Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowoNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne ZdroweCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne ZdroweRacuszki na kwaśnym mleku. Są to najbardziej puszyste racuszki jakie jadłam, dodatek kwaśnego mleka nadaje troszkę pikantności i jednocześnie delikatności. Racuszki z dodatkiem kwaśnego mleka to
Zdrowy Styl JoannyPlacki z jabłkiem. Nie ma jak duży stos świeżo smażonych placków z jabłkami . Placuszki polane płynnym miodem , jakie one są pyszne. Jeśli szukamy pomysłu na słodkie
Zdrowy Styl JoannyPóźne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki
365 dni dookoła kuchnistrony, która znajdowała się na górze podczas wyrastania ciasta. Co zrobić, aby pączki nie wchłaniały tłuszczu? Alkohol, a dokładnie spirytus – tak odpowiedziałaby babcia. Pączki nie będą nadmiernie wchłaniać tłuszczu podczas smażenia, jeśli dodamy do ciasta 1 i 1/2 łyżki spirytusu na kilogram mąki. Spirytus dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz zamienić go na łyżeczkę octu lub soku(...)ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Musimy też uzbroić się w cierpliwość – pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem. Najlepiej, aby rosły w ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu. Wtedy szybko i dobrze wyrosną, a na ich powierzchni nie zrobi się skorupka. Dzięki temu ciasto w środku pączka nie będzie zbite i twarde. TIP 1: Do przygotowania ciasta
365 dni dookoła kuchniKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą
SprawdzonaKuchnia.plChrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni
Book of spellsChrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni
Book of spellsFocaccia jest jednym z najpopularniejszych rodzajów chleba we Włoszech, z długą historią sięgającą odległych czasów wczesnej kultury starożytnej Grecji i Etrusków, którzy mieszkali w północno-środkowych
RafalCookCytrynowe ciasto z cukinią. Ten przepis na ciasto z cukinią i sokiem z cytryny to pyszny sposób na wrzucenie dodatkowej porcji warzyw do deseru . To ciasto
Zdrowy Styl JoannyKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polsku