ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:225/550)

Placki ziemniaczane na szybko 2132

raczej nie zrobi. Oko padło na pudełko placków ziemniaczanych SYS. Moja i nie tylko moja rezerwa na „czarną godzinę”. Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od SYS  możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca(...)wody. Możesz dodać 1 jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku. 2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody. 3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”. Dobrałam

Z Kuchni Do Kuchni
Całoroczny placek 174

blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest dość lepkie, więc dobrze jest maczać łyżkę w zimnej wodzie – wtedy się nie przykleja), na nie nałożyć owoce itp. (w odległości ok. 2-3 cm od siebie) - posypać po wierzchu startym na grubej tarce jarzynowej jabłkiem i cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach UWAGI: * kolejność: ciasto z mąk wiadomo(...)inny smak niż krojone, a pod spodem są owoce.... piszę ponieważ mama miała znajomą, która uwielbiała ten placek, a jak jej mama podała przepis to jej nie wyszło "takie", potem się okazało, że pozmieniała po swojemu.... to było już inne ciasto

Tradycyjna kuchnia inaczej
Szybki jabłecznik 132

wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie brzegi palcem lub odkrójcie nożem (takie wystające brzegi spieką się i nie będą ładnie wyglądały). Ciasto można ozdobić za pomocą resztek ciasta

Kulinarna Patilogia
Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami 135

serka ciągle delikatnie miksując. Mieszać do chwili,aż powstanie jednolita masa. Wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy. Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy i zacisnąć wokół niego obręcz. Wylać na niego trochę większą połowę pianki, położyć drugi blat i delikatnie docisnąć.Rozsmarować piankę i ułożyć owoce. Włożyć do lodówki. Przygotować(...)odłożyć i wychłodzona wylać cienką warstwą na owoce, pozostałą galaretkę wylać  do płaskiego naczynia, gdy stężeje pokroić na kawałeczki wsypać na owoce. Wstawić placek tortownicę na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto jest gotowe do degustacji. Możecie sobie ukroić spory kawałek , gdyż nie dość, że jest pyszne, to dodatkowo niezwykle lekkie . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Mielone cotton balls 144

wyrastania. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno wkleić się do rąk. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na cienki placek, który radełkiem kroimy w cienkie paski. Paskami owijamy nasze kotleciki.  Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.  Smacznego

MamaOskarka
Ciabatta w formie małych bułeczek 144

etapie będą dość płaskie. Nie przejmujcie się również kształtem. Bułki odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłe miejsce. Bułki urosną w szerz. Rzadkie ciasto sprawi, że rozleją się po blaszce, jak placki. W górę urosną dopiero w piekarniku. Na dół piekarnika wkładamy kratkę z naczyniem żaroodpornym, z wodą. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 220 stopni

Smak mojego domu
Makowiec drożdżowy 137

okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut

MojaQchnia.pl
Tarciuch 210

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z serem i miętą 192

opcjonalnie więcej/mniej wg uznania garść świeżej mięty Przygotowanie: Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Okrawamy po kawałku, rozwałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy krążki. Biały ser łączymy z niewielką ilością soli, dodajemy cukier, śmietanę i posiekaną miętę. Wszystko dobrze ugniatamy widelcem, ucieramy łyżką. W razie

Zasmakuj Kuchni
Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) 153

Coprite con un canovaccio e lasciate per circa 30 minuti. Ciasto dzielimy na 8 porcji (na 1 porcj ę  przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-15 cm. **** Dividete l'impasto per circa 8 pezzetti (1 pezzetto da circa 60 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete

La grande e la piccola cuoca
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 211

ciepłe miejsce na ok. godzinę ( powinno podwoić objętość ). Ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie składamy tworząc „łódki”. Tak przygotowane napełniamy serowym farszem, boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Chrupiący chlebek z rozmarynem 89

pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli nie posiadacie (ja nie posiadam), super sprawdzi się papier do pieczenia. Wystarczy obciążyć go z jednej, dwóch stron

Kopystką po garach
Naleśniki z pieczarkami i pietruszką 163

Usmażone w wysokiej temperaturze, a nie duszone pieczarki zyskują na uroku. Składniki: - mąka - woda - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażymy cienkie placki wielkości patelni. Olej mocno rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone w plasterki pieczarki. Chodzi o to, aby były jasne i zarumienione, a nie żeby się

Kryzysowa Książka Kucharska
Oszukana pizza 168

Oszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać

Kucharzyca
Domowe krakersy z czarnuszką 191

ciasto (gdyby było za suche dodajemy nieco więcej wody), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na cienki prostokątny placek.  Następnie radełkiem dzielimy go na kwadraty czy też inne figury 😏 i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  Malujemy je rozkłóconym

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania