gładkie puree. Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości(...)tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko spłaszczamy i kroimy na 4 kawałki o długości około 7-8 cm. W sumie powinno nam powstać 16 kawałków. W każdym kawałku robimy nacięcia nożykiem, mniej więcej co 1 cm, aby powstał grzebyk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło
Kuchnia MagdaLenykuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu(...)uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki
Chilli Czosnek i Oliwaprzesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach. Na środek dodać 1 łyżeczkę jagód i szczyptę(...)cukru, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Kleić i kleić, aż ciasto się skończy. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie około 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i okrasić niewielką ilością roztopionego masła (nie będą się sklejały). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z jogurtem i odrobiną cukru, lub jak kto woli
Kuchnia w opałachlodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp
Stare Garylodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - i rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie
Stare Garyblachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami(...)zacznie gęstnieć nie przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak ciasto się zmaceruje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieniemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody 1-2 łyżki(...)zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia piekarnik nastawić na 250`C igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części, w zależności od wielkości placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony. Gotowe placki zawijam w ściereczkę aby się nie zeschły.Smacznego
Słodkie Przyjemnościskładniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj tak do wykończenia ciasta. Gotowe Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyplacek z manny ze śliwkami - ale tym razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których teraz mamy pod dostatkiem. Ten placek, to nic innego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy i mimo swojej prostoty niebanalny w smaku
Kraina Miodem Płynącaciepłego mleka, jeśli będzie się kleiło do rąk, to można podsypać mąką.Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką.Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię
Anielska Kuchnia Aniciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez 30 minut w 180 stopniach, następnie obniżyłam
Zapiski Młodej Żonykonsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! 4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe(...)należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anistron - na rumiano. (Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. (*) Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać. Mimo wszystko z goudą też daję radę. Wystarczy, aby placki mocniej przysmażać i przewracać
Di gotujepieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt(...)dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł. Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest
Mia Cucina Sofieta