Uwielbiam przygotowywać ciasta drożdżowe :) Takie wypieki są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Poniższe ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe(...)kostki masła (50 g) 140 ml mleka szczypta soli kruszonka 1/4 kostki masła (50 g) 80 g mąki pszennej 80 g zwykłego cukru świeże truskawki Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Mąkę i suche drożdże wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, dodać szczyptę soli i letnie masło oraz mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie
UgotowaćStrucla z jagodami...Pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe.Wnętrze pełne soczystych jagód.Na wierzchu kruszonka.Kto ma ochotę na kawałek?Zapraszam!Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;Opakowanie suchych drożdży (około 7 - 8 g);3/4 szklanki letniego mleka (u mnie 0,5%);1/2 szklanki białego cukru;4 jaja;80 g margaryny;3 łyżki oleju;Szczypta soli;300 g jagód.Kruszonka(...)rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka, podgrzane mleko i wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając rozpuszczoną margarynę i na końcu olej).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie
Gospodyni MiejskaCiasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu znajomych(...)wspomnień, bo nie chce Wam przynudzać :) Powiem jeszcze tylko, że serniczek upieczony w piekarni wujka mojego Męża, był inspiracją dla mnie przy pieczeniu tego drożdżowego serniczka, który gorąco polecam! Ciasto drożdżowe (spód): 20g drożdży (+ ½ łyżeczki cukru) 1 niepełna szklanka mleka 50g masła ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego, może być
Smakowy Rajwielu "jagodzianki". D elikatne, puszyste, rozpływające się w ustach c iasto drożdżowe w połączeniu z aromatycznymi jagodami i aksamitnym serem tworzy smakowity wypiek, któremu nie spos ób się oprzeć . . Ciasto Drożdżowe z Jagodami i Serem - Składniki: Ciasto: 2 szklank i mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 25 g drożdży cukier waniliowy szczypta soli(...)masła ok. 5 łyże k cukru pudru cukier waniliowy ok. 3 5 0 g jagód Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła odrobina soli Ciasto Drożdżowe z Jagodami i Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy
Słodka Stronaznalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy, czyli “ Wieniec drożdżowy z Nutellą “. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło “obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej 🙂 Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana(...)lubicie ciasta drożdżowe w kształcie wieńca, to polecam oprócz wspomnianego wyżej “ Wieńca z makiem ” – “ Wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami “. Czytaj więcej: Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaOdrywane bułeczki cynamonowe...Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego.Wypełnione słodką pastą cynamonową.Niebo w gębie! Składniki: Ciasto:180 ml mleka (u mnie 0,5%);50 g margaryny;500 g mąki pszennej;Opakowanie suchych drożdży (7 g);70 g białego cukru;1/2 łyżeczki soli;50 ml wody;1 jajo.Pasta cynamonowa:100 g margaryny;250 g białego cukru;2 łyżki cynamonu.Spos(...)wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać.Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon
Gospodyni Miejskadelikatną maślaną kruszonką i aromatycznym ciastem. Co ciekawe, nie kosztowały fortuny – jedna 4 a druga 6 zł. Ostatnie jagodzianki uratowały więc honor warszawskich cukierni, jednak żadna z nich nie była idealnie taka, jaką sobie wymarzyłam. Było tylko jedno rozwiązanie tej sytuacji – musiałam upiec je sama 😉 Kiedyś nie przepadałam za ciastem drożdżowym. Kojarzyło mi się z suchym, a wręcz(...)ciasta. Teraz wiadomo, że może być ich zdecydowanie mniej, a ciasto nie dość, że będzie tak samo puszyste, to jeszcze pozbawione tego charakterystycznego aromatu. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO. Drukuj Jagodzianki Przepis na idealnie puszyste jagodzianki, pełne owoców i posypane kruszonką. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto drożdżowe, drożdże
Na-talerzu.plStrucla z marmoladą...Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.Słodka, różana marmolada wewnątrz.A na wierzchu waniliowa kruszonka.Idealna do kawy!Zapraszam!Składniki:Ciasto:750 g mąki pszennej;2 jaja;300 ml mleka;90 g białego cukru;8 g cukru wanilinowego;100 g miękkiej margaryny;Łyżeczka soli;3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g);300 g marmolady (u mnie(...)Powstałą mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce z mąką i drożdżami.Dodać margarynę i sól i wyrobiać miękkie i elastyczne ciasto. Ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego.Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno.Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam
Gospodyni MiejskaNajprostsze ciasto drożdżowe - najlepsze na ciepło zaraz po wyjęciu z formy... W sam raz na śniadanie w biegu lub lunch do zabrania na wynos. To ciasto upiecze każdy - nawet początkujący piekarz :) Zima jest idealną porą roku do przygotowywania ciast drożdżowych, wystarczy umieścić je w pobliżu gorącego kominka lub grzejnika - rośnie na naszych oczach :) Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto(...)ciasto opadnie. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając
Chocolate Muffin BlogWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe przygotowałam w urządzeniu o nazwie Varmix 2, który niedawno recenzowałam na blogu tutaj . Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam Ciasto drożdżowe Drukuj przepis Czas gotowania: 35 Składniki -300 g mąki(...)wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Studzimy. --> Kruszonka: --> Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę. --> Smacznego Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujeDrukuj Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 5 od 3 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 300 kcal Miękkie drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Swojskie, płaskie bułeczki z ciasta drożdżowego można zjeść na śniadanie albo podwieczorek. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300 g śliwek węgierek 1 jajko(...)wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i pozostaw na 1 godzinie w misie okrytej ścierką, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 mniejszych części. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz dłonią, formując płaskie okręgi ciasta. Śliwki węgierki pokrój w kostkę i ułóż na cieście drożdżowym. Blaszkę
ProstePesto.plMoje dzieciństwo było przepełnione zapachem drożdżowego ciasta, zarówno z owocami, z samą kruszonką, czy też w formie niesamowitych drożdżowych rogalików z dżemem agrestowym. Babcia była mistrzynią w pieczeniu tych cudownych smakołyków. Na szczęście już jako mała dziewczynka uwielbiałam siadać obok babci i bacznie obserwować każdy jej ruch i kolejność wszystkich wykonywanych czynności. Babcia piekła drożdżówkę według przepisu swojej mamy, więc(...)ciągle takiej samej, niezmienionej formie. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie, nie jest suche, zawsze się udaje i smakuje po prostu wybornie. Polecam, bo warto!!! Składniki na ciasto drożdżowe z owocami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko
Rozpustne gotowanietrwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne(...)owoce - brzoskwinie, borówki czy jagody. :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka - najlepiej w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego szczypta soli 250 g rabarbaru 450 g truskawek W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Do garnuszka wlewamy mleko
Cooking MonsterIdealny czas na ciasta z jabłkami. Były już: szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście(...)cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko. Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam
potrawyregionalneSmaczne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z dwiema masami: śmietankową i waniliową z kaszy manny. Składniki na ciasto drożdżowe: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 8 dag margaryny, 8 dag cukru, tłuszcz do formy. Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, następnie z mąką. Wyrobić dokładnie ciasto, dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać(...)kwaśnej śmietany 3 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie placka: Mleko zagotować z cukrami, następnie wsypywać bardzo powoli kaszę mannę , ciągle mieszając. Powstałą masę przestudzić. Następnie wylać na ciasto drożdżowe, a na nie ułożyć owoce. Śmietanę zmiksować z cukrem, mąką i wylać na owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut
Tradycyjna Kuchnia