cukrem i roztopioną margarynę. Całość dokładnie wyrobić (nie powinno się kleić), uformować kulę i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem. Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte
Di gotujeMiałam dziś wielką ochotę na placki ziemniaczane ale chciałam coś w nich zmienić bo znudziły nam się trochę te tradycyjne. Dodałam więc do nich kawałek kiełbasy a na środek wbiłam jajko. Nie wiem czy Was przekona ten przepis ale jak dla mnie to był świetny pomysł! Polecam na obiad lub nawet ciepłą kolację. 6 dużych ziemniaków cebula jajko pętko(...)placków natka pietruszki świeżo zmielony kolorowy pieprz Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych. Cebulę obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta
Smakołyki Asiłyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru(...)mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdroweplacki i placuszki. To szybki sposób na coś ciepłego w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka (osobno białka i żółtka(...)kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone placki koniecznie odsączyć na ręczniku papierowym
Kulinarne InspiracjeCiasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłożyć na bok, przykryć podgrzanym talerzem i zostawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować na placek. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać porcję farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać łyżką, żeby się
Pełny talerzPlacki z cukini Składniki: 2 cukinie (ok. 700g) 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2) 4-5 łyżek mąki sojowej 4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki ziarna sezamu bazylia oregano sól i pieprz do smaku śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy(...)mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWitajcie dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pyszny placek z borówkami. które są dostępne cały rok świeże np. w Lidlu. Można też użyć jagód Składniki: Ciasto 200 g mąki, 250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao, szczypta soli, 500 g borówek
cookpldzisiejszej odsłonie ciacho malinowo- kokosowe... Biszkopt, masa budyniowa, żelka malinowa, która nadaje fajnej rześkości, dzięki której ciasto nie jest zamulające, a na wierzchu lekko chrupiący placek kokosowy. Ciekawe połączenie smaków. Zapraszam do spróbowania 😊 Składniki: (blaszka 33/23 cm): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, żelka(...)następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170-180 st.C przez
kulinarne odsłony patiUwielbiam placki i placuszki, a te z dodatkiem sera w szczególności. Dziś zapraszam Was na ich lżejszą wersję. Do przygotowania placków użyłam mąki ryżowej i chudego twarogu. Placuszków z podanego przepisu nie wychodzi dużo, bo są naprawdę sycące. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Takie lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej idealnie pasują na śniadanie, kolację, a nawet na obiad(...)dodajemy mleko, cukier i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy z obu stron na lekko złoto na małym ogniu
Słodkie okruszkiwarstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą. PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM SIOSTRY ANIELI rrarossa@gmail.com
RAROSSAUkładamy klejeniem na papilotce do muffiny. Papilotki układamy na blaszce z piekarnika po ok.9-12 sztuk. Z okrawków zagniatamy kulę i rozgniatamy dłońmi na płaski placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowesię na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem. Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał w ciasto. Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku. Z patelni zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Grunt to przepis!złożyć ciasto na trzy (ja podzieliłam sobie wzrokowo prostokąt ciasta na 3 równe części). Wygląda to tak, że z jednej strony 1/3 ciasta musisz złożyć do środka i po przeciwnej stronie kolejną 1/3 do środka. Powstały placek ponownie rozwałkuj do uzyskania prostokąta o wymiarach 30 cm x 50-60 cm. Prostokąt pokrój na 16 pasków. Chwyć pasek ciasta
Moja pasja smakustrumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy
prawdziwe jedzeniePyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia