ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:173/679)

Sałatka świąteczna ze śledziem 141

Świąteczna sałatka śledziowa z pomarańczem, burakami w cieście filo. Do sałatki dodałam orzechy i owoce miechunki. W końcu święta kojarzą się z bakaliami . Sałatka na pewno zachwyci rodzinę i będą się nią           zajadać. Sałatka pod gwiazdami na gwiazdkę. 4 arkusze ciasta filo 3 płaty śledziowe matias 1 cebula czerwona 5 pomidorków

wesoła kuchnia
Wesołych świąt!!! 129

Wszystkie świeczki zapłoną  Będzie ciepło i jasno  (...)  Święta, Święta, czas kolędowania  Święta, Święta, narodziny Pana Przez jakiś czas zostanie w nas  Świąteczny zapach ciasta By tak jak ptak, gdy minie rok  W rodzime wrócić gniazda Gdy zaświeci choinka  Odnowimy wspomnienia  Łamiąc kruchy opłatek wypowiemy

Czary - gary w kuchni
Ciasto daktylowe z melasą 122

Ciasto daktylowe z melasą zaciągnęłam z przepisów kuchni tureckiej i pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i okazało się, że w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym. Składniki na: Ciasto

Magiczny Garnek
STYLIZACJA STOŁU NA WIELKANOC I POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA 176

paterze z tej serii. Margot Patera M Koszyczek Wielkanocny wybrałam, już taki z przykryciem. Postawiłam na kolor biały, który będzie uniwersalny i przyda się na pewno na kilka kolejnych Świąt. Masielniczkę , również wybrałam w kolorze bazowym z urocza dekoracją w kurki. W tym samym białym kolorze, który zrównoważył całą kompozycję, wybrałam podstawki na jako . Które mnie zachwyciły! Te uszy(...)miksowaliśmy blenderem, mieszamy dokładanie, dodajemy pozostałe składniki oprócz piany z białek. Dopiero jak łądnie wymieszamy masę, wprowadzamy masę z białek, robimy to delikatnie, chcemy aby babka była puszysta. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy na złoty kolor. U mnie temp. 170 stopni C. Czas godzina i 10 minut. Grzanie: pierwsze 40 minut dół piekarnika, reszta czasu dół + termoobieg  Babkę

SMYKWKUCHNI
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 208

Przepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego(...)ryżu 1 pęczek natki pietruszki 250 ml mleka 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 1 surowe żółtko 275 g prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat   Przygotowanie kulebiaka z łososiem:   Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić

Moja Delicja
MARGARETKA – CIASTO BEZ PIECZENIA 290

ręką ( albo w sklepie za rogiem! ). Zarówno wygląd, jak i smak robią furorę! Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast, Gorąco polecam! Idealny pomysł nie tylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka(...)galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest pysznie! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierniki świąteczne 117

Domowe pierniczki to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smaczny duet 135

Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru

Blog kulinarny S9.PL
Makowe ciasto 119

Ciasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate - a wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g

CookYourself
Kransekake 241

krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy użyciu linijki ok. 20cm ( wielkość zależy od pożądanej wielkości krążków), następne krążki odmierzamy(...)ponieważ zbyt długie pieczenia utwardzi krążki i będzie można sobie zęby na nich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny W misie kuchennej mieszamy

Pudełko rozmaitości
Tort orzechowy 149

Drogie Panie z okazji naszego wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka

Zainspirowana w kuchni
Stefanka 185

Jedni mówią na nie stefanka inni miodownik, ale czy ważna jest nazwa? To ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię(...)można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą? :) Placki: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3/4 kostki masła (można użyć margaryny) 1/2 szklanki płynnego miodu 3 jaja 1/2 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się

Cynamonowe szczęście
Stefanka 210

ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną

Cynamonowe szczęście
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 339

związku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka drożdżowa 194

Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce babka wyszła bardzo aromatyczna!Składniki:50 dag mąki5 dag świeżych drożdży3 żółtka1/2 szklanki oleju1/4 litra mleka3 łyżki cukrurodzynkipomarańczowa skórka kandyzowanaszczypta soliSposób przygotowania:1. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny

Kuchnia domowa Ani
STRUDEL Z CIASTA FILO Z JABŁKIEM I CUDEŃKAMI! ;-) 162

Kochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki

SMYKWKUCHNI