ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:32/576)

Drożdżowe na twarogu 149

mojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć(...)Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać owocami. Posypać kruszonką. Odstawić

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 209

moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, rozkruszyć ser, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia

moj przepis na
Makowiec Babci 474

prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii... mmm pycha.Zapraszam do wypróbowania przepisu :-)Składniki:Ciasto drożdżowe:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru1/4 kostki tłuszczu5 dag drożdży (pół standardowej kostki)3 żółtka1 szklanka mlekaMak:1/2 kg maku1 szklanka cukru4 łyżki miodu1/4 kostki masła1 białkoorzechy włoskie 5-7 dagmigdały całe(...)przywarł do dna. Przed nakładaniem na ciasto maku ubij białko na sztywną pianę i dodaj go do maku. Połącz wszystko łyżką.Farsz musi być ciepły kiedy nakładamy go na ciasto drożdżowe!Ciasto:Drożdże rozkruszam w naczyniu, dodaję 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszam energicznie i odstawiam na około 8-10 minut do wyrośnięcia w ciepłe

Anielska Kuchnia Ani
Jagodzianki – Parowce z jagodami 123

parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że parowce są potem bardzo(...)szczypta soli 500g jagód 0,5 szkl cukru Jak zrobić parowce z jagodami: Najpierw w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki razem ze śmietanką, jajkami, solą. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki

Dorota Smakuje
Ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami 119

Nasza rodzina uwielbia ciasta drożdżowe! Zwłaszcza te z dodatkiem owoców i koniecznie z dużą ilością kruszonki na wierzchu :) Jako, że na działce moich rodziców jest prawdziwa klęska urodzaju odnośnie truskawek, wprost nie mogłam nie dodać ich do drożdżowego ciasta! Ogromną zaletą tego „drożdżaka”, która być może wielu z Was przekona do tego rodzaju wypieku, jest brak wyrabiania i czekania(...)piekarnika, dzięki czemu zapach nie roznosił się po całym domu). Ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie, pięknie pachnie truskawkami, a delikatna kruszonka rozpływa się w ustach. Polecam! Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 25 g cukru waniliowego 3 jajka 2 żółtka 150 g masła 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej ok. 400-450 g truskawek

MyCookBook.pl
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 140

Daaaawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki(...)dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 200g masła - 1 jajko + 1 żółtko - śliwki ok. 1kg - 0,5 łyżeczki cynamonu Z drożdży

CookYourself
Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu 250

trzeba nic więcej. Jedyne o co proszę, to odrobina cierpliwości, bo najwięcej trudności sprawia mi czas oczekiwania, aż będzie można ukroić pierwszy kawałek... ... pyszny, nadziany, drożdżowy rogal... Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta(...)spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej). ... widać kawałki świeżej mięty Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Tarta z dynią i grzybami 169

Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę. Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży

KasiaiKrzysiu.pl
Drożdżówki z waniliowym serem 121

połączyć. Można dodać więcej cukru jeśli twaróg jest bardziej kwaśny, jednak ja uważam, że samo ciasto jest wystarczająco słodkie i nie należy z cukrem przesadzać. Tym, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam wpis z garścią wskazówek jak upiec dobre drożdżowe ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka keksowa 168

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka

Kuchenne Wariacje
Chleb pszenny z sezamem 153

Ciasto wyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej je wyrabiać tak jak ja - za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać(...)Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog

Gospodyni Miejska
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 158

stary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe,  dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ...Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :( Moje(...)ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka

Walijskie Pichcenie
Wielkanocna babka drożdżowa 435

Wielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest(...)wraz ze smakiem kandyzowanych owoców oraz aromatem wanilii, tworzą idealną całość. Babki drożdżowe zawierają w sobie dużo żółtek, masła oraz drożdży i to odróżnia je znacznie od zwykłego ciasta drożdżowego. Bardzo ważne jest w trakcie ich przygotowania, by długo i dokładnie wyrobić ciasto, co wpływa na jego puszystość oraz aby nie przedłużać czasu pieczenia, które może wysuszyć babkę w środku

Smakołyki Bereniki
Najlepszy razowy placek drożdżowy z dżemem 162

Już to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z dżemem, z owocami czy z czymś tam innym. Tym razem chciało mi się czegoś prostego i szybkiego, co będę mogła  zabrać ze sobą do porannej kawy w pracy i nie będzie paskudną kupczą bułą. Pomieszałam

Cynamonowe szczęście
Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe 143

Ciasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się(...)wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy. Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :) Ciasto: * mąka pszenna- 500 g * mleko- 230 g * cukier trzcinowy- 80 g * masło

Kraina Miodem Płynąca
Puszyste Ciasto z Wiśniami 205

Witam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne. Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy(...)jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia. Ciasto drożdżowe z wiśniami jest upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania