ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:155/679)

Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 156

Cześć! Ten jabłecznik jest wręcz obłędny w smaku! Jabłka z dodatkiem powideł stanowią bardzo dobraną parę. Fajny pomysł na święta czy na weekend do kawy. Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki * 1 margaryna * 1 jajko  * 150 g serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę

Pieprzyć z Fantazją
Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami 216

włoską tartę ze szpinakiem i jajkiem . Są za to przepisy z jajka i z jajem :) - potrawy nawiązujące do śródziemnomorskiej tradycji wpisujące się z charakter polskich świąt. Jak te inspirowane Grecją roladki z ciasta filo z twarożkiem i suszonymi owocami - pyszny deser bez cukru. Przepis na roladki pochodzi z książki Lyndey Milan Lyndey and Blair's Taste of Greece . Jest

Chilli Czosnek i Oliwa
halloweenowe ciasteczka 215

Halloween , czyli wigilia Wszystkich Świętych. Najhuczniej obchodzona jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii, Szkocji i Anglii. Do nas to święto zawitało w latach 90 tych i staje się coraz bardziej popularne.  H alloweenowe ciasteczka - palce czarownicy.  Składniki: 200 gram masło , 3/4 szklanki cukier puder , 1 sztuka jajko , 3 szklanki mąka , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , szczypta Sól(...)dekoracji migdały Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie formować bardzo cienkie ruloniki. Na czubek palca przykleić migdał ( na białko )i porobić nacięcia na cieście, tak żeby przypominało palca. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zrumienią

Darcia w kuchni
Szybka strucla jabłkowa 177

mnie :-P Ja tego święta nie lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego

peggiwkuchni
Torcik bakaliowy 206

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z  piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. – Po tym czasie nałożyć pozostały

To co kocham
Paluchy drożdżowe z grzybami 121

Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby, jednak w mojej okolicy królują praktycznie tylko podgrzybki. Kiedy mam ochotę(...)wlewamy 350 ml ciepłej wody, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę typ 500, mąkę pełnoziarnistą i sól. Wszystko wyrabiamy, dodajemy oliwę z oliwek i ponownie wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie delikatnie wyrzucamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część dłońmi

Tajemnice Smaku
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 173

Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym(...)push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto miodowo-orzechowe 160

Kochani, to ciasto pokocha chyba każdy. Jest pyszne. Jadłam je po raz pierwszy w te Święta. Bratowa przywiozła ze sobą i od razu postanowiłam zrobić identyczne na Sylwestra. Ciasto ma to do siebie, że im dłużej leży, tym lepiej smakuje. Przechowywane w lodówce, ale podawane raczej w temperaturze pokojowej. Ma się rozpływać w ustach! Składniki na ciasto pół

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec japoński 264

polecam. Oprócz tradycyjnego makowca zawijanego w cieście drożdżowym ten zajmuje drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm

O kuchni z uczuciem
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 241

wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Z mąki, masła

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 738

Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie przygotować błyskawicznie tuż przed(...)jedzenia - mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:) Wesołych Świąt !!! Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski na podstawie przepisu z frenchfood.about.comna ok. 50 ciastekSkładniki: 3 łyżki masła, roztopionego 80 g cukru granulowanego 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2568

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki! Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne

Ostra na Słodko
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 154

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 260

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak

Niedzielny kucharz