ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:157/679)

Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 972

kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. W efekcie możemy podzielić się z bliskimi smacznym przekładańcem z delikatną, nieco budyniową, masą serową. Ciasto nie tylko na niedzielę, ale i od święta. Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sernik smażony ze Słomianej(...)kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto, blaszka 25x35 cm: 400 g mąki pszennej 200 g margaryny lub masła 200 g cukru 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 4 żółtka 120 g masła 350 g cukru pudru 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki mleka aromat pomarańczowy Opcjonalnie: polewa czekoladowa Mąkę siekamy

Trzeci talerz
Babka z majonezem 146

moich tegorocznym świąt wielkanocnych - babka majonezowa :) Przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku

Ugotować
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 150

Przeglądając stronki trafiłam na "Ciasto na niedzielę"  i hasło wypiekamy tradycyjne ciasto na świeto "Trzech Króli". Mimo postanowień  o odchudzeniu kuchni z wypieków, jako że święto to święto - postanowiłam jednak upiec. W długi weekend może ktoryś z chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic(...)migadałka jest królem. Nie wiem dlaczego w innych ciastach zalecają włożenie 1 migdałka lub figurki porcelanowej. przeciaż było trzech  króli. Smakołyki na TRZECH KRÓLI znajdziecie również w blogach MOJE DOMOWE KUCHARZENIE MARCEPANOWY KĄCIK SZÓSTE NIEBO MOJE MAŁE CZAROWANIE Zajrzyjcie tam koniecznie - warto! Same pyszności! Dzieki za wspólne pieczenie na ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI

Gotuj Sam!
Ciasteczka z brzoskwiniami z indyjską nutą. 143

Witajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór.  Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney.  Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto

vegetanie
Ciasto harataniec z serem i migdałami 180

prosty, wszystko pieczemy razem, musimy tylko ponakładać odpowiednie warstwy na siebie i gotowe :-). Ja przepis zmodyfikowałam pod siebie :-). Polecam na pewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-).  Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 200 g masła 3 szklanki maki pszennej typ 450 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruche babeczki
Miodowa stefanka 354

Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )Czas pieczenia : 15 minutTemp. pieczenia : 180 C SkładnikiCiasto: 250 g mąki jajko

Słodkości i nie tylko
Syrop piernikowy do kawy, ciast i deserów 230

Chociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy

Ana Mari's world
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 157

Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny(...)Jest miękki, wilgotny i bardzo smaczny. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że nie wymaga długich procedur przygotowywania zaczynu, czy też oczekiwania aż zmięknie. Ciasto jest doskonałe już w godzinę po przygotowaniu, jak tylko masa grysikowa stężeje. Przepis pochodzi od pani Barbary Siwiec ze Stowarzyszenia „Klub Kobiet” z Medyni Łańcuckiej i można go znaleźć w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. (Piekąc już

Trzeci talerz
Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 197

Proste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy(...)cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy.Odstawiamy do ostudzenia.Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto.Orzechy siekamy i posypujemy polewę.Smacznego

Mienta blog
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 148

ubij resztę śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder , połącz z serkiem mascarpone, ubijając. Zdejmij folię spożywczą z ciasta, rozsmaruj równo krem z mascarpone i bitej śmietany na wierzchu ciasta, wygładź, a następnie przeciągnij grzebieniem do dekoracji ciasta po kremie, udekoruj srebrnymi perełkami i kilkoma lukrowanymi kasztanami (opcjonalnie). Wstaw na godzinę do lodówki. *Przed ubijaniem wstaw śmietanę(...)godziny przed użyciem. ***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta. **** Do dekoracji użyj gotowe lukrowane kasztany kandyzowane ( marrons glacés ), ponieważ ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Ale ich użycie absolutnie nie jest niezbędne, możesz udekorować bûche według własnej inspiracji. #beko #ciastojakzobrazka Zobacz również, jak sprytnie pokroić ciasto, ten trik przyda Ci się podczas Świąt i nie tylko

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Orzechowiec w cieście półfrancuskim 175

Kolejny z przepisów autorstwa mojej Mamy, z jej osobistego "przepiśnika", który skrywa w sobie same perełki.Na święta pokusiła się o przygotowanie tego orzechowca w cieście półfrancuskim i to był strzał w dziesiątkę, bo nie dość, że nie jest skomplikowany, to jeszcze całkiem fajnie smakuje i jest z tych ciast, które mogą dłużej poleżeć- jeśli oczywiście ktoś

Kuchnia w czekoladzie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 146

pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką. Piecz 10 minut. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa

Gotowanie to kochanie
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 249

danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek(...)Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz

Chilli Czosnek i Oliwa
RoloPizza 210

Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę.  Porcja 2 rolady Składniki:  Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego

Niezły Młynek
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 125

,święta i po świętach...tyle pracy,przygotowań a czas upływa strasznie szybko.Pragnę się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszny serniczek,zawsze się udaje,rozpływa w ustach,mocno wilgotny....rewelacyjny.Mój mężuś nie przepada za sernikami,ale tym zajada się z uśmiechem na twarzy. Ciasto:   200g margaryny 2 szklanki mąki 8 łyżek

Niespełnione zdolności kulinarne