Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki: Masa serowa 1 kg sera twarogowego
Kuchcik gotujeLeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiPodstawą udanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy
peanutbuttermonsterOd kilku tygodni miałam straszną ochotę na bezę, ale jeszcze większego lenia... Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania
The Sweet DamselJeśli ciasta wydaje się za suche, można dodać odrobinę więcej mleka. Zagniatać do momentu aż ciasta stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć folią kuchenną i odstawić na 30 minut, by odpoczęło i aby zawiązał się gluten. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej na całą noc. Oczywiście, można ciasto zagniatać(...)godziny. ETAP III Pierwsze składanie: Wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na podsypanym mąką blacie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 90 x 20 cm, pędzelkiem usunąć nadmiar mąki i złożyć na 3 części, jak przy składaniu listu - 1/3 ciasta do środka i nakryć pozostałą 1/3 ciasta. Owinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki
KUCHARNIAWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona
Słodkie okruszkiDoskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno
Niezły MłynekWeekend zbliża się wielkimi krokami, zatem czas na coś słodkiego w zdrowej wersji! Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej nowej receptury na ciasteczka jaglanki Pyszne, proste w przygotowaniu, bez dodatku cukru i słodzików, czyli wszystko zgodne z moją filozofią. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Delikatnie słodkie tylko dzięki suszonym morelom. Jeśli z góry zakładacie(...)wrzuć do miski i dodaj orzechy, nasiona sezamu, morele, cynamon oraz masło. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i uformuj kulę. Później odłamuj kawałki ciasta i formuj rękoma mniejsze kuleczki, które następnie należy spłaszczyć na kształt ciastek. Układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Ciastka piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut
Natka Pietruszkinasze ulubione ciasto na pizzę, które im dłużej leżakuje w lodówce, tym jest smaczniejsze. W tym temacie nic się nie zmieniło – wciąż je uwielbiamy. Nie zawsze jednak mamy czas, by ciasto mogło odpowiednio długo fermentować. Czasem zachcianka złapie nas tu i teraz. I co wtedy? Wtedy można przygotować ekspresowe pizzerinki bez wyrastania. Ciasto co prawda jest mocno inne(...)lekko podgrzewamy. Ciepłym mlekiem zalewamy pokruszone drożdże, mieszamy. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki
Smaki Na Talerzupachnące bułeczki. Tym bardziej, że ich wykonanie jest banalnie proste. Kajzerki mają charakterystyczne nacięcia, które bez problemu zrobicie przy pomocy zwykłej łyżki, ale są też dostępne na rynku specjalne foremki/wykrawaczki do kajzerek. Aby uzyskać chrupiącą i tym samym smakowitą skórkę na bułeczkach, warto piec je z parą - wystarczy na najniższy poziom w piekarniku wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą(...)łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody, wymieszać do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie
Opowieści z piekarnikaostatni weekend zapachniało u nas piernikiem. Znalazłam przepis na szybki piernik przekładany powidłem śliwkowym. Ciasto robi się ekspresowo, nie potrzebny jest mikser. Podczas przygotowania ciasta zapomniałam dodać jajka. Przypomniałam sobie już jak przepisywałam przepis do zeszytu. Wyszedł i bez jajek 😉 Został zjedzony raz dwa🙂 Polecam wszystkim. Składniki (keksówka 10x30cm): 125g masła niepełna szklanka cukru 2 łyżki miodu(...)ognia, dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wymieszać, masa się lekko spieni. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i wymieszać łyżką do momentu aż znikną grudki mąki. Ciasto przelać do blaszki. Piec w 175*C przez 45-50 minut - najlepiej do suchego patyczka. U mnie piekł się akurat 40 minut. Wystudzić. 4. Ciasto przekroić i przełożyć powidłem. 5. Zrobić polewę
Kuchnia domowa AniTakie ciasto gruszkowe z czekoladą może „posłużyć” nawet jako tort urodzinowy . Pyszne ciasto migdałowe, gruszki duszone w rumie i miodzie i czekolada – wspaniałe smaki. Spróbujcie, to ciasto nie jest trudne, a ładnie się prezentuje i jest wyśmienite. Uwaga: szklanka 200 ml 2 ½ szklanki mąki tortowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów w łupinkach 125 g masła(...)ciasto będzie wtedy niższe, ale moim skromnym zdaniem będzie smaczniejszy stosunek ciasta do gruszek ) Tortownicę z ciastem wkładam do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wstawiam ciasto z lodówki na 35-40 minut do suchego patyczka. W czasie, kiedy ciasto się piecze, przygotowuję gruszki. Składniki: 800 g gruszek (jeśli chcesz przygotować ciasto w tortownicy
Słodki sentymentmojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis namojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naDoceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite potrafi być domowe pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułki pieczone z masłem czosnkowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztyk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 220 kcal Pszenne bułki drożdżowe pieczone z rozpływającym masłem(...)składniki przemieszaj ze sobą. Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 równych porcji i z każdej
ProstePesto.pl