ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:19/576)

Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 280

Delikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad.   Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: Bułeczki(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto na kapuśniaczki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).   Cebulę

Słodka Strona
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 153

Wiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)ciepłe miejsce. Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku. Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane). Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę. Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar. Dokładnie myjemy i obieramy

paapilotkaa
Drożdżówki z serem i truskawkami 277

jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej porcji można przygotować 10 podwójnych(...)drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny być

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 263

racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki i smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki(...)średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym

Grunt to przepis!
Chałka z wanilią 190

kleić się do dłoni i teraz wlej olej i masło. Wyrabiaj do momentu, w którym ciasto przestanie się błyszczeć. Jeśli już kiedyś miałaś, miałeś do czynienia z moimi  ciastami drożdżowymi zauważysz, że to ciasto jest mniej luźne niż tamte, czyli bardziej zbite, ale miękkie. Takie ma być, więc nie panikuj. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ją ściereczką(...)wyciągaj ją szybciutko! Przełóż na kratkę, deskę lub zostaw na blaszce do wystygnięcia, a potem mleko, masło i smacznego! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Jak chcesz zobaczyć jak robię klasyczne ciasto drożdżowe, zerknij na ten przepis, w którym wrzuciłam kilka filmików z każdego etapu przygotowania, chałkę wyrabiasz identycznie tylko ciasto nie jest już tak luźne jak przy tych drożdżówkach

Blondynka Gotuje
DROŻDŻOWE CIASTO PROFI 143

Drożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw.   Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły(...)ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy.  Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem.  Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć

Kuchnia Paulettes
Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread 224

ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie i takie tam. Tutaj mam dobrą nowinę, w Tefal Cusine Companion ciasto drożdżowe robi się samo, dosłownie! Wrzuca się składniki, włącza odpowiedni program i po sygnale wyjmuje się piękne, jednolite i wyrośnięte ciasto drożdżowe. Podam poniżej przepis na to pyszne ciasto w wersji

karmelowy
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 529

ciasto maślane i domowy dżem z czarnej porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego(...)chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne wyszło to połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm

Grunt to przepis!
NAJLEPSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ 475

Najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką - puszyste, mięciutkie i pięknie wyrośnięte. Co najważniejsze, ciasto nie jest ani odrobinę suche, jest lekko wilgotne, nie tracąc nic ze swojej puszystości. Dodatek jabłek i cynamonowej kruszonki nie dominuje nad całością, lecz stanowi doskonałe uzupełnienie ciasta. Możecie swobodnie przygotować taką drożdżówkę z innymi, ulubionymi owocami (ważne, aby nie było ich bardzo dużo(...)ciasto ładnie urosło) lub po prostu posypać ją kruszonką - w każdej wersji będzie przepyszna :) Według mnie i osób, które miały przyjemność je kosztować, jest to idealne ciasto drożdżowe :) Jestem przekonana,  że pokochacie je od pierwszego kęsa i będzie to nr 1 na Waszej liście ciast drożdżowych! :)  SKŁADNIKI: 650 g mąki pszennej tortowej 12 g suchych drożdży

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżówki z gruszkami i kremem 152

zrobiły taką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję.Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek.Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie.Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!Gorąco polecam!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier(...)czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować.Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.Posypujemy kruszonką

Ostra na Słodko
Jagodzianki, czyli bułeczki z jagodami 1576

trudne w wykonaniu, zawsze jak je piekę używam jagód mrożonych. Zawsze też znikają w kilka chwil, taki już urok jagodzianek :) Jeśli to będzie Twój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, zerknij jak ja robię ciasto drożdżowe, wszystkie etapy możesz podejrzeć na kilku filmikach w poście  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam też ostatni filmik pokazuje jak się robi kruszonkę z mojego(...)kruszonki wsypuję do miski i rozcieram palcami do momentu aż powstaną takie jakby grudki. Przesypuję je do pojemnika i wkładam do zamrażarki. Kiedy kruszonka jest gotowa zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję sól, przesiewam mąkę, w której łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kuszę drożdże i zalewam ciepłym mlekiem równocześnie mieszając w taki sposób, aby drożdże połączyły się

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z serem 346

Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży(...)razem mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można

Smakowy Raj
Sprawdzony przepis na bułki drożdżowe!! 197

Dokładnie wychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko – 125 g cukru – 70 ml oleju rzepakowego Nadzienie serowe(...)cukru pudru – łyżka mąki pszennej – około 250 g dowolnych owoców Kruszonka : – 50 g zimnego masła – 100g mąki pszennej – 50 g drobnego cukru Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewam delikatnie w mikrofali tak żeby było ciepłe. Przelewam je do docelowej misy w której będę później robić ciasto. Dorzucam łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże

Relaxtime
JAGODZIANKI 144

Zachęcam do wypróbowania moich jagodzianek.  Przepis na te ciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto

RAROSSA
Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi. 148

ciasto wyrabiamy z pozostałymi składnikami. Jajka przed dodaniem za pomocą trzepaczki utrzeć. Na sam koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło. Ciasto odstawiamy na około 25 minut.  Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione.  Wyrabiajcie je około 15 minut.  (można poćwiczyć ręce ;-) ) Jak ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy na prostokąt, smarujemy powidłami. Rolujemy, boki zalepiamy(...)minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do pieca 200 stopni, czas: 60 minut. Ciasto możecie posypać kruszonką: - 2 łyżki masła - 1,5 łyżki mąki - 1,5 łyżki cukru Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to polecam inne moje przepisy na ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaczki z malinami i syropem różanym przepis   KLIK Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania