ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1818/2544)

Chleb na żurku z nasionami 178

language:EN-US;} Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :)   Składniki: 550g mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego(...)mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki

W garach u Gosi
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 302

Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 320g mąki pszennej 250ml mleka 75g domowego cukru z wanilią 25g drożdży 1 jajko 50ml (ok.6 łyżek) oleju (u mnie kokosowy) 200g owoców (u mnie czereśnie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mleko podgrzać, aby było letnie(...)przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami - konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto wymieszać krótko w celu odgazowania - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem - ciasto przełożyć do formy, powinno tworzyć

Smakołyki Bereniki
,,Mazurek kajmakowy z bakaliami’’ 128

byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej(...)miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Podróż w kulinaria
Chleb Shrek 129

zapewniam, że pasuje idealnie. No może kolor nie jest zachęcający (zachwyciłby tylko wyżej wspomnianego Shreka), ale tym chlebem się nie rozczarujecie.  Jeśli obawiacie się szpinakowego posmaku, możecie próbować bez obaw, bo tak naprawdę szpinak jest tu tylko dodatkiem barwiącym. Chleb jest lekki, mięciutki, idealnie smakuje ze świeżym masełkiem i myślę, że długo zachowa świeżość właśnie dzięki zielonemu dodatkowi(...)szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej obficie oliwą i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach

Bon appetit mon amie
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 161

Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika. 5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach(...)dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były  NATURALNIE ZDROWE

Z Kuchni Do Kuchni
"Murzyny" 134

Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto(...)roztopioną margarynę, sól i ugniatamy ciasto. Dla ułatwienia pracy polecam miskę z Tupperware, w której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już

Kuchnia Pani Wiosny
Drożdżówki z budyniem 163

Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez budyniu i jajka do posmarowania bułek) mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem wyrastania robimy budyń, według instrukcji na opakowaniu. I odstawiamy żeby nieco przestygł. Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią żeby odpowietrzyć(...)spłaszczone kulki ciasta. Musimy w tych plackach porobić wgłębienia, w które będziemy nakładać budyń. Ja się posłużyłem dnem butelki od piwa. To akurat zawsze mam przy sobie, staram się nigdy nie rozstawać z piwem ;) I w te wgłębienia nakładamy budyń, łyżkę lub dwie. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 199

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki a potem zetrzeć na tarce(...)szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła. Wstawiamy do nagrzanego

Moje Kuchenne Rewelacje
Francuskie różyczki 170

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka nie obierając(...)sama woda. Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze,  ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się

Jadło i czytadło
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 230

się to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas(...)chleb kilogramowy. Z ciasta można przygotować bułki, ale trzeba pamiętać o odpowiednim skróceniu czasu wypiekania - około 20 minut. P.S. Chleb piekłem w kupionej niedawno stalowej foremce, tłoczonej, z zaokraglonymi końcami. Foremka jest stosunkowo długa i wąska, ale chleb fantastycznie się w niej upiekł. Foremkę wystarczy nasmarować smalcem, a chleb sam z niej wyskakuje. Przed pierwszym pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć

Grahamka, weka i kajzerka
Tort cytrusowy 180

mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać. Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie. masa budyniowa Zagotować(...)się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać. Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia. krem Do dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję

Mix smaku
Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 165

Pani Joanna kusi nas orzeszkami na różne sposoby. Ja tam daję się skusić bez gadania Niejeden smyk na pewno też nie oprze się kolorowym orzeszkom. Ciasteczka miodowe z orzeszkami Drukuj przepis Składniki 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 1 kostka margaryny 2 jajka 1 cukier waniliowy 400g mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 400g orzeszków w kolorowej polewie(...)sodę i jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2 Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około 15 minut.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

CoolinarniePL
Jajko w szynce 190

moim rodzinnym domu. Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka. Dzis niektore(...)sposob pozostaje wierna rodzinnej tradycji. Staram sie tez szukac nowych pomyslow, wprowadzac do swiatecznej kuchni powiew nowosci. Jajko zawijane w szynke i zalewane galaretka nalezy do tych dan tradycyjnych, bez ktorych nie bylo u nas Swiat. Razem z Siostra i Mama zajmowalysmy sie przygotowaniem zimnego bufetu, gdzie wsrod innych propozycji byly wlasnie takie jajka. skladniki: (celowo nie podaje ilosci

Przysmaki Karolki
Razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem 190

Ponownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki

Be Fit Be Strong
Chlebek z dynią 211

Piekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny.  Dla mnie ten chlebek(...)zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej.  Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość.  Piec około 25minut

Z miłości do słodkości