ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:235/550)

Jak odczarować lato porzeczką 172

książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych

les mirabelles
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 241

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi ze świeżymi opieńkami 197

kilka minut, dopraw solą, pieprzem,natką. Wystudź.  Na ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej Bio płaska łyżeczka soli szklanka bardzo ciepłej wody Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu. Podsmaż pierogi

AZgotuj!
Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie 183

złóż kilka kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią. Wyrośnięte ciasto znowu odgazuj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik

codojedzenia
PROSTA KRUCHA SZARLOTKA 175

łyżki jogurtu naturalnego -1,5 kg jabłek -1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki. 2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek

Zdrowie i pysznie na talerzu
rogaliki ze zdrową nutellą 142

Interwał wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h ciasto podzielić na 5 równych części z każdej rozwałkować placki na ok 15 cm 4 placki posmarować masłem i układać jeden na drugim - góry nie smarujemy całość rozwałkować na duże koło - ok 30 cm podzielić

Gotowanie z pasją
Wytrawny frgál na Lysej Horze 145

specjalny element do głaskania. W każdym razie na szczycie wszyscy postanowili się pożywić specjalnie na tą okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza z romesco na razowym spodzie 171

drożdże w letniej wodzie, wlej oliwę, dodaj obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłóż na blat i rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Posmaruj spód romesco. Przekrój pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami

codojedzenia
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 189

żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka (bądź smarujemy nutellą). Składamy do środka

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka zwierzątka z lukrem i posypką 236

wstawić do lodówki, w celu schłodzenia, na 1,5 godziny. Po tym czasie, na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować pierwszą część ciasta (druga część ciasta, do momentu jej użycia, powinna pozostać w lodówce), podsypując mąką, na placek o grubości ok. 3 mm i wykrywać małe ciasteczka w kształcie zwierzątek. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze(...)układać rzędami, w niewielkich odstępach ciastka. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Kresowe buleczki 142

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich wykładamy po łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe

Kuchnia od dwojga
Naleśniki serowe- gouda, feta, blue. 346

serem pleśniowym. Mikserem z mleka, jajka, szczypty soli i mąki...robimy ciasto naleśnikowe, takie rzadko-gęste. Po prostu po zmiksowaniu sprawdzamy żeby ciasto się rozlewało na gorącej patelni.   Na usmażone blade placki nakładamy po kawałku każdego z w/w serów i zawijamy. Tak przygotowane odkładamy do lodówki, żeby w odpowiednim dla nas  czasie odsmażyć. Przed podaniem naleśniki smażymy

chleba naszego
Lekka mąka bezglutenowa 170

Jest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje

Ze smakiem bez glutenu
Cafe Furkot | Warszawa 190

zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego

Kuchnia Bazylii
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 177

łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na naczynie. Grzyby oczyść z ziemi, nie obieraj ze skórki. Pokrój

codojedzenia
Klasyczne faworki z pudrem 170

Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło. Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka

Wanilia i Kardamon
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 167

proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Bułki do burgerów 174

wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym

Bullio
Fougasse 194

miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy w "jodełkę" poszerzamy otwory, w które możemy wetknąc gałązki rozmarynu, oliwki, suszone pomidpory, dowolne zioła

Słodki Kompromis
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 201

początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 162

sałata, awokado i pomidory Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy

rabarbarowo
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 196

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 156

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 233

będzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka

Szczęśliwa kuchnia
Biszkopt na słodko 142

Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT

Gotuję Testuję
Mini pizze z chlebków naan 122

Dzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków

Posadzone i zjedzone
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTELLĄ 213

żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i smarujemy nutellą. Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią

Walijskie Pichcenie
Pierogi z truskawkami na musie śmietanowo-truskawkowym 152

rąk i nie za twarde. Podzielić  musimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy na bok i  przykrywamy czystą ściereczką. pierwszą część ciasta musimy rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką.  Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok. Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami

Viola cooks with passion
Strucla z makiem 162

zrobiłam wg tego przepisu . Białka ubiłam na sztywno i połączyłam z masą makową. Wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie.     Ciasto przekroiłam na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines   Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi    do środka, a następnie ciasto

Kuchnia u Krysi
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 350

ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min, do miękkości mięsa.  2. Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, podajemy z gulaszem i śmietaną. Smacznego

My Culinary Art
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 292

SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy   MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt

Grunt to przepis!
Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym 243

Uformuj drożdżówki, po czym odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec. Formowanie serduszek jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem. Zwiń w rulon jak naleśnik. Złóż na pół i zlep końce. Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu. Przetnij

greenscarf
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 221

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym to tradycyjny wiosenny deser rodem ze Śląska Cieszyńskiego. Zwane tam "naleśnikami cesarskimi", ponieważ smakołykiem tym podobno zachwycił się cesarz Franciszek

Smakowity Blog Kulinarny
Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką 192

słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza z mozzarellą i pomidorami 158

plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam a ser starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy

VioletoweKucharzenie
Kasztanki czyli mini pączki 157

pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy poklepując dłonią. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy placek o grubości 0,5 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy

O kuchni z uczuciem
Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy 158

się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś

Smiling Shrimp
Mini focaccia 142

godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy

peggiwkuchni
Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym... 238

czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce, na małych oczkach. Kiedy ciasto wyrośnie jeszcze raz lekko ugniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3-4 mm). Tniemy na paski o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Paseczki smarujemy jajkiem z czosnkiem, posypujemy roztartymi w dłoniach

Pelusiowa Kuchnia
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 158

wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy.  Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi.  W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody

Kuchnia na wzgórzu
Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty) 238

soli olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko. Zawijamy ciasto  w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Pizza bianco ze szpinakiem 279

podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw

codojedzenia
Syrniki w nowym wydaniu 171

jajkami i solą. Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia

Wrzosowa Polana
Ciasto budyniowe z rabarbarem 170

Przepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam

Kubki smaku
Domowe nachosy z dipem serowym 148

ilość w zależności od preferencji gęstości)    W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni i rozwałkować na cienki placek (około 1 mm). Szklanką wycinać kółka, każde z nich przeciąć na pół i smażyć przez kilka sekund na mocno rozgrzanym oleju. Chipsy odsączyć z nadmiaru

Di gotuje
Bardzo szybka i smaczna pizza 153

dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika 220*C  jeżeli

W Moim Magicznym Domu
Najlepsze Pierniki w czekoladzie na świecie 223

masłem ( 100gram) i cukrem. Przestudzić. Mąkę przesiać razem z przyprawą korzenną, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać Nasz miód wystudzony i jedno jajko. Zagnieść ciasto do gładkości, dolewając po trochę ciepłego mleka Rozwałkować placek o grubości 1,5cm do 2cm . Wykroić foremkami pierniki.  Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. rozpuścić w rondlu masło, mleko i czekoladę, dokładnie

pichciszto
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 167

gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić

Kulinarne Inspiracje
Rolada makowa 166

łączymy z makiem. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia   w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2- 3 cm przy każdym brzegu. Zwijamy roladę, a końce sklejamy.   Następnie kawałek papieru do pieczenia smarujemy margaryną

Passion of Cooking
Ciasteczka imbirowe golden gingerbread 118

Następnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska 321

odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko
Krokiety z białą kapustą i pieczarkami 167

Składniki: ciasto 200 g mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżki oleju sól farsz 1/2 główki białej kapusty 400 g pieczarek 1

magiczna kuchnia Kasi
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 214

około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru

codojedzenia
Ciasteczka maślane z nutą cytrynową 168

utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez 15 min.Trzeba samemu pilnować

Gotowanie...to proste !
Misiowe bułeczki ze śliwką 198

Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy

CoolinarniePL
Pizza 198

Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta wylepiliśmy dużą blachę, ale ostatecznie okazało się, że i tak ciasta było troszkę za dużo jak na nasz gust). Placki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione

Przepysznik - BLW i nie tylko
Paszteciki do czerwonego barszczu 231

sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem trójkątów. Każdy z osobna można też dodatkowo rozwałkować, żeby się ładnie zawinął. Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżkę farszu mięsnego i zawinąć. Można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe pity 150

wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st

Kuchnia w czekoladzie
Tort dyniowo-śmietanowy 175

cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty. Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty

Motylkowa Kuchnia
Śmietankowiec 390

szkl cukru 5 jajek 1 margaryna 1 łyżeczka amoniaku Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać. Rozsmarować ciasto na blaszce, będzie cienka warstwa .Upiec 3 - 4 placki Masa: 1/2 l gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy 1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny Dodatkowo rozpuszczona czekolada Śmietanę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierożki z botwinką 179

czym dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:)  Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie

na moim stole...
Drożdżowe faworki (chrust). 240

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie(...)wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do 170 stopni C (jeśli nie mamy termometru czekamy aż tłuszcz się rozgrzeje i wrzucamy skrawek ciasta, jeśli zatonie musimy jeszcze chwilę poczekać, jeśli pływa na wierzchu olej jest dobrze nagrzany). Faworki porcjami wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy po około 1 minucie z każdej strony. Gotowe

Rozpustne gotowanie