ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:299/576)

,,Tarta z kurkami” 136

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie

Podróż w kulinaria
Tarta jogurtowo- truskawkowa 168

ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki --- Jagody 190

Składniki  Ciasto:  1100 g mąki  500 ml mleka * 200 g masła  4 pełne łyżki mascarpone-ok.120-140g  4 jajka

w mojej kuchni
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 260

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 216

cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka

upichcona
Strucla serowa z żurawiną 166

Jest połączeniem drożdżowego, niezbyt słodkiego ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka, ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma tendencję

Wiem co jem
Bliny gryczano – pszenne 138

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki pszennej

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek watykański 161

dołączyć do grona szczęśliwców. Przyznaję, że minęło już co najmniej dwa tygodnie od kiedy upiekłam chlebek, ale jego smaku i zapachu nie zapomnę do końca życia. Coś pomiędzy ciastem szampańskim a drożdżowym, zapach zaś cynamonowy . to trzeba po prostu zrobić samemu, nie da się opisać słowami. Jeśli traficie kiedykolwiek na ten łańcuszek, koniecznie zróbcie:) Do słoiczka, w którym znajdował się

Ciasteczkowy Potwór
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 176

Menu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona  Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym

Moje pyszne gotowanie
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 771

masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 218

stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki pszenne z sezamem 245

ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy  pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości

Moniki Smakołyki
Pizza dwie pory roku 187

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos:  1

Aga w kuchni
Patyki drożdżowe 206

Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka.  Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i

Praktyczna pl