olej. Banalnie proste do wykonania, dla wszelkich alergików. Sekretem udanych placków jest utarcie ziemniaków, doprawienie i odstawienie ich na kilkanaście minut, następnie odlanie nadmiaru płynu i smażenie na tłuszczu. Placki dla alergików wszelkich, nadają się również do pieczenia. Składniki: 1/2 kg ziemniaków sól i pieprz olej do smażenia Ziemniaki ścieram, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Odstawiam(...)dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam dużą ilość tłuszczu. Co ważne, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, warto wcześniej sprawdzić odrobiną ciasta czy jest już odpowiednio gorący. Nakładam na rozgrzany olej niewielką porcję ciasta i smażę po minucie z każdej strony. Usmażone placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję gorące na słodko lub na słono. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaCiasto na miodzie sztucznym nie będzie wymagało tak długiego leżakowania. *mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiałe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego
Cynamonowe szczęściefigi w kokosowo*-dyniowym cieście ; herbata choco-chili ~ *z mąki kokosowej Połączenie fig, dyni i tahini (jaki rym! :)) jest g.e.n.i.a.l.n.e!!! I żem się uparła na placki z samej mąki kokosowej po raz enty. No tak się nie da raczej, trzeba z inną zmieszać, bo strasznie się rozpadają :< Wczoraj wróciłam zmęczona po praktykach i zrobiłam jeszcze 70 pierogów
breakfast of dreamspodwojenia objętości (około 1 godz.) - masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania - blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił - placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem - zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki(...)spodu ciasta - zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów - tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem - na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich - formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia
Smakołyki Berenikimargaryny 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając(...)dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut. 3. Przygotować krem budyniowy. Odlać nie pełną
Motylkowa Kuchniaponownie rolujemy, tym razem od krótszego boku (zdj. 7). Rulony stawiamy na sztorc (zdj. 8) i zgniatamy dłonią na płasko (zdj. 9). Na płaskie placki łyżką nakładamy z miski masę fasolową i zawijamy ciasto w kulkę (zdj. 10). Układamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem
Marder&Marder Manufacturełyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano reszta składników wedle uznania Przygotowanie : Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano(...)serem mozzarella. Smażę aż ser fajnie się rozpuści a dół ciasta zarumieni. I margerita dla mojego młodego pomocnika
Mechanik w kuchnizagotować. Do pozostałej części dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko i rozkłócić. Dolać do wrzącego syropu i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciągle mieszając. Wyciągną placek z piekarnika, wyłożyć budyń i posypać rozkruszonym pozostałym ciastem. Zapiekać jeszcze przez ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta na wierzchu. marcelina
Czerwony Gupikgładkie puree. Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości(...)tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko spłaszczamy i kroimy na 4 kawałki o długości około 7-8 cm. W sumie powinno nam powstać 16 kawałków. W każdym kawałku robimy nacięcia nożykiem, mniej więcej co 1 cm, aby powstał grzebyk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło
Kuchnia MagdaLenykuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu(...)uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki
Chilli Czosnek i Oliwaprzesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach. Na środek dodać 1 łyżeczkę jagód i szczyptę(...)cukru, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Kleić i kleić, aż ciasto się skończy. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie około 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i okrasić niewielką ilością roztopionego masła (nie będą się sklejały). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z jogurtem i odrobiną cukru, lub jak kto woli
Kuchnia w opałachlodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp
Stare Garylodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - i rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie
Stare Garyblachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami(...)zacznie gęstnieć nie przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak ciasto się zmaceruje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie