ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:294/576)

Bułki drożdżowe z serem białym 107

Bułki drożdżowe z serem białym są rewelacyjne, proste w przygotowaniu, puszyste i nie za słodkie.Przepis na bułki drożdżowe z serem białym pochodzi od pani Urszuli. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu CIASTO SKŁADNIKI 1 kg mąki 8 dkg drożdży 3/4 szklanki oleju 2 szklanki ciepłego mleka  … The post Bułki drożdżowe z serem białym appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Rogaliki z makiem i bakaliami 135

Dziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Nadziewany drożdżowy chrust 111

wkrótce) oraz nadziewany drożdżowy chrust, który roboczo nazwałam kulfonami. XD Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak Nadziewany drożdżowy chrust Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na średniej (około 1,5 cm) grubości, prostokątny placek. Dzielimy

PatiGotuje
łatwa babka drożdżowa 255

kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako(...)łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.  Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę.  Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 188

wszystkie składniki. Otóż nie.Przepis na rogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie(...)minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło oraz margarynę. Ja swoje po prostu rostopilam i wystudziłam, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam hakiem do ciasta w CC Major Kenwood. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum

Z Kuchni Do Kuchni
Kołacz 254

posmarowania wierzchu ciasta Dla wrażliwych przypominam, że swastyka oryginalnie w wielu kulturach była i dalej jest solarnym symbolem szczęścia, a autorka bloga nie sympatyzuje z ideologią nazistowską. Ciasto to przygotowane było na obrzęd Szczodrych Godów (celebracji zimowego przesilenia-> zdjęcie pierwsze) oraz wiosennej równonocy, czyli Jarych Godów (zdjęcie ostatnie) dla Rodzimowierczego Stowarzyszenia "Kołomir".  Przygotować rozczyn - drożdże wkruszyć(...)miejscu. Mąkę przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i przyprawy,wymieszać i połączyć z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki i blatu

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze 294

wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.  Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku.  Składniki

vaniliowoczekoladowa
PIECZONE PĄCZKI Z DŻEMEM 198

Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Ciasta 459

bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe

Ala piecze i gotuje
Francuskie jagodzianki 177

Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych Składniki : płat ciasta francuskiego 4 łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko

Proste Potrawy
Ciasto kokosowe z owocami i kruszonką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 177

Kolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe  lub ucierane  z owocami  a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt

Candy Pandas
Smażone precle 281

Serie pączków mamy za sobą albo i nie bo tłusty czwartek już przed nami.  A dzisiaj znowu coś prostego i mimo, że smażone to nie

Niezły Młynek
Karnawałowe oponki 424

Ojj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się

Niezły Młynek
Holenderskie ślimaki z gruszkami 271

Znowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości

Niezły Młynek
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 211

gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia