maliną (jeśli nie macie dajcie zwykły miód lub z innymi dodatkami) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto które chowamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez około 10-12 minut . Ciasteczka po upieczeniu są bardzo mięciutkie, potem lekko twardnieją(...)łatwy sposób można znaleźć wraz z wyszukiwarką do której możemy wpisać wyszukiwany produkt. Nasze zakupy dowiezie nam kurier pod same drzwi więc jest to naprawdę wygodne rozwiązanie. Ja osobiście bez współpracy robię kilka razy do roku zakupy przez internet i między innymi w sklepie Bee.pl dlatego serdecznie polecam wam zakupy u nich
Gotowanie...to proste !podstawa pizzy. Jest ona jednak podawana bez sosu pomidorowego i sera. W wielu częściach Włoch robi się ją z suszonymi pomidorami, oliwkami, posypaną ulubionymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem. Podawana jest wraz z dobrą oliwą. Często podawana jest na przystawkę, aby zaspokoić pierwszy głód gości. Szybki przepis na pizzę: Pizza bez drożdży na wypasie :) Składniki 350g mąki pszennej(...)mąki oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk i wkładamy je do miski oprószonej mąką. Zostawiamy ciasto na około 1-1,5 godziny. Przepis na: Pizza Parma na tortilli Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-0,7 cm, przekładmy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Zostawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowaniu puszyste i wilgotne ciasto. Sernik ten można przygotować zarówno na klasycznym białym serze, który najpierw trzeba zmielić, albo na gotowym już zmielonym serze. Kupimy go w każdym sklepie. Bardzo istotnym elementem jest piana z białek, bo to ona nadaje puszystości i objętości, a poza sprawia, że ciasto nam nie opada. Zazwyczaj podaję ten sernik bez polewy(...)masła Jeśli nie macie esencji z wanilii, możecie użyć cukru waniliowego. Dajcie po prostu 3 łyżki cukru waniliowego. Do przygotowania sernika używam tortownicy o średnicy 26 cm. Tradycyjny sernik bez spodu [PRZEPIS] Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy masło wraz z cukrem. Dalej miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Masa powinna zacząć stawać się kremowa. Na najmniejszych obrotach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wierzch smaruję majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) . Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe(...)PRZEPIS NA: CZEKOLADOWO - ŚLIWKOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ: - 200 ml jogurtu greckiego - 200 ml oleju rzepakowego - 350 g mąki tortowej - 4 duże jajka (koniecznie rozmiar L) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek czekolady gorzkiej do picia o zawartości kakao 70% - 5 łyżek powideł śliwkowych - szczypta soli - szklanka cukru Wykonanie : - żółtka ubij na puszystą, jasną masę, dodaj połowę cukru
SMYKWKUCHNIPrzepis na wytrawną tartę ze szparagami, cukinią oraz serem feta. Smaczny pomysł na danie bez mięsa, dzięki dodatkowi fety smak jest wyrazisty, a konsystencja kremowa. Tarta z zielonymi szparagami to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Spód do tarty można przgotować wcześniej, a później tylko wrzucić ją na godzinę do piekarnika i mamy pyszny i zdrowy posiłek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Spód do tarty: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. W przypadku braku miksera składniki zagniatamy na stolnicy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty o wymiarach 28 – 30 cm wyklejamy ciastem. Tartę nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i (wysypujemy
To co lubię - gotuję i polecamsię ta środkowa (na zdjęciu) posypka. Zostawiła po sobie najbardziej wyraźne ślady. Do biszkoptu confetti nie nadają się małe posypki typu maczek. Bardzo szybko tracą kolor, już podczas mieszania ciasta. Ja użyłam posypki Fun Cakes Confetti. Topper z balonikami i girlandą. topper na tort Link do tego tutoriala znajdziesz tutaj . Przygotowałam dla Was fotorelację, z której krok po kroku dowiesz(...)obranych migdałów lub płatków śniadaniowych 20 ml wody 100 g białej czekolady 2 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Większą blaszkę wyściel papierem do pieczenia. W garnuszku z grubym dnem (lub na patelni) umieść cukier i wodę. Gotuj bez mieszania do momentu, aż syrop przyjmie jasnozłoty kolor. Teraz dodaj do niego migdały/ płatki i mieszaj trzymając za rękojeść garnuszka
SmartBake.plbiałą czekoladą z dodatkiem migdała polecam Wam nie tylko na Święta, ale również na inne uroczystości. A jeśli macie czasem ochotę podogadzać sobie i swoim bliskim tak po prostu, bez konkretnej okazji, gwarantuję, że będą one jednym z lepszych wyborów Są pyszne i delikatne. Słodyczy nadają im powidła śliwkowe i biała czekolada. Posmak orzechów, jak również migdała jest wyczuwalny(...)tarki masło. Początkowo składniki siekamy nożem, następnie szybko (by nazbyt nie ogrzać ciasta) zagniatamy je rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Wykrawamy okrągłe, małe ciasteczka. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około
Smaki Na Talerzudużej misce zmiksować fasolę, jajka i przyprawy. Dodać tarty kalafior i miksować jeszcze chwilę, ale masa nie musi bardzo gładka. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni. W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem, bazylią i czosnkiem. Upieczony blat do pizzy posmarować(...)się stopi. Podawać udekorowaną bazylią. PIZZA Z BOCZKIEM Pizza z kalafiora jest nadspodziewanie dobra, ale jeśli wolicie klasyczny przepis, to zapraszam na coś bardziej klasycznego. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
Ugotowane pozamiataneSernik wiedeński z truskawkami i czekoladą Delikatny i puszysty sernik bez spodu, z polewą czekoladową i truskawkami. Ciasto prawie nie opada po upieczeniu, jest bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Składniki: 1 kg mielonego twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 czekolada deserowa + kilka łyżek mleka(...)dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera ustawionego na najniższe obroty) *** *** Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo puch jajeczny, cały czas delikatnie mieszając *** *** Dno tortownicy (o średnicy 23cm) wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki delikatnie natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub również wykładamy papierem *** *** Całą masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Blog z ApetytemBożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój(...)się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem . Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania
Mieszam w Garnkuktórych czuję tylko niesmak. W ciasteczkach wykorzystałam zdrowe pestki dyni BIO Polskie Młyny , które pochodzą z ekologicznych upraw. Z takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach. Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem(...)łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią 3 łyżki maku Dodatkowo: białko jajka kurzego łyżka cukru 150 - 200 g pestek dyni (u mnie pestki dyni BIO Polskie Młyny ) Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasteczka z pestkami dyni? Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać
Kuchcik gotujeBardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci(...)szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki
Healthy food explorerDawno nie miałam takiej leniwej niedzieli – bez budzika, bez przymusu pobudki o określonej godzinie, z możliwością leniuchowania w łóżku i oglądania ulubionych seriali. Chyba potrzebowałam takiej chwili dla siebie. Ten tydzień był wyjątkowo trudny, a zarazem pełen wrażeń i nowych doświadczeń. W tym tygodniu odpuściłam też trochę treningi, żeby organizm mógł trochę się zregenerować. Mam nadzieję(...)sól. Następnie dodaj olej kokosowy oraz wodę. Całość dokładnie zagnieć, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż je na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku okręgu rozsmaruj dżem porzeczkowy, tak aby zostawić ok 2 cm od brzegu ciasta. Na dżem
365 dni dookoła kuchnitakie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu za każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko(...)Wszystkie składanki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą, a następnie odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto wykładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy ciasto do foremki do tart nasmarowanej masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który
Przysmaki Karolkipowiecie na rozpoczęcie niedzieli serniczkiem białkowym?💪 Osobiście robimy go dość często w prostszej formie bez ozdób ale gdy dostałyśmy już kolejne zapytanie o słodkości dla sportowców postanowiłyśmy wreszcie go opublikować. Jest prosty i bardzo smaczny a czekoladowe łapki to tylko chwila skupienia a serniczek nabiera uroczego wyglądu 🐾🐼 Dodatkowo dwa blaciki wewnątrz dodają mu element zaskoczenia i przypominają popularne Oreo(...)Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra i dół) ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku się dopiekło). Ostudzony biszkopt oddzielić nożem od boków tortownicy
Candy PandasJest w niej też kumin, szafran, kolendra, ziele angielskie, których raczej byśmy do ciasta nie dodali, ale efekt jest bardzo ciekawy. Piernik jest aromatyczny i bardziej rozgrzewający, niż tradycyjna wersja. Baharat kupuje się w sklepie arabskim, albo na Allegro. Są 2 wersje z szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat jest lepszy, ale kosztuje też trochę drożej, więc podstawowa(...)wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik z przyprawą baharat pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneBardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić pitę nadziewaną. Pyszna przekąska, której nikt się nie oprze 😋 Składniki: Pita: 1 i 2/3 szklanki mąki 50 ml oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody 1 łyżka(...)ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. W miseczce roztrzepujemy jajko z wodą. Brzegi ciasta smarujemy
Kuchnia MagdaLenysoli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić(...)ingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi
Viola cooks with passionpieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego(...)ciasta na pizzę. Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa. Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków
Kuchnia u Krysiprzygotujecie 6 babeczek . Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek. Wielkanocne babeczki piaskowe Składniki: 150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki 60g cukru pudru 50g masła 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć(...)cukier waniliowy - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę - skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy przesiać skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru - sztywną pianę
Smakołyki Berenikiwiem nawet kiedy, ale pokochałam serniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru(...)należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona i wysypaną bulką tartą tortownicy i pieczemy w temperaturze 170*C przez 60 minut :) Każdy sernik trochę opada, należy
W Moim Magicznym DomuDrożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania Składniki: ciasto drożdżowe jajka - 4 szt olej - 1 szkl cukier - 1 szkl mleko - 1 szkl drożdże - 1 kostka ( 10 dag ) cukier waniliowy - 16 g mąka - 4,5 szkl Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl dodatkowo jabłka - 5 szt Przygotowanie : Ciasto Mleko podgrzać lekko(...)rozetrzeć palcami na kruszonkę. Jabłka obrać, pokroić . Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło
Kuchnia Danusiprzenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona. Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą(...)uzupełniam zapasy na "gorsze czasy", chociaż po cichu mam nadzieję, że szybko nie nadejdą... Uwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!! Sernik z trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła 3 łyżki kakao Masa
Zapiski Młodej Żonybudyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru 400 g truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować(...)Odłożyć do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto posmarować przygotowanym budyniem truskawkowym. Zwinąć je wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić i pokroić na 12 równych części. Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić. Tak przygotowane bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego
Domowa cukiernia EwyPowiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym. Ja pierwszy(...)podróży do Rzymu i od tamtej pory kilka razy już zagościła w moim domu. Dziś mam dla Was jedną z tych podstawowych wersji – z oliwkami i świeżym rozmarynem. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste! SKŁADNIKI : * mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g * sól – 1 łyżeczka * drożdże suszone – 1 łyżeczka *świeży rozmaryn – 1 pęczek * oliwki
Ostra na Słodkotroszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy . No ale nic - to pewnie wina jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym(...)przeczytałam i teraz czuję się ważna ). Gdzieś w internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka . Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakowaly wspaniale. Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietana skladniki na 6 ciasteczek 6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm) 1 opakowanie kremowki 1 usztywniacz do smietany cukier puder okolo 200g truskawek mieta do dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto
Przysmaki KarolkiJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do
Świat Ciastatortownicy wykładam papierem do pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna(...)maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam
W kuchni Karmel-itkiPyszne ciasto z dużą ilością rodzynek i włoskich orzechów. Miękkie, wilgotne, pachnące przyprawą do piernika, a przede wszystkim - bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy składniki wymieszać łyżką
babka w formieWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce
Poezja smakuSernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią
RelaxtimeJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smakuSkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
KreatywnePinyZaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji
Kulinarne przygody Gatity