Focaccia jest jednym z najpopularniejszych rodzajów chleba we Włoszech, z długą historią sięgającą odległych czasów wczesnej kultury starożytnej Grecji i Etrusków, którzy mieszkali w północno-środkowych
RafalCookCytrynowe ciasto z cukinią. Ten przepis na ciasto z cukinią i sokiem z cytryny to pyszny sposób na wrzucenie dodatkowej porcji warzyw do deseru . To ciasto
Zdrowy Styl JoannyKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polskuChaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi
Smaki Na TalerzuChleb bez zakwasu i drożdży, zrobiony w 3 dni od zera, na fermencie ze słodu i rodzynek wg przepisu z kanału rusbrot https://youtu.be/CXthAdo7HYc (robiłem z połowy składników). Upiekłem go w foremce, w wersji a'la Borodiński, posypany kolendrą. Dzień pierwszy godz. 14:00 Ferment na słodzie: słód żytni jasny 25 g słód żytni(...)godzin, aż zaczyn nabierze wyraźnie kwaśnego smaku. Dzień III po południu - przygotowanie ciasta i wypiek. Ciasto: cały zaczyn miód, cukier lub syrop cukrowy 25 g sól 10 g mąka żytnia 215 g mąka pszenna 75 g woda do miękkiej konsystencji ciasta ok. 30-40 g Wyrabiamy jednolite ciasto i zostawiamy do fermentacji
Przepisy na domowy ser i chlebsamo. Placek ze śliwkami i kruszonką – składniki: Ciasto: 32g świeżych drożdży (możecie użyć 16g suchych, ale zdecydowanie lepiej wychodzi na tych pierwszych) 1 szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka 1/2 szklanki cukru 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (i tu uwaga!!! Zawsze zaczynam od 3 szklanek, jeśli widzę że ciasto za bardzo się klei mimo dłuższego wyrabiania podsypuję(...)łącząc ze sobą mąkę, cukry oraz roztopione gorące masło. Kiedy ciasto już wyrośnie, wykładam je na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Na wierzchu układam śliwki. Ważne jest by ułożyć je miąższem do dołu a skórką do góry. Gdy zrobicie odwrotnie kruszonka którą posypiecie ciasto w trakcie pieczenia zamoczy się w śliwkach, przez co nie będzie krucha. Całość znowu
Arbuziakiuszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty w smaku. Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą(...)ziołami i serkiem Apetina Miód i Musztarda. Całość: 1. Ciasto podziel na 6 równych części i jedną małą kuleczkę (na uszy, noski, ogonki). 2. Każdą z części rozwałkuj na kształt koła, wypełnij porcją farszu (ok. 3/4 łyżki) i dokładnie zalep. 3. Bułeczki układaj zlepieniem do dołu. 4. Z pozostałej części ciasta wycinaj uszy, formuj noski i ogonki - doklejaj do zajączków
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRazem z przedostatnim dniem września ogarnęła mnie melancholia. Rankami, już od powrotu z wakacji, we znaki daje mi się zimny, przeszywający do szpiku kości, wiatr. Dni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie
DefinicjaSmakuUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego(...)żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi staramy robić się to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy
Symfonia SmakówPogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli(...)czosnkowej (użyłam Kamis), łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 250g białego sera, 3 łyżki śmietany
Z miłości do słodkościTak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się
Pożeraczka, czyli raz adobrze