duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka(...)zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy. Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia Gotujewiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a jeszcze bardziej zapach pieczonego ciasta. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy "w niebie". Ciasto wyszło puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę wypróbować to polecam. Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto. Składniki 550 g mąki pszennej(...)dołu i do każdej wsypać odrobinę cukru. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto drożdżowe ze śliwkami
O kuchni z uczuciemPostanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Świetnie sprawdza się do pizzy, sprawdził się również doskonale w drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego(...)przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto(...)będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto
Moja Delicjadzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny, 150 ml ciepłego(...)czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około 5-7 minut, następnie dodawać po kawałku masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić
Plate of Joydomu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki ? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek: ciasto
In my kitchenmówi..... ,, Pampuchy ( pączki/bułki/kluski na parze , pyzy (drożdżowe) , kluski parowe , parzaki , parowańce , parowce , buchty ) – rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta(...)się rozpływać dodajemy mleko i mieszamy. Pod koniec do płynu wbijamy jajka i dokładnie razem łączymy Następnie partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy. Jest taka niepisana zasada jeśli chodzi o ciasto drożdżowe. Jeśli dajemy suche składniki do mokrych łatwiej nam zapanować nad konsystencją. Ponieważ łatwiej ciasto zagęścić niż rozbić. Ten drugi zabieg jest bardzo ciężki do od odwrócenia i pracochłonny
Dieta moja pasjabędę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąCzas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki pszennej(...)drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Morele
Kulinarne przygody GatityWypieki drożdżowe to moja specjalność! A jak wiadomo nie mogą się one obyć bez przyjacielskich drożdży, które prawie zawsze mam w lodówce i trzymam do końca daty ważności. Zawsze używam świeżych drożdży. Wiem, że jest(...)spora liczba osób która preferuje drożdże suszone, ale ja zdecydowanie stawiam na tradycyjne wyjście. Drożdże można mrozić lub przechowywać w lodówce. Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów z użyciem ciast drożdżowego. Nie wiem jak Wam, ale mi kojarzą się one z dzieciństwem. Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego, jak dla mnie nie do zastąpienia. Wbrew pozorom ciasto drożdżowe wcale
rabarbarowomoja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi(...)ciasto drożdżowe i w mojej skromnej ocenie udany. Niech to będzie zachętą dla tych, którzy podobnie jak ja średnio czują się w wypiekach. Powodzenia. Trzymam kciuki za wasze kulinarne eksperymenty! Składniki:100g miękkiego masła200ml mleka500g mąki + jeszcze trochę70g cukru + 5łyżek50g świeżych drożdży1 jajkokonfitura truskawkowa lub dowolny dżem50g płatków migdałowych Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 50g masła rozpuszczamy na wolnym
Smakowity Blog KulinarnyDziś Dzień Czekolady :) Z tej okazji przygotowałam ciasto drożdżowe z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady, która doskonale wpływa na nasz nastrój i zdrowie. A o to ostatnie musimy szczególnie dbać o tej porze roku. Ja przygotowałam składniki, a automat (wypiekacz do chleba) wyrobił i upiekł ciasto ;) Taki pomocnik przydaje się od czasu do czasu ;) Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową(...)pokroić na kawałki. W pojemniku automatu do wypieków umieścić składniki (poza rodzynkami, rumem i czekoladą) w takiej kolejności, jak wymieniłam. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "wyrastające ciasto drożdżowe"). Rodzynki wymieszać z rumem. Dodać do nich pokrojoną na mniejsze kawałki (wielkość według uznania) czekoladę. Gdy automat da sygnał (u mnie ok. 30 minut od włączenia), dorzucić rodzynki
Weekendy w domu i ogrodziekilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe z malinami w „fałdki” natchnęło mnie i postanowiłam te fałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru(...)innego roślinnego) płaska łyżeczka soli 50 g cukru (około pół szklanki) 3 średnie pomidory 100 g czarnych oliwek łyżka suszonego rozmarynu (tymianku, co tam lubicie) Przygotowanie: standardowo jak ciasto drożdżowe, dokładnie krok po kroku opis znajdziecie tu Ciasto po 40 minutach wyrastania Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając je ponownie dodając przy tym rozmaryn. Pomidory kroimy w półplasterki tak samo oliwki. Ciasto
greenscarftylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne, aby nie było lejące, tylko elastyczne i zwarte. Możecie też po prostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie do baby drożdżowej. A potem już tylko kilka chwil, trochę zabawy(...)dziećmi i piękne owieczki gotowe. Nasze może nie są najbardziej estetyczne, ale za to smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków. Składniki: • ciasto drożdżowe • białko jajka Sposób przygotowania: 1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki. 2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki. 3. Owieczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Posmarować każdą owieczkę białkiem jaja. 5. Piec w piekarniku
W mojej kuchnijuż pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku(...)puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy
Kulinarne przygody Gatityplacki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ źródło przepisu: Moje Wypieki , podaje z moimi modyfikacjami // blaszka 20x25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~szklanka(...)skórkę. Pozostałe mleko wymieszać z puree z dyni, masłem i skórką z pomarańczy. Do wyrośniętego zaczynu przesiać pozostałe mąki, cynamon, dodać sól, cukier i mieszankę z puree dyniowym. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości (ok. 1 1/2 - 2 godziny
chili & sugar