sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam
I tu będę miała takie teMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut. Po wystudzeniu wyjąć z formy i ozdobić w dowolny sposób. Inspiracja
Kuchenne zapiski Edytyciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniakuJoulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybie- rzemy nacinać
Świat CiastaMurzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika, to jest to miękkie i puszyste ciasto. Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy
MamaOskarkaTo moje pierwsze pierniczki na blogu i już wiem, że nie ostatnie. Zawsze brakowało mi czasu i wydawało mi się, że lukrowanie to robota nie dla
Pieguskowa KuchniaNie każde ciasto musi być perfekcyjne, równe i z namaszczeniem udekorowane. Ten sernik jest koślawy: rośnie dramatycznie tylko po to, żeby już chwilkę po wyjęciu z
Karo in the Kitchenskładniki na ciasto: 520 g mąki 250 g cukru 160 g masła 3 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki sody wykonanie: Mąkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 500 g mąki 200 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 4 łyżki miodu, płynnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej masa jabłkowa: 1
Pobite gary BarbaryKantyczka jest ciastem wyjątkowo wilgotnym (dzięki dużej ilości dżemu) i naprawdę dekoracyjnym. Jest to wypiek idealny na jesienne i zimowe dni, kiedy mało już owoców. Kantyczka
Przepisy Aleksandryminut, żeby ją ukręcić, a potem hop do piekarnika. Wystudzoną można polać ulubioną czekoladą, najlepiej gorzką, która fajnie komponuje się z pomarańczami. Uważam, że Boże Narodzenie nie może się obyć bez ciast z makiem, a taka babka może być fajnym dopełnieniem. ;) * SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy 23 cm Babka makowa: 200 g masła
Food SquareDzisiaj ciasto zapewne wszystkim doskonale znane, czyi „kopiec kreta” ale w wersji LCHF bez glutenu i laktozy lub z nabiałem – jak, kto woli
Ola la LCHFzanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
Kuchnia w czekoladzieRolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier
SMYKWKUCHNI