Dziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na
Kulinarne przygody GatityW sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok
Ana Mari's worldCudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie
Słodka StronaW sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok
Ana Mari's worldCiasteczka w kształcie serduszek mogą być wspaniałym prezentem na Dzień Matki lub na Walentynki , ale też wspaniale udekorują wigilijny stół. Ciasteczka pieczone są z ciasta
Z MarcepanemDzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra? Ciasto
Krakowskie smaki AniPiernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej...Składniki:CIASTO:
kolorowotorcikowoTo mój ulubiony piernik, ma fantastyczny smak....rozpływa się w ustach ale...ale trzeba go zrobić na 4-5 dni przed przełożeniem. Składniki na ciasto: 90
Apetyczna babeczkaTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest
Smakołyki Berenikipiątek chciałam Wam przedstawić tradycyjny przepis z kuchni włoskiej jeszcze w klimacie świątecznym. Co prawda Ś więta Bożego Narodzenia już za nami, ale we Włoszech czuć jeszcze nastrój świąt, szkoły s ą jeszcze zamknięte a wszyscy czekają na 6 stycznia, Święto Trzech Króli tzw. "Epifania", które(...)według włoskiego przysłowia ostatecznie zamyka okres świąt. Dlatego zapraszam Was na tradycyjne włoskie panettone z kandyzowanymi owocami, ciasto, bez którego wielu Włochów, zwłaszcza z Mediolanu, nie wyobraża sobie okresu świątecznego. Przez wielu włoskich cukierników, panettone nazywane jest "Mount Everestem drożdżowego wypieku", ponieważ wymaga wiele cierpliwości i pracy, samo wyrastanie
La grande e la piccola cuocaCześć! Dzisiejszy dzień przywitał nas piękną pogodą aż chce się wszystkiego. Tego nam brakowało. Pięknego słońca. Po odpoczynku sobotnim, tzn. sprzątaniu, praniu i innych relaksujących
Pieprzyć z FantazjąKulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZ okazji święta Trzech króli tradycyjnie wypieka się je w Hiszpanii, Portugalii i Francji. Znane jest też pod nazwą rosca de Reyes i swoim wyglądem przypomina
Smakołyki AsiKoniecznie muszę Wam przypomnieć i ten przepis. Zaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego…
Garniec MagalieKażda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt
Moje Kuchenne RewelacjeSerniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada
Kuchnia domowa Ani