ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:287/576)

CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 294

przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto charakterystyczne dla gotowanej wersji. Okazuje się, że w formie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę

Nerds Kitchen
Drożdżowe, lekkie rogaliki 441

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: …

My Blueberry Corner
buleczki drozdzowe 184

Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6-10 minut.Przesiewamy mąkę z solą do miski,dodajemy jajko, żółtko i aktywny rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, by podwoiło swoją objętość

w mojej kuchni
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 174

się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około

Kolorowy Przepisownik
świąteczna makowa strucla 161

                                     makowa strucla        

Miód i pieprz
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową 234

Do tej pory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę

Z miłości do słodkości
Wegańska chałka drożdżowa 178

Uwielbiam pieczywo i już się pogodziłam z tym, że nigdy nie będę chuda, cóż albo dupa albo twarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie

greenscarf
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 317

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie

Ana Mari's world
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 192

albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić

Smaczna Pyza
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 163

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500

Nie tylko w kuchni
Waniliowe bułeczki z cynamonową kruszonką 138

  Cudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych

Szybko Tanio Smacznie
Babka drożdżowa 154

Tą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram

Bajeczna Kuchnia
Buchty z jagodami 169

Składniki: 500g mąki pszennej + 2 łyżki 50g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 70ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki mały słoiczek jagód

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe do odrywania 173

Kolejna świetnie wyglądająca drożdżówka, łatwa a ładna. Swoją piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm jednak była ona za duża polecam użyć mniejszej

Pychotkaaa
Wodne bułeczki cebulowe 107

minut do wyrośnięcia. Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy

Gotowanie moimi oczami