śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne(...)pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i boczek w kostkę, przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam ciasto drożdżowe. Okej, piszę to za każdym razem... :) Mimo, że je taaaak uwielbiam, to ma jedną wadę... Domyślacie się już pewnie jaką? Czas oczekiwania aż wyrośnie... Ale teraz jest na to rada! Upieczcie ciasto z tego przepisu! Mieszamy wszystkie składniki i od razu wkładamy ciasto do piekarnika, gdzie rośnie jak szalone :) I co? Oszczędzamy około 3 godzin :) Uwielbiam obserwować(...)ciasto drożdżowe wyrasta w misce, jest w tym coś cudownego, ale ten przepis jest równie cudowny :) A ciasto nic a nic nie traci na smaku. W dodatku zrobiłam je z użyciem samych żółtek, dzięki czemu ma piękny kolor :) Na wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥ CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA . Z KONFITURĄ
chili & sugarrodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne , świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego … coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować do niej polewę. Polewę z białej czekolady z dodatkiem śmietany(...)Można z takiego ciasta przygotować wspaniałe tosty deserowe. Wystarczy kawałki ciasta włożyć do tostera i solidnie przyrumienić , a następnie posmarować każdy kawałek masłem na wierzch położyć porcję karmelizowanych bananów, truskawkami, maliny wszystko delikatnie oprószyć cynamonem. Prawda, że brzmi smakowicie , zapewniam, że tak jest, próbowaliśmy i wszystkim bardzo smakowało. Oczywiście najlepsza jest świeża pachnąca baba drożdżowa taką, lubimy najbardziej, zapraszam! Print
SprawdzonaKuchnia.plciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)korzennego piernika. Do tego ciepły koc, szklanka mleka, grono najbliższych, zapach choinki, blask światełek i świec. Czy można wymarzyć sobie lepszy obraz Świąt Bożego Narodzenia? Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 125 g margaryny lub masła 30 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka Kilka kropel aromatu pomarańczowego Lemon curd: 50 g masła
VioletoweKucharzeniemoje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :) Składniki: 1 szklanka kefiru 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 1/3 kostki masła 2 duże jajka 500 g mąki ok. 800 g śliwek Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 1/2 kostki(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości. 3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego. 4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy
Na Ciasteczkowych PapierachJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę . Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka(...)zabrać się za przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić
Ugotowaćpiekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym(...)razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej
bistro mamapolane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne. Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu i polewa lukrowa na bazie serka kremowego. Połączenie tradycyjnej receptury, z całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny(...)poziom. Całość smakuje po prostu genialnie. Chociaż przepis nie jest łatwy do zrobienia, ale musicie wypróbować, nie poszkodujecie. Z przepisu wychodzi Jesienne cinnamon rolls - przepis: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 100 g masła Nadzienie: 250 g puree z dyni (Przepis TUTAJ
Kuchnia ŁukaszaWitam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli(...)pomalowania rozwałkowanego ciasta: około 60 g roztopionego masła 1 białko do pomalowania gwiazdy przed pieczeniem do posypania gwiazdy: płatki migdałowe cukier perlisty Link do filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko
Uwaga Babcia Piecze ChlebChlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie. Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje(...)odgłos - gorący chlebek wyjąć z formy, studzić na kratce, kroić dopiero po ostygnięciu Chlebek ma widoczne w przekroju wiórki kokosowe, które nadają mu bardzo przyjemnego aromatu, zwłaszcza podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe oprócz wiórków kokosowych, można wzbogacić o pokruszone płatki migdałowe, dając odpowiednio mniej wiórków lub mąki
Smakołyki BerenikiPraca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność. Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niego wyczarować fenomenalne słodkości, jak i wytrawne wspaniałości. Kojarzy mi się [ciasto drożdżowe] z domem. Z Babcią w fartuszku i uśmiechem zarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starą angielką nadal stojącą właśnie(...)kuchni. Zapach przypomina te rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyło palce i język, a jego aromat wypełniał całe piętro bloku. Dziadek, zawsze radosny, wpadał zmęczony do domu, przywiedziony tym zapachem. Dopadał do blachy, a z niej znikała większa część. Babcia "strzelała mu po łapach", zakładała ręce pod boki i śmiała się do rozpuku. Jak dobrze, że te chwile nadal
W kuchni Karmel-itkiCiasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru(...)leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym, prawdziwym masłem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dla dzieci , Mięsa , Obiad Tagged: drożdże , kukurydza , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste. Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale być suche(...)Wody powinno być tyle, aby uzyskać pożądaną gęstość lukru. Gdyby lukier okazał się zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na maślane ciasto drożdżowe bez jaj znalazłam w mojej ulubionej książce dr Oetkera, która dostaliśmy w prezencie ślubnym. W oryginale do ciasta dodaje się tylko płatki migdałowe, ale to zostawię sobie na czas, gdy nie będzie owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest(...)mięciutkie i pyszne. Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze drożdżowe ciasto z jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się do upieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z borówkami lub malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko
Smakowy RajCzyż może być lepsza pochwała?!Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki!Ciasto drożdżowe z rabarbarem … Ciasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże(...)garnka i podlewamy odrobiną wody.Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego
Ostra na Słodko