ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:290/576)

Chleb Pałanga (Litwa) 179

ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas  21:00 Zaparka  0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie 14:30 Pieczenie Zakwas (8 godzin w temp.pokojowej): 20 g aktywnego zakwasu żytniego 30 g woda 50 g mąka żytnia  jasna(...)przygotowany zakwas, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 9-12 godzin  w temp. 28-32oС. Zaczyn drożdżowy (2 godziny w temp. 30oС): 150 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 5 g - drożdże świeże prasowane 150 g - woda (40oС). Ciasto właściwe (1,5 godziny w temp. 28-32oС): 390 g - mąka żytnia  jasna

Przepisy na domowy ser i chleb
Rogaliki krucho-drożdżowe 115

Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia *** *** U mnie połowa rogalików została nadziana konfiturą, a połowa kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta(...)przez około 20 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Po przestudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Rogaliki krucho-drożdżowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżowa gwiazda z makiem 325

świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda z makiem – ciasto: 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Drożdżowa gwiazda z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 209

Październik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas  dyniowego puree  zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto:  500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży  3 łyżki ciepłego mleka(...)zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać szczyptę soli i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,na koniec dodać puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Budyń,kakao oraz cukier rozpuścić

Kolorowa kuchnia Elki
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 153

Dyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować, wiele doskonałych dań , zarówno wytrawnych jak i słodkich . Rok temu , przekonałam do dyni moją rodzinkę , właśnie tymi słodkimi zawijaskami . W tym roku, już nie mogli się doczekać , kiedy je zrobię . W końcu nadszedł(...)odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wierzch ,przykrywamy ściereczką ). Jak zaczyn wyrośnie , zazwyczaj około 15 -20 minut , wsypujemy do miski resztę składników na ciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę mąką . Zagniecione ciasto , wkładamy

Ogrodnik w podróży
Zdrowe desery na Walentynki! 155

ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku Twarogowy suflet z tortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa(...)pancakes z kokosem Potrójnie kawowe pancakes Ciecierzycowe pancakes Śmietankowe placuszki z fasoli Gofry z truskawkową bitą śmietaną Ciasto 3 w 1 z czekoladą Imbirowe ciastko z bakaliami Drożdżowe serduszko z gruszką Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej Puszysty sernik kokosowy Daktylowa zapiekanka makaronowa Omlet jaglany Truskawkowe flaugnarde owsiane

Poranek na słodko
placek ze śliwkami 173

Placek drożdżowy ze śliwkami Z tym wypiekiem jest taki kłopot że znika zanim zdąży porządnie wystygnąć Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła kruszonka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru (waniliowego) Sposób wykonania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
Zygzakowata babka makowa 227

coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi.  Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :)  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 200 ml mleka

Niezły Młynek
Pissaladiere 142

śniadanie . Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 199

Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowa Babeczki nadziane chałwą Babeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto(...)się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka

Moje domowe kucharzenie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 172

pierwszy, ale pewnie i nie ostatni przepis na blogu na racuchy. Okazja nadarzyła się sama – zaproszenie od Bożenki na wydarzenie – Ciasto na niedzielę , którego tematem są racuchy drożdżowe. Racuchy i tak miałam w planie do zrobienia na obiad, więc dlaczego nie wypróbować kolejnego przepisu . Racuchy drożdżowe z jabłkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej luksusowej - 15 g suchych drożdży(...)ciepło i na zimno. Podgrzane w kuchence mikrofalowej, na drugi dzień nie tracą nic ze swoich właściwości – nadal są pyszne. Polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasta na niedzielę (racuchy drożdżowe) wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Kulinarna Maniusia - Sama słodycz u Asi - Izioni pyszne smaki - Moje domowe kucharzenie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział

mojewypiekiinietylko
Racuchy drożdżowe 187

zawsze dobrze kojarzyć, jak mi Racuchy drożdżowe podaję zwykle z owocami jagodowymi i cukrem pudrem lub syropem owocowym albo klonowym. PRZEPIS NA RACUCHY DROŻDŻOWE Składniki na racuchy drożdżowe: 2 szkl mąki 1 jajko 2 dag drożdży 1,5 szkl mleka 3 – 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy olej Jak zrobić racuchy drożdżowe(...)ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na złoto z obu stron. Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym 92

Wielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe bułeczki Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki. Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę

Tajemnice Smaku
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 190

Kolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg  tego  przepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny(...)łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut.Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy,wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 172

owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn

Kuchenne Wariacje