ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:48/482)

Wigilia , starodawne zwyczaje… 231

Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie zaczęto świętować  dopiero w IV wieku n.e. i stało się ono najpiękniejszym ,owianym cudowną atmosferą dniem. Szczególnie wieczerza wigilijna, jedyny już chyba uroczysty posiłek w kuchni(...)owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto kakaowo-bananowe 167

czasem kiczowate. Nawet tłok w galeriach handlowych i mania kupowania prezentów na ostatnią chwilę w pośpiechu nie psują mi humoru. 6 grudzień to dla mnie sygnał rozpoczynających się świąt Bożego Narodzenia, najpiękniejszego czasu w roku.  Z czym się kojarzy? Oczywiście przede wszystkim ze Świętym Mikołajem. Przedstawiany jest zazwyczaj jako siwobrody starzec, zawsze uśmiechnięty, zazwyczaj wysoki, z pokaźnym brzuszkiem(...)również ten poważniejszy obserwujący wiernych z kościelnych ikon i obrazów są bohaterami, którzy potrafią we współczesnym człowieku obudzić... no właśnie - człowieka. U nas aromatyczne i jeszcze cieplutkie ciasto kakaowo-bananowe! :) Ciasto kakaowo-bananowe (Na podstawie przepisu  z bloga   kwestia smaku) Składniki: 5 dużych dojrzałych bananów 1 kostka masła 1 szklanka  jogurtu naturalnego   50 g kakao

Moja Mama Gotuje
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 416

  składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe kapuśniaczki 138

Powoli zbliżamy się do końca listopada. Dzień staje się coraz krótszy, za oknem ciągle ciemno, szaro i ponuro. Wchodzimy w niezwykły okres w roku, w którym

365 dni dookoła kuchni
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 130

świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran . Do poniższego przepisu używany jest, aż 1 g szafranu. Nie miałam tyle, więc dałam ile miałam(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć

Moja Delicja
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 149

Już upiekłyśmy pierwsz ą  część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na 

La grande e la piccola cuoca
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 184

Torcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami.  Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się

Mania Gotowania
Popękane ciasteczka migdałowe (Biscotti alle mandorle) 136

Kolejny przepis na zbliżające si ę  święta ;) Ciasteczka migdałowe, miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrow ą  posypk ą  i cudownym migdałowym 

La grande e la piccola cuoca
Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 135

Świ ę ta, święta i po świętach... mam nadziej ę , że te magiczne dni spędziliście z najbliższymi Wam osobami w spokojnej i szczęśliwej

La grande e la piccola cuoca
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 190

Co Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty. Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi. Gdy w

Moja Mama Gotuje
Kandyzowana skórka pomarańczowa 148

Zbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po

Mania Wypiekania
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 270

Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia

W kuchni Karmel-itki
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 197

Ależ ten czas szybko leci! Ledwo co świętowaliśmy Boże Narodzenie i Nowy Rok, a tu już niemal koniec stycznia, a w raz z nim kolejne ważne dni. Nikt chyba bowiem nie zapomniał, że dziś mamy Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka...?  W tym czasie nie mogę opędzić się od myśli o moim nieżyjącym już Dziadku ze strony(...)przestudzić.  Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa gwiazda. Nie tylko na Święta 168

W pracy, poza tym, że ciągle się stresujemy, że nie zdążymy ze wszystkim na czas, panuje niesamowicie przyjemna atmosfera. Dużo się śmiejemy i wygłupiamy, droczymy ze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe supełki z makiem 109

Drodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania