sposobów jest ciasto odświeżone brzoskwiniami..Ciasto kroimy na kawałki wielkości grzanek .na każdy kawałek
Ugotujmy Cośmożna też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków
Kryzysowa Książka Kucharskamiejsce na Waszym wigilijnym stole? Są domy, gdzie tradycyjnie utrzymuje się postne tradycje, a do tego słodycze, tak jak mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie
Pichceniomaniaszaleję zbytnio kulinarnie, aby uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku. Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :) SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 puszka masy orzechowej Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1 jajko A jak to zrobić: 1 płat ciasta rozwinąć na blacie i posmarować
Kuchnia w opałachsobie usprawnić przygotowując część potraw wcześniej. Dlatego też teraz jest bardzo dobry moment, aby upiec różnego rodzaju ciasteczka. Przyozdobić je możemy oczywiście później, tuż przed świętami. Świąteczne ciasteczka cynamonowe Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 450 szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityKiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki jednak przekonał mnie, że można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem 🙂 Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w […] Artykuł Świąteczny
Wiszniówkaopatentowanej receptury. Jak nazwa wskazuje jest to tort na biszkopcie czekoladowym z wiśniami w zalewie, udekorowany również wiśniami i czekoladą. Proponuję upiec tort na święta . Skorzystałam z przepisu z książki “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, który nieznacznie zmieniłam. Tort szwarcwaldzki to tort z alkoholem i mówiąc szczerze w wersji alkoholowej smakuje mi najbardziej. Do przełożenia
codojedzeniablogu będą dominować przepisy na świ ą teczne dania i wypieki. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany
Kolorowa kuchnia Elkimożna piec?! "DUŻO!" odpowie moje rodzinka. Trzy rodzaje ciastek (makowe z lukrem, czekoladowe i bezy), dwa ciasta (babka kawowa i ciasto pomaranczowo-czekoladowe z kawą), zapachniało Świętami. Ile można ja pytam? ile można? vs Oto mała, słodka zapowiedź
Dzieje kuchennej Wiewiórynajwspanialszych czynności Wielkanocy. Zobaczcie, jakie można uzyskać kolory, wykorzystując naturalne składniki. Niedługo Wielkanoc - wkrótce w każdym domu rozpoczną się szalone przygotowania. Oprócz zakupów i pieczenia ciast jedną z ważniejszych czynności związanych ze świętami jest ozdabianie jajek. Można dekorować pisanki na różne sposoby (farbkami, kredkami, naklejkami itd.), wykorzystując różne przedmioty, np. sznurek. Źródło: yadis.pl Warto przypomnieć sobie, że te „farbki
Gotuję TestujęPrzepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać
Kocham Czekoladęzanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
Kuchnia w czekoladzieKochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Makowiec idealny na każde Święta ! I prosty jak drut! Składniki na ciasto pół kg mąki 1 szklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona
Z Kuchni Do KuchniPaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw
Takie tam pichcenieBoże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu
Mieszam w Garnkubardzo aromatyczny. Ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Myślę, że takie połączenie jest doskonałe :) Co tu dużo mówić, zapach świąt unosi się w powietrzu. Polecam! Składniki: Ciasto: 120 g masła 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 150 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika
Nastoletnie WypiekanieŚwiąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier
Anioły w kuchnimyślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJestem wielką miłośniczką ciast z dodatkiem suchego maku. Klasyczna makowa panienka kojarzy mi się z dzieciństwem i Świętami. Przepis, który znajdziecie poniżej jest wersją zmodyfikowaną o budyniowy krem, który sprawia, że ciasto jest pełniejsze i mniej suche. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne smakołyki koniecznie rozważcie tą opcję. Inspiracja pochodzi z bloga http://przepisy-aleksandry.blogspot.com
Milion SmakówIdealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego. Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki gorącej wody
Wielki apetytwzględu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli
Smakowite Daniapotem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto
Sagneska - gotowanie i lifestyleDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty
Słodka StronaIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;) Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam
Kraina Tysiąca SmakówWielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na drugi dzień jest do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone
Ala piecze i gotujeBardzo często ten sernik gości w mojej rodzinie nie tylko od święta, ponieważ przypomina nam smaki dzieciństwa :)Składniki:Ciasto:- 10 dag cukru pudru- 2 łyżki śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 15 dag margaryny- 30 dag mąkiMasa serowa:- 1 kg mielonego twarogu- 10 jajek- 30 dag masła- 25 dag cukru pudru- 2 torebki cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchniIdą święta! Choć tych nowości u mnie sporo, to części albo nie mam kiedy wrzucić albo- co gorsza nawet kiedy napisać. Zdjęcia leżą, notatki też, a cała reszta daleko w lesie. Mam z tego powodu lekkie wyrzuty sumienia, ale z drugiej strony... jestem tylko człowiekiem ;) Ostatnia moja zachcianka- czyli domek z piernika, który możecie podejrzeć(...)wciągnęła mnie do tego stopnia, że o 2 w nocy ja nadal prawidłowo funkcjonowałam! W domu pachnie więc piernikami i to od dłuższego czasu. Bo najpierw popełniłam jedno piernikowe ciasto, które jakiś czas temu wskoczyło na bloga, a później upiekłam to ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze
Kuchnia w czekoladzieWielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&m. Pychotka. Przepis być może znany bo domowe kokosanki robi się podobne, jednak nie każdy wie, że można z nich przygotować czarujące gniazdka, które dodatkowo udekorują nasz stół. Składniki(...)Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dodać 2 łyżki mąki lub więcej wiórek ( wszystko zależy od wielkości jajek). Ciasta formujemy w kulkę ok 3 cm, następnie delikatnie rozpłaszczamy i robimy dołek
Niezły MłynekSzybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto
Różne smaki w kuchni