ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1824/2544)

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami jabłka 266

Bardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym  pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci(...)szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki

Healthy food explorer
Galette z porzeczkami i agrestem 138

Dawno nie miałam takiej leniwej niedzieli – bez budzika, bez przymusu pobudki o określonej godzinie, z możliwością leniuchowania w łóżku i oglądania ulubionych seriali. Chyba potrzebowałam takiej chwili dla siebie. Ten tydzień był wyjątkowo trudny, a zarazem pełen wrażeń i nowych doświadczeń. W tym tygodniu odpuściłam też trochę treningi, żeby organizm mógł trochę się zregenerować. Mam nadzieję(...)sól. Następnie dodaj olej kokosowy oraz wodę. Całość dokładnie zagnieć, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż je na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku okręgu rozsmaruj dżem porzeczkowy, tak aby zostawić ok 2 cm od brzegu ciasta. Na dżem

365 dni dookoła kuchni
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 187

takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu za każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko(...)Wszystkie składanki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą, a następnie odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto wykładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy ciasto do foremki do tart nasmarowanej masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który

Przysmaki Karolki
Sernik białkowy (bez glutenu, mąki i cukru białego) 147

powiecie na rozpoczęcie niedzieli serniczkiem białkowym?💪 Osobiście robimy go dość często w prostszej formie bez ozdób ale gdy dostałyśmy już kolejne zapytanie o słodkości dla sportowców postanowiłyśmy wreszcie go opublikować. Jest prosty i bardzo smaczny a czekoladowe łapki to tylko chwila skupienia a serniczek nabiera uroczego wyglądu 🐾🐼 Dodatkowo dwa blaciki wewnątrz dodają mu element zaskoczenia i przypominają popularne Oreo(...)Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra i dół) ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku się dopiekło). Ostudzony biszkopt oddzielić nożem od boków tortownicy

Candy Pandas
Piernik z przyprawą baharat 161

Jest w niej też kumin, szafran, kolendra, ziele angielskie, których raczej byśmy do ciasta nie dodali, ale efekt jest bardzo ciekawy. Piernik jest aromatyczny i bardziej rozgrzewający, niż tradycyjna wersja. Baharat kupuje się w sklepie arabskim, albo na Allegro. Są 2 wersje z szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat jest lepszy, ale kosztuje też trochę drożej, więc podstawowa(...)wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik z przyprawą baharat pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
PITA MEKSYKAŃSKA 170

Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić pitę nadziewaną. Pyszna przekąska, której nikt się nie oprze 😋 Składniki: Pita: 1 i 2/3 szklanki mąki 50 ml oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody 1 łyżka(...)ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. W miseczce roztrzepujemy jajko z wodą. Brzegi ciasta smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
Trid -Maroko 180

soli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa  pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić(...)ingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę  i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi

Viola cooks with passion
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 185

pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów            Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego(...)ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa.   Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ   powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków

Kuchnia u Krysi
Wielkanocne babeczki piaskowe 291

przygotujecie 6 babeczek . Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek. Wielkanocne babeczki piaskowe Składniki: 150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki 60g cukru pudru 50g masła 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć(...)cukier waniliowy - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę - skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy przesiać skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru - sztywną pianę

Smakołyki Bereniki
Sernik Wiedeński 155

wiem nawet kiedy, ale pokochałam serniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru(...)należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona i wysypaną bulką tartą tortownicy i pieczemy w temperaturze 170*C przez 60 minut :) Każdy sernik trochę opada, należy

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania 195

Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania Składniki: ciasto drożdżowe jajka - 4 szt olej - 1 szkl cukier - 1 szkl mleko - 1 szkl drożdże - 1 kostka ( 10 dag ) cukier waniliowy - 16 g mąka - 4,5 szkl Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl dodatkowo jabłka - 5 szt Przygotowanie : Ciasto Mleko podgrzać lekko(...)rozetrzeć palcami na kruszonkę. Jabłka obrać, pokroić . Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.  Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło

Kuchnia Danusi
Sernik z trzema czkoladami 524

przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona.   Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą(...)uzupełniam zapasy na "gorsze czasy", chociaż po cichu mam nadzieję, że szybko nie nadejdą... Uwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!! Sernik z trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła 3 łyżki kakao Masa

Zapiski Młodej Żony
Truskawkowe twisty 147

budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru 400 g truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować(...)Odłożyć do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto posmarować przygotowanym budyniem truskawkowym. Zwinąć je wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić i pokroić na 12 równych części. Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić. Tak przygotowane bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego

Domowa cukiernia Ewy
Klasyczne kruche ciasteczka 152

Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy   na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 162

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym. Ja pierwszy(...)podróży do Rzymu i od tamtej pory kilka razy już zagościła w moim domu. Dziś mam dla Was jedną z tych podstawowych wersji – z oliwkami i świeżym rozmarynem. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste! SKŁADNIKI : * mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g * sól – 1 łyżeczka * drożdże suszone – 1 łyżeczka *świeży rozmaryn – 1 pęczek * oliwki

Ostra na Słodko