ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:300/576)

Przepis na bułki pszenne 214

minut do wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciągle wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż przestanie się

ugotuj-przepis.pl
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 112

odstawić na 15 minut aby zaczyn urósł. Ja stawiam na kubku z ciepłą wodą. Ziemniaki rozgniotłam widelcem, wymieszałam z mąką i solą w misie robota dodałam zaczyn drożdżowy i miksując ciasto powoli wlewałam oliwę i wodę – ciasto powinno być raczej luźne, klejące. Ilość wody zależy od tego, jak wilgotne są ziemniaki, dlatego należy dodawać ją stopniowo. Kiedy konsystencja ciasta będzie

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z burakiem cukrowym 193

burakiem cukrowym - powrót do przedwojennych smaków Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i niemalże obowiązkowym składnikiem deserów, ciast, a także wielu dressingów i marynat. Ten najpopularniejszy ze wszystkich współczesnych słodzików, jeszcze w XVIII wieku traktowany był jako... lekarstwo. Po raz pierwszy cukier z buraków cukrowych został wyprodukowany w Niemczech(...)Buraki cukrowe to nie tylko surowiec do produkcji cukru, ale także doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek.  Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe. Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 165

posypania dżem do pączków olej do smażenia ROZCZYN DROŻDŻOWY: Drożdże zasypujemy Mąką z samopszy BIO i cukrem. Zalewamy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka

Kuchnia w oparach
Praga – przewodnik kulinarny 211

czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko

Ugotowane pozamiatane
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 314

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut

W kuchni Katie
Makaron z truskawkami i wspomnienie dzieciństwa na zawołanie ;-) 222

strasznie nie lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało wrócić! Nie ma lepszej metody, robię to danie zamykam

SMYKWKUCHNI
Pizza na grubym spodzie 204

Przed włożeniem do piekarnika Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%). Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie mąki z semoliny zastąpcie ją zwykłą mąką pszenną. Zaczyn:  100 g mąki pszennej typ 450 100 g wody o temperaturze pokojowej 1 g drożdży prasowanych Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 233

woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas  10:00 Zaparka  12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin w temp.pokojowej): 3 g aktywnego zakwasu żytniego  10 g woda 15 g  mąka pszenna typ 1050 W zamykanym pojemniczku/miseczce

Przepisy na domowy ser i chleb
ŚWIĄTECZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 125

SKŁADNIKI: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania drożdży szczypta cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól i pieprz farsz 1 filet z

Gotowanie Patki
Krokiety z pieczarkami i serem 412

grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec na kruchym spodzie 180

tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku

Kolorowa kuchnia Elki
Marmolada wieloowocowa miękka 167

intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się

Wiem co jem
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 164

odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Babka drożdżowa 219

łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem

Kocham Czekoladę
Chleb orkiszowy 166

dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części

Wędrówki po kuchni
Pączki portugalskie 165

roku bezkarnie i  w nieograniczonej ilości.   W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem

Bon appetit mon amie
Ciasto z owocami i kruszonką 138

owoce na na to kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim. Smacznego! ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo do popołudniowej herbatki

greenscarf
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 172

przechodzimy obojętnie :)   ***** Produkty Sante ***** 1. Ksylitol - jak pewnie już wam wiadomo, to jeden ze zdrowszych zamienników cukru (choć oczywiście nie idealnych). W umiarkowanych ilościach można stosować do ciast (z wyjątkiem drożdżowych), kawy, herbaty, deserów. Ksylitol tej firmy zwykle w innych sklepach jest kilka zł droższy, ale wciąż nie jest to gigantyczna promocja. Jeśli jesteście wierni marce Sante

Powiedz dietom nie
Sernik z białek "Biały puch" 238

tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik z białek "Biały puch" ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową lub powidłami 153

cukru. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Do miski wsyp mąkę, resztę cukrów i szczyptę soli, wbij jajka i wlej zaczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciast, podczas gniecenia dodawaj masło po trochu. Jeżeli robisz w robocie to gdy ciasto będzie już odchodzić od ścianek, przerzuć ciasto na stolnicę i wygnieć je przez 5 minut

Pasje Jolki
Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 183

mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
,,Tarta z kurkami” 136

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie

Podróż w kulinaria
Tarta jogurtowo- truskawkowa 168

ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki --- Jagody 190

Składniki  Ciasto:  1100 g mąki  500 ml mleka * 200 g masła  4 pełne łyżki mascarpone-ok.120-140g  4 jajka

w mojej kuchni
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 260

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 216

cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka

upichcona
Strucla serowa z żurawiną 166

Jest połączeniem drożdżowego, niezbyt słodkiego ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka, ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma tendencję

Wiem co jem
Bliny gryczano – pszenne 138

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki pszennej

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek watykański 161

dołączyć do grona szczęśliwców. Przyznaję, że minęło już co najmniej dwa tygodnie od kiedy upiekłam chlebek, ale jego smaku i zapachu nie zapomnę do końca życia. Coś pomiędzy ciastem szampańskim a drożdżowym, zapach zaś cynamonowy . to trzeba po prostu zrobić samemu, nie da się opisać słowami. Jeśli traficie kiedykolwiek na ten łańcuszek, koniecznie zróbcie:) Do słoiczka, w którym znajdował się

Ciasteczkowy Potwór
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 176

Menu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona  Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym

Moje pyszne gotowanie
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 771

masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 218

stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki pszenne z sezamem 245

ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy  pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości

Moniki Smakołyki
Pizza dwie pory roku 187

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos:  1

Aga w kuchni
Patyki drożdżowe 206

Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka.  Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i

Praktyczna pl
Calzone 267

Wielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto: 70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650) 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki oliwy

Praktyczna pl
Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami 212

pizzy po sycylijsku Kamis do posypania starty ser żółty  Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta

Monia miesza i gotuje
drożdżowe paszteciki z cebulą 140

Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła(...)wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami 214

prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe, ewentualnie kruche. Wyszłam naprzeciw temu zadaniu i zrobiłam dwa w jednym, czyli z ciasta połączonego. Kruche i drożdżowe razem. Są doskonałe Składniki na około 30 sztuk: 500 g mąki pszennej (luksusowej typ 550) 250 g tłuszczu (pół na pół, masła i margaryny) 1 jajko 2 żółtka(...)pokrojone w kostkę masło i margarynę, oraz jajko i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wymieszałam i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Zrobiłam farsz do pasztecików: Pieczarki po oczyszczeniu drobniutko pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na patelnię na rozgrzany olej

Kuchnia u Krysi
Placek drozdzowy z budyniem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.123 192

będąc oczekują na nowa pralkę, stara wyzionęła ducha...  Zjadłabym ciasta na przykład takiego jakie upiekłam w weekend.  Drożdżowe, budyń i truskawki... BAJKA! Placek drożdżowy z budyniem i truskawkami ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych łyżeczka cukru waniliowego 3 szkl. mąki pszennej 120 g cukru 120 g miękkiego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI JABŁKAMI RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 308

Puszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych  i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag  świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka

potrawyregionalne
Drożdżowe ciasto z rabarbarem! 190

się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków! Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką! Ktoś chętny? ;-) Zapraszam! Drożdżowe cisto to chyba jedno z najłatwiejszych ciast. Szczerze powiedziawszy nigdy chyba nie udało mi się go zepsuć. Zawsze się udaje. Często robię go na "oko". Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładko odchodzić

SMYKWKUCHNI
Maslo orzechowe - na zdrowie. Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami 153

Dziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, więc nie będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-). A przy okazji poczytajcie o maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto(...)między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Quiche ze szpinakiem 203

warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze

W kuchennym oknie Ewy
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 186

Przepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej?  ;-) Składniki: nadzienie: - cynamon - 1/3 margaryny - 3 łyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka

SMYKWKUCHNI
Ślimaki z powidłami i orzechami 97

Myślę, że taka mała słodka bułeczka potrafi doskonale umilić czas z kawą lub herbatą. Złożyłam przepis na wianuszek , który znajdziecie na blogu, z własnymi „dzisiaj zjadłabym

Słodki sentyment
Ślimaki z powidłami i orzechami 90

Myślę, że taka mała słodka bułeczka potrafi doskonale umilić czas z kawą lub herbatą. Złożyłam przepis na wianuszek , który znajdziecie na blogu, z własnymi „dzisiaj zjadłabym

Słodki sentyment
ciasto makowe 947

makowiec Każdy z nas ma  ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny. W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki  ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki

Miód i pieprz
Drożdżówki z budyniem 376

Przy sobocie naszla nas ochota na drożdżowki z budyniem: Najpierw ciasto:   500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g 

Smaki Edyty
Bułeczki pomarańczowe 195

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty